Ultrasonik test tekniğinde hataların tespiti için ultrasonik ses demeti kullanmaktadır. Yüksek frekanslı ses dalgaları metal, plastik, kompozit, seramik gibi katı malzemeler ve kaynak dikişleri içerisinden geçirilerek çatlaklar, boşluklar, kalıntılar ve diğer iç süreksizlikler tespit edilebilir.
Malzeme içine gönderilen yüksek frekanslı ses dalgaları ses yolu üzerinde bir engele çarparlarsa yansırlar. Çarpma açısına bağlı olarak yansıyan sinyal alıcı proba gelebilir veya gelmeyebilir. Alıcı proba ulaşan yansıyan sinyal ultrasonik muayene cihazının ekranında bir yankı belirtisi oluşturur.
Ultrasonik test çeşitli süreksizlikleri tespit etmek için kullanılabilen bir test yöntemidir. Korozyonun derecesini belirlemek için malzeme kalınlığı kontrolleri yapılabilir. Bu bileşen erişilebilir olduğunda özellikle yararlıdır.
Günümüzde ultrasonik muayene çoğunlukla darbe yankı tekniği ile gerçekleştirilir. Ses darbesi muayene parçasına gönderilir ve yansıyan darbe algılanır. Darbe, oluşum yerine geri dönerse bu cihaz üzerinde sinyal olarak tespit edilir.
Ultrasonik test (UT), bir nesne veya malzeme aracılığıyla ultrasonik dalgalar gönderen bir dizi tahribatsız test (NDT) tekniğini içerir. Bu yüksek frekanslı ses dalgaları, malzemeyi karakterize etmek veya kusur tespiti için malzemelere iletilir.
İlgili 23 soru bulundu
Ultrasonik sesler ise insan kulağı ile duyulamayacak düzeyde olan 20 kHz -100 kHz frekansında ki sesleri ifade etmektedir. Ultrasonik ses dalgaları günümüzde öncelikli olarak tıp alanında kullanılmaktadır. Aynı zamanda da dental temizlik ve mücevher temizliği gibi alanlarda da kullanılmaktadır.
Ultrasonik Muayene
Bu teknik çoğunlukla nesnenin kalınlığını belirlemek için kullanılır. Örneğin boru içindeki paslanmayı izlemek için kullanılır. Ultrasonik test genellikle çelik, metaller ve alaşımlar üzerinde, yüksek çözünürlüklü olmasa da, uygulanır.
Temizlenmiş muayene edilecek yüzeye penetran (girici ) sıvı sürülür ve en az 5- 40 dakika arasında sıvının çatlak ve gözeneklere girmesi için beklenir. Yüzeydeki fazla penetrant sıvı temizlenir. Penetrantın yüzeye çıkabilmesi için geliştirici uygulanır. Testi yapılan malzeme incelenerek belirlenen izler yorumlanır.
Bir ürünün yüzeyindeki süreksizlikler, yapısal bozukluklar, yüzey durumu gibi kaliteyi etkileyen parametrelerin optik bir yardımcı (büyüteç gibi) kullanarak veya kullanmaksızın muayene edilmesidir. kaydedilmesi istenir. Bu yöntem, metalik veya metalik olmayan bütün malzemelere uygulanabilir.
Ultrasonik test tekniğinde hataların tespiti için ultrasonik ses demeti kullanmaktadır. Yüksek frekanslı ses dalgaları metal, plastik, kompozit, seramik gibi katı malzemeler ve kaynak dikişleri içerisinden geçirilerek çatlaklar, boşluklar, kalıntılar ve diğer iç süreksizlikleri tespit edilebiliriz.
Manyetik Parçacık Testi Nedir? Yüzeysel kusurların tespiti için kullanılan tahribatsız muayene yöntemlerinden biri olan manyetik partikül testinde malzeme yüzeyinde bulunan süreksizlilerin lokasyonlarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu sebeple uygulanan bu teknikte, malzeme üzerinde kaçak bir akını oluşturulur.
Bir ultrasonik cihazı devresinde ultrasonik enerjisi, devrenin en uç elemanı olan probda üretilir. Buradan muayene olunacak malzeme içine gönderilir ve gelen yankı yine bu elemanda ultrasonik enerjiden elektrik enerjisine çevrilir. Yüzey girişine dik bir şekilde ultrasonik titreşimler yayar .
Direkt okuma yönteminde alıcı ve verici, test edilecek beton elemanının birbirine paralel yüzeylerine yerleştirilerek ses dalgasının geçiş süresi ölçülür. Yarıdirekt okuma yönteminde alıcı ve verici, test edilecek beton elemanın birbirine dik yüzeylerine yerleştirilerek ses dalgasının geçiş süresi ölçülür.
Basitçe bu sistemde test parçasına üzerine bir ışın kaynağından (X-ray yada Gama-ray) yollanan ışınların malzeme içinden geçerek test parçasının arkasına yerleştirilmiş film üzerinde görüntü oluşturması tekniğidir. Radyografik test yönteminde nüfuz edici kısa boylu radyasyon dalgaları kullanılır.
Sıvı Penetrant Kontrolü (LPI) veya Penetrant Testi (PT) olarak da adlandırılan, tüm gözenekli olmayan malzemelerde (metaller, plastikler veya seramikler) yüzey süreksizliklerini tespit etmek için hızlı, ekonomik ve yaygın olarak kullanılan tahribatlı olmayan bir test yöntemidir.
Kaynağında muayene hizmeti, parçaların üretim sürecinin son aşamasında, sevke hazır hale geldiği noktada gerçekleştirilir. Bu aşamada, parçaların kalite kontrolü ve uygunluk değerlendirmesi yapılarak, hataların tespit edilmesi ve düzeltilmesi sağlanır.
Ultrasonik yapıştırma, insanın duyamayacağı ses frekanslarıyla yaratılan elektriğin mekanik enerjiye çevrilerek bu mekanik titreşimlerle kaynak yapılması işlemidir. Herhangi bir ısı kullanımı içermeyen bu teknikte makinenin iki parçası birbirine geçerek kaynak işlemini tamamlar.
2) Eddy – Current (Girdap Akımları) Muayenesi nasıl yapılmaktadır? Muayene yapılacak yüzeyde eğer çatlak türü belirtiler aranıyorsa, daha hassas oldukları için genellikle difransiyel prob adı verilen problarla tarama yapılır. Ayrıca absolut prob adı verilen problarla da çatlak türü hataları tespit etmek mümkündür.
2) Manyetik Parçacık (MT) testi nasıl yapılmaktadır? Muayene yüzeyinde ön temizlik yapılır.Gerekiyorsa mıknatıslık giderimi yapılır.Mıknatıslama akımının uygulanır.Ferromanyetik tozların püskürtülür.Mıknatıslama akımı kesilir.İnceleme yapılarak belirlenen izler yorumlanır.Değerlendirme yapılarak rapor hazırlanır.
Sıvı Penetrant Testinin Dezavantajları
arındırılmış olmalıdır; * Sadece yüzey süreksizlikleri tespit edilebilir; * Gözenekli malzemelerde kullanılamaz ve çok pürüzlü yüzeylerde kullanılması zordur; * Test işleminden sonra malzeme yüzeyinin genellikle temizlenmesi gereklidir.
Penetratn testi bitmiş bir ürün üzerindeki yüzey hatasını tespit etmek için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle savunma sanayi için üretilen kaynaklı imalatlar, çelik yapı ürünleri ve birçok sektörde kullanılan bir yöntemdir.
Manyetik Parçacık Testi
Bu Tahribatsız Muayene (NDT) yöntemi; ferromanyetik malzemelerdeki yüzey ve yüzeye yakın süreksizliklerin tespit edilmesinde kullanılmaktadır. Bunun için malzemeye bir manyetik alan ve süreksizlik üzerinde oluşan kaçak alana karşı duyarlı, manyetik toz uygulamak gerekir.
Laminasyon testi, Basınçlı kap yapımında kullanılan çelik levhanın katmanlarındaki muhtemel çatlakları tesbit etmek için gerçekleştirilen ultrasonik bir testtir. Müşterilerimizin laminasyon testi talebi olması halinde, Gündoğdu Çelik sertifikalı firmalarca ürünlerine laminasyon testi uygulatmaktadır.
Tahribatsız Muayene (Ndt – Non Destructıve Testıng)
Endüstride en çok kullanılan tahribatsız muayene yöntemleri görsel test, manyetik parçacık testi, penetrant testi, ultrasonik test, radyografik test, akustik emülsiyon testi ve eddy current testidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri