2-3 damla sirke dökmek kaşıntıyı geçirebilir Enfeksiyonlardan korunmak için kulak yolu her zaman kuru tutulmalıdır. Eğer kulakta kaşıntı varsa 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir.
Antimikrobiyal etki: Sirke, antimikrobiyal özelliği sayesinde özellikle siğil, kulak enfeksiyonu ve mantar gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir.
Elma sirkesi, bakteriler de dahil olmak üzere bazı mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesine yardımcı olur. Geleneksel olarak tırnak mantarı, saç biti, siğil ve kulak enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmıştır.
Dış kulak yolunun kurumasını sağlamak ve dış kulak yolunun asit düzeyini artırmaya başvurulmaktadır. Kulak zarında herhangi bir delik yoksa dış kulak yoluna 2-3 damla sirke damlatılması işe yaramaktadır. Bu yeterli olmadığı takdirde veya ağrılar artarak devam ediyorsa en kısa sürede bir uzmana başvurmak çok önemlidir.
Sirke, antiseptik bir maddedir ve kulak derisinde oluşan mantarı, kiri, yağı temizleyerek kaşıntıya son verir.
İlgili 33 soru bulundu
Kulak Enfeksiyonları İçin Elma Sirkesi Kullanımı
Ev yapımı kulak damlası hazırlamak için eşit miktarda elma sirkesi ile ılık su karıştırılmalıdır. Daha sonra damlalık yardımıyla 4-5 damla kulak içine damlatılmalıdır. Damla damlatıldıktan sonra baş, bir dakika kadar yatık tutulmalı daha sonra akan damlalar silinmelidir.
Tedavide öncelikle kulak yolunda görülen mantarlar aspiratör yardımı ile temizlenmelidir. Sonrasında damla veya pomad şeklindeki ilaçlarla mantarı tedavi ediyoruz. Mantar enfeksiyonları inatçı enfeksiyonlar olduğu için kulak aspirasyonu birkaç kez tekrarlanabilir ve tedavi bazen 30 güne kadar sürebilir.
Kulak mantarı genellikle tek taraflı olarak görülür. Enfeksiyonun en sık belirtileri kulakta kaşıntı, ağrı, dolgunluk hissi, çınlama, akıntı ve işitme kaybıdır. Otomikoz genellikle uzun süreli tedavi gerektirir ve tekrarlama eğilimindedir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Kan şekerini düzenleyen, tok kalınmasını sağlayan, güçlü bir vitamin ve mineral desteği olan, cilt enfeksiyonlarını önleyen ve sindirim sistemini olumlu etkileyen beyaz sirke ayrıca temizlik maddesi olarak da kullanılır. Özünde şeker bulunan bu ürün, bazı tarımsal ürünlerin fermantasyonu sonucunda meydana gelir.
Kulak mantarının tedavisinde genellikle ilaçlı kulak damlası ve mantar ilaçları kullanılır. Bu damlalar mantarın büyümesini durdurarak enfeksiyonu kontrol altına alır. Bunun yanında mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için kulak temizliği önemlidir.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Kulakta oluşan iltihapları ya da tozdan meydana gelen tıkanmalar, elma sirkesi ile tedavi edilebilir. Elma sirkesini bir damlalık içine ekleyerek bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
Beyaz sirke direkt olarak içilmesi veya cilde uygulanması dahilinde tahrişe neden olabilir; su ile seyrelterek ve doktor onayı alarak tüketebilirsiniz.
Kühne doğal beyaz sirke, çok amaçlı kullanıma uygundur. Sebze ve meyvelerde, buzdolabı, çamaşır - bulaşık makinesi, kristal, cam eşya, kesme tahtası, banyo, yer ve fayans temizliğinde kullanabilirsiniz. Gümüşleri parlatmada da kullanılabilir.
Çoğu durumda hastalığın kendiliğinden geçmesi beklenir fakat bu her zaman mümkün değildir. Hastalık ilerledikçe kulakta ağrılara neden olur ve bu ağrılar bazen dayanılmaz hale gelebilir. 24 aydan daha küçük olan bebeklerde tedavi için antibiyotik kullanımı gerekir.
Sıcak bir kompres kulak ağrısını gidermeye yardımcı olmazsa, kulağa soğuk bir kompres veya soğuk suya batırılmış bir bez tutturulabilir. (Buz uygulanmamalıdır.) Kulakta akıntı varsa, dış kulak sabun ve yüz beziyle nazikçe yıkanmalı ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir. Bu ilaç tedavisi sonrası hasta takibe alınır.
Kulak mantarı zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde kulak zarında delinmeye ve işitme kaybına yol açabilir. Kulak mantarı ayrıca çevre kemik dokulara da yayılabilir. Bu nedenle kulak mantarını düşündürecek belirtiler görüldüğünde mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.
2-3 damla sirke dökmek kaşıntıyı geçirebilir
Eğer kulakta kaşıntı varsa 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir.
Kulak kaşıntısı genellikle yüzdeki diğer kaşıntı larla ilişkilidir. Uzun süre işitme cihazı, kulak tıkacı, kulaklık vb. takmak kulak kaşıntısının ve kulak kanalında kaşıntının sık görülen nedenleridir. Bu farklı cihazların bakımının/temizliğinin yapılmaması, kulakta mikropların çoğalmasına neden olabilir.
Kendiliğinden düzelme ihtimali beklenen bir durum değildir. Kulak mantarı; kulak kanalında şişliğe, kurumaya, pullanmaya, akıntıya ve ağrıya neden olabilir. Daha çok sıcak iklim koşullarında yaşayanlarda ve su sporları yapanlarda görülür. Genellikle damla veya pomad şeklinde uygulanan mantar ilaçları ile tedavi edilir.
Örneğin banyolardan 15 dakika önce 5-10 damla alkol borik solüsyonu damlatmak gibi. Dış kulak yolu ve zar sağlamsa bu işlem ağrı yapmaz. Tedavi planlamasında mantar türünün bir önemi yoktur, bu nedenle kültür gerekmez. Tedavide antibiyotik kullanımının yeri yoktur.
Ayrıca; kulakta mantar, lokal enfeksiyon türlerinden biridir. Kişiden kişiye bulaşmaz. Kulak zarında veya dış kulak yolunda kalıcı hasar oluşturmaz. Fakat bazen inatçı olan bu enfeksiyonlar, uzun süreli tedavi gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri