“Uluslarüstü örgüt; bir antlaşmayla kurulan, üyelerinin egemenlik yetkilerinin bir bölümünün kullanımını örgüte devrettikleri, oyçokluğu ile bağlayıcı hukuk normları belirleyebilen, belirlenen bu hukuk normları örgüte üye devletlerin ulusal hukuklarında doğrudan ya da dolaylı biçimde uygulanan ve hukuksal sonuçlar ...
Uluslararası örgüt, uluslararası düzeyde faaliyet gösteren, devletler tarafından kurulmuş olan veya sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulmuş örgütlere verilen addır.
İi-) Ulus Üstü Örgütler: Bütünleşme amaçlı faaliyet gösteren örgütlerdir. Belirli konularda üye devletler yetki devrinde bulunmuştur. Örgüt kararlarının bir kısmı üye devletlerin ülkesinde doğrudan etkili olup yurttaşlar için hak ve yükümlükler doğurur. Avrupa Birliği Örgütü bu tip örgütlerdendir.
Uluslararası örgüt, andlaşma ile kurulan, bir anayasası ve ortak organları olan, üye devletlerden ayrı bir şahsiyeti bulunan ve andlaşma yapma ehliyetine sahip uluslararası hukukun öznesi olan devletler birliğidir.
Uluslararası birçok örgüt, ülkelerle işbirliği içinde projeler geliştirebilmektedir. Ülkemizin en çok işbirliğinde olduğu uluslararası örgütler; Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'dür.
İlgili 21 soru bulundu
Uluslarüstü birlik, devletlere ayrılan bazı yetki ve işlevleri doğrudan kullanma yetkisine sahip bir uluslararası organizasyon türüdür.
Uluslarüstülük Kavramı
Kimi hukukçular, Avrupa Birliği'nin temel öğesini “uluslarüstülük” olarak görmektedir. Güçlü ve merkeziyetçi bir Avrupa, ancak üye devletlerin ulusal kimlikleri törpülenebilirse kurulabilir ve hatta “federal yapı”ya ancak bu yolla ulaşılabilir.
Uluslararası örgütlerin ortaya çıkış nedenleri güvenlik çıkarları, ekonomik çıkarlar, sosyal nedenler, ortak sorunların artması, demokratikleşme sorunu ve insan hakları, uluslararası hukuk ve küreselleşme gibi ana başlıklara dayandırmak mümkündür.
Avrupa Birliği (AB), coğrafi olarak Avrupa'da yer alan 27 ülkenin üyesi olduğu uluslararası bir kuruluştur. AB'yi diğer uluslararası örgütlerden ayıran en önemli özellik, birçok farklı politika alanında üye ülkelerin ulusal egemenliklerini önemli ölçüde üyesi oldukları AB'ye devretmiş olmasıdır.
Türkiye, birçok uluslararası kuruluşa üye değildir. Örneğin, Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 15 üyesi arasında değildir ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Örgütü'ne (BMİHÖ) de üye değildir. Ayrıca, Türkiye, Avrupa Birliği'ne (AB) de üye değildir.
Ulus devletin yetki alanı içinde hareket etmeye başlayan ulus-üstü kurumlar; BM, OECD, NAFTA, NATO, IMF gibi organizasyonlar ve uluslararası sermaye örgütleridir.
Hükümetler-dışı örgütlerin üyeleri, bireyler ve gruplardır. Örnek olarak: Amnesty International,Lions Club,Uluslararası Af Örgütü,İnsan Hakları İzleme Örgütü,Yeşil Barış Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonları.
Bu listede tanımlarını, faaliyetlerini ve kısa tarihlerini aktardığımız uluslararası örgütler şunlar: AGİT, Avrupa Konseyi, AB Zirvesi, AB Komisyonu, AB Konseyi, NATO, G-8, G-20, Türk Devletleri Teşkilatı, Arap Birliği, Afrika Birliği, ASEAN, Şanghay İşbirliği Örgütü, APEC, NAFTA, USMCA, OPEC, ICRC ve IRC.
Devletin yürüttüğü kurumlar dışında siyasal, ekonomik, dinî, kültürel, toplumsal birçok alanda çalışmak üzere kurulmuş kâr amacı gütmeden, gönüllü faaliyet gösteren yapılardır. Temel amaçları arasında “uluslararası topluma yarar gütme” bulunmaktadır.
Uluslararası örgütlerin rolleri arasında uluslararası gündemin belirlenmesine yardımcı olma, siyasi pazarlıklara arabulucuk yapma, siyasi girişimler için yer sağlama ve koalisyonların kurulmasını katalizör görevi üstlenme yer alır.
Uluslararası Örgütlerin Sınıflandırılması
Hükümetler arası ve hükümetler -dışı olarak sınıflandırılan uluslararası örgütler, amaçlarına yönelik olarak ise siyasal, sosyal ve ekonomik olarak ayrılmaktadır.
Bu durumda; devletler, dernekler, sendikalar, firmalar, meslek odaları gibi bir çok kuruluş uluslararası örgüt kavramı içerisinde yer alabilmektedirler.
Devletler hukuk kurallarına uyarlar, çünkü (i) hegemonik devletler uymaları için diğer devletleri ödül veya tehditlerle zorlar, (ii) kurallar çıkarlarıyla veya mevcut ve gelecek için planladıkları davranışlarla örtüşür, (iii) kural sayesinde uluslararası sistemde sağlanan güç dengesi herkesin yararınadır.
Kitabımızın 7. Ünitesinde ise Sui Generis Örgütler kategorisinde bölgesel ulusla- rarası örgüt tanımına sığmayan Bağımsız Dev- letler Topluluğu, Şangay İşbirliği Örgütü, İslam İşbirliği Örgütü ve Arap Birliği yer almıştır.
türkçesi uluslarüstücülük olan kavram. ingilizce supranationalism'in türkçe okunuşu haliyle de dilimize yerleştiği için birçok yayında rastlanabilen kelime. uluslarüstücülük, üyelerden merkeze doğru işleyen bir karar alma yapısıdır.
Atatürk Türkiye'si bu prensipler çerçevesinde dış politikasını yürütmüştür. Bunun sonuçlarından biri olarak da 10 Ocak 1920'de kurulan Milletler Cemiyeti'ne Türkiye, 18 Temmuz 1932'de üye olmuştur, böylece yeni Cumhuriyet ilk uluslararası örgüt üyeliğini gerçekleştirmiş oldu.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için vardır . Örgütler bizim sosyal, politik, ekonomik ve kişisel amaçlarımızı geçekleştirmede öncelikli enstürmanlardır ve çağdaş toplumun önemli aktörleridir.
26 Haziran 1945 tarihinde San Francisco'da imzalanmış ve 110. maddeye uygun olarak 24 Ekim 1945'de yürürlüğe girmiştir. Türkiye Antlaşmayı Milletlerarası Adalet Divanı Statüsü'yle birlikte 15 Ağustos 1945'te onaylamıştır. 4801 Sayılı Onay Kanunu 24 Ağustos 1945 gün ve 6902 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri