Cemmâîlî'nin (ö. 600/1203) Ṣaḥîḥayn'da ittifakla rivayet edilen ahkâm hadislerine dair eseri.
Hafız İbn Hacer el-Askalani'nin Buluğu'l-Meram adlı bu eseri, kendi konusunda önemli birkaç özelliğe sahiptir. Öncelikle müellif bu eserde ahkam hadislerini toplamış, böylece bu dalda en iyi eserleden birini ortaya koymuştur.
Ahkam ayetleri kavramı ile Kur'an'daki, amelî/fıkhî hükümler içeren ayetler, diğer bir deyişle amelî/fıkhî hükümlere kaynaklık eden ayetler kastedilir. Ahkam ayetleri üzerinde tefsir faaliyetinde bulunma ve hüküm istinbatı konusu, müfes- sirlerin ve fakihlerin ortak çalışma alanları olarak nitelenebilir.
Bu tarzdaki kullanılışından dolayı, belli bir konuya dair hükümleri toplayan eserlere ve hatta belli bir konuyla ilgilenen ilim dallarına da ad olmuştur. Buna göre ameli hükümlerin kaynağı olan âyetlere "ahkâm âyetleri", aynı türden hadislere de "ahkâm hadisleri" denilmektedir.
Zerkeşî'nin belirttiğine göre Gazzâlî ile Fahreddin er-Râzî Kur'an'daki ahkâm âyetlerinin sayısını 500 olarak tesbit etmişlerdir.
İlgili 40 soru bulundu
Bu kriterlerden hareketle hadisler tasnif edilmiştir. Kapsamlı ilk eser Ebu Muhammed er-Ramhürmîzî'ye âit el-Muhaddis el-Fasıl, bir diğeri önemli eser Hâkim en-Nişâbûrî'nin Marifat ulum el-hadis'idir.
Muhammed b. Ahmed el-Kurtubî'nin (ö. 671/1273) Kur'ân-ı Kerîm tefsiri. Tam adı el-Câmiʿ li-aḥkâmi'l-Ḳurʾân ve'l-mübeyyin limâ teżammenehû mine's-sünneti ve âyi'l-furḳān'dır; Tefsîrü'l-Ḳurṭubî adıyla da bilinir.
Ziyâd el-Ferrâ'nın (ö. 207/822) filolojik Kur'ân-ı Kerîm tefsiri. Asıl adı Tefsîru müşkili iʿrâbi'l-Ḳurʾân ve meʿânîhi'dir (Yahyâ b. Ziyâd el-Ferrâ, I, 1).
Hanefî fakihi ve müfessir.
Sahih hadisleri ilk defa bir araya getiren ve bu ilim dalında tartışmasız otorite olarak kabul edilen İmam Buhari, 1149 yıl önce bugün vefat etti.
İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre hadislerin lafızları Peygamber'e, mâna ve mefhumu Allah'a aittir.
Hadis sahasında günümüze ulaşan ve bu sayede inceleme imkânı bulunan en eski eserlerden biri de Abdürrezzâk b. Hemmâm'ın (v. 211/826-7) el-Musannef adlı eseridir.
Kur'an-ı kerimin tefsiri veya meali yazılabilir ve yazılmıştır. İslam âlimleri, bunu yasak etmemişlerdir.
Eldeki bilgilere göre, Kur'an'ın baştan sona kadar tefsir edilerek yazılan ilk tefsir kitabı, Mukâtil b. Süleyman'ın bu dönemde yazılmış olan “Tefsîru Mukâtil b. Süleyman” adlı eseridir.
Kelâm, felsefe, tefsir ve usûl-i fıkıh alanlarına dair çalışmalarıyla tanınan Eş'arî âlimi. Fahreddin er-Râzî'nin (ö. 606/1210) Kur'ân-ı Kerîm tefsiri. Fahreddin er-Râzî'nin (ö. 606/1210) kelâma dair en hacimli eseri.
Belli bir kaynaktan çıkmış olmakla birlikte zamanla yaygınlaşarak halka mal olan anonim özdeyiş, atasözü.
Fezâilü'l-Kur'ân ilminin kaynağı Hz. Peygamber'den nakledilen hadislerdir.
Sonuç olarak tefsir ilmi açısından “Müşkilü'l-Kur'ân” ıstılahı, herhangi bir sebeple manası kapalı olan âyetleri içine almakla birlikte daha çok “ihtilaf ve teâruz izlenimi veren âyetler” anlamında kullanılmaktadır.
Cessas'ın tefsiri... Ahkâmü'l-Kur'ân sahasında yazılan ilk örneklerden biri olup daha sonra kaleme alınan ahkâm tefsirlerine tesir etmiştir. Eserde sûreler Kur'an'daki sıralarına göre ele alınmış, ancak bütün bir sûrenin değil, sadece içinde bulunan ahkâm âyetlerinin açıklaması yapılmıştır.
el Cami' li Ahkamil Kur'an (20 Cilt Takım) - Arapça -
Fıkhî tefsîr, Kur'ân-ı Kerim'in amel yani ibâdât ve muamelât yönleri ile meşgul olan, bu konu ile ilgili bulunan âyetleri açıklayan ve onlardan hükümler çıkarmaya çalışan bir tefsîr koludur.
Ahmed bin Hanbel'e göre sahabeden en fazla hadis rivayet edenlerin sayısı toplamda altıdır. Kendisi, muksirun sahabileri; Ebu Hüreyre, Abdullan bin Ömer, Enes bin Malik, Hz. Aişe, Cabir bin Abdullah ve Abdullah İbn Abbas şeklinde sıralamıştır.
Meşhur hadislere inanmayan da kâfir olur. (
Çünkü bu zatların yaşadığı tevâtür hâlini almıştır. İnkârı mümkün değildir. Mütevatir hadisleri inkâr etmek de böyledir.
Kudsî hadisler konusundaki klasik çalışmaların en genişi olan Mehmed Trabzonî'ye (Muhammed el-Medenî) ait el-İtḥâfâtü's-seniyye fi'l-eḥâdîs̱i'l-ḳudsiyye'de Süyûtî'nin Cemʿu'l-cevâmiʿ adlı eserinden derlenmiş 864 hadis yer almaktadır.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri