Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu kıvamda olursa tatlınız şerbeti emmeyecektir.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Suyu ve şekeri tencereye alın. Altını açıp şeker eriyene kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Fokurdamaya başladıktan sonra altını kısıp 15 dakika daha kaynatın.
Şerbetli tatlılarda dinlenme süresi en az 4 saat olmalıdır. Bu sayede tatlı hamuru veya yufkası, şerbeti iyice içerisine çeker.
İlgili 45 soru bulundu
Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
Şerbet kaynamaya başladıktan sonra kabarcıklar 20 dakikadan sonra artmaya başlıyor. Kabarcıklar arttıktan sonra ve kalınlaşmaya başladıktan sonra daha da çok olduğu görülecektir kabarcıkların. Şerbeti kepçeyle alıp tencereye boşaltacağız en son damla ağır ağır tencereye damladığında şerbetin kıvamı olmuş demektir.
Bu yüzden şerbetli tatlıların üzerini iyice kapattıktan sonra mutfağın yüksek bir yerinde ya da fırın içinde saklayabilirsiniz.
Şerbeti bekletme süreside oda sıcaklığına bağlı olarak değişir. Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla,sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmaz.Burası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldi.Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım.
Şerbetli tatlılarda kullanılan malzemeye göre şerbetin ısısının değişmesi son derece önemli. Örneğin unla hazırlanan tatlılarda şerbet sıcak olurken. Yufkalı tatlılarda ise iş biraz daha faklı. Sıcak baklavaya sıcak şerbet döküldüğünde yufka kıyır kıyır olmaz bir hayli yumuşak olur.
Şerbet Yapılışı:
Suyu ve şekeri tencereye alın. Orta hararetli ısıda, şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynamaya bırakın. Fokurdamaya başladıktan sonra altını kısıp, 15 dakika daha kaynatın.
Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
En mühim püf noktası ise tatlının sıcak, şerbetin soğuk olması.
Yaklaşık 8-10 dakika kaynadıktan sonra içine limon suyu ilave edilip 2-3 dakika kadar daha kaynatılarak şerbet soğuması için bir kenara alınır. Kadayıf tatlısının güzel olması için şerbet soğuk kadayıfın ise sıcak olması, şerbetin bu şekilde dökülmesi gerekir. Şerbet kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılmalıdır.
İyice ılıyan şerbeti ılık derken şöyle diyebilirim parmağınızı şerbete daldırdığınızda yakmayacak sıcaklıkta olmalı çokta soğuk olmasın yoksa tatlınız kuru kalır ve kaşık kaşık kadayıfın hiçbir yeri kuru kalmayacak şekilde dökelim.
Şerbete limon koyun
Tatlınızın şerbetine limon koyarsanız, şerbetin zaman içerisinde kristalleşerek şekerlenmesini önlersiniz. Böylelikle hem tatlınıza hoş bir aroma kazandırmış olursunuz hem de tatlınızın şerbetini uzun süre muhafaza edersiniz.
Kişiyi ya da evi nazardan, kaza beladan ya da cinlerden korumak için şerbet döküldüğü olurmuş. Şerbet hazırlanır, üç İhlas ve bir Fatiha okunarak şerbete üflenir, gece yarısı, görülmeyeceği bir yere, mümkünse bir dört yol ağzına besmele çekilerek dökülürmüş.
Şerbetin yapılışı
Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın.Tecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor.Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti ( püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
Baklavanın şekerlenmesini önlemek için hem şerbet, hem de baklava sıcak olmalıdır. Fırından çıkan baklavaların üzerine kepçeyle sıcak şerbet dökülür. Bu sayede baklava şerbeti tamamen içine çeker. (Şöbiyet için şerbet ılık, tatlı sıcak olmalı.)
Tatlı sıcakken soğuyan şerbeti üzerine gezdirip çekmesini bekleyin. Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
Fırından çıkardığınız revaninin ilk sıcaklığı geçtikten sonra oda sıcaklığında soğumuş şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çekene kadar bekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri