Bir milletin hukuki müesseseleri ile hukuki düşünce tarzının gelişim sürecini inceleyen ve açıklayan tarihe milli(ulusal) hukuk tarihi denir ( Ağaoğlu, 1931–1932: 21 ). Buna karşılık, bütün insanlıkta gelmiş-geçmiş hukuki müesseselerin ve hukuki zihniyetin gelişimini konu edinen tarihe Umumi Hukuk Tarihi denir.
Common law (genel hukuk) kavramı, bölgesel örf ve adetlerin değil İngiltere genelinde geçerli olan genel örf ve adetlerin uygulanmasını ifade eder. Bu hukuk sisteminde de kanun ve yönetmelik gibi yazılı hukuk kuralları vardır.
Bir devlet ile başka bir devlet arasındaki veya uluslararası bir kuruluş arasındaki diplomatik ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı, egemen devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenlerken onların egemenliklerine sınırlar koyar.
Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Devletin gücü de hukukla bağlıdır. Kamu hukukunun kapsamına “Anayasa Hukuku”, “Yönetim (İdare) Hukuku”, “Ceza Hukuku”, “Devletler Hukuku”, “Genel Kamu Hukuku”, “Mali Hukuk” ve “Yargılama Hukuku” girer.
İlgili 38 soru bulundu
KAMU HUKUKU-ÖZEL HUKUK AYIRIMI
Örnek: Devlet, memurların konut ihtiyacını gidermek amacıyla bir kişiye ait apartmanı satın almak isterse “Özel hukuk” uygulanır. Ancak; devlet kamu yararı amacıyla bir kişiye ait tarlayı kamulaştırmak istediğinde “kamu hukuku” uygulanacaktır.
arasında, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Yargılama Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Devletler Hukuku (Uluslararası Hukuk), Genel Kamu Hukuku gibi hukuk dalları yer almaktadır.. karşısındaki durumunu düzenler.
kanunlaştırmalarla Türk Hukuku tamamıyla “Kara Avrupası” hukuk sistemine dahil olmuştur. ➢Modern Türk hukukunun İslam hukukuyla bir ilgisi yoktur. hukuk sisteminin tüm özelliklerini taşımaktadır.
Modern hukuk sistemleri dünyada genel olarak üç temel sistem veya bu sistemlerin kombinasyonları üzerine oturmaktadır: Anglo-Sakson Hukuku (Ortak Hukuk), Kıta Avrupası Hukuk Sistemi ve dinsel hukuk. Bununla birlikte her ülkenin hukuk sistemi kendi tarihi ile şekillendiğinden kendisine özgü farklılıklar içermektedir.
Hugo Grotius (10 Nisan 1583 - 28 Ağustos 1645), doğal hukuk öğretisiyle ün kazanmış olan Hollandalı düşünür. Hukuk alanında, Descartes bilgi felsefesiyle modern düşünce açısından ne kadar önemliyse, o kadar önemli olan Grotius, Descartes'ın bilgi alanında gerçekleştirdiği şeyi, hukuk alanında yapmıştır.
Bir milletin hukuki müesseseleri ile hukuki düşünce tarzının gelişim sürecini inceleyen ve açıklayan tarihe milli(ulusal) hukuk tarihi denir ( Ağaoğlu, 1931–1932: 21 ). Buna karşılık, bütün insanlıkta gelmiş-geçmiş hukuki müesseselerin ve hukuki zihniyetin gelişimini konu edinen tarihe Umumi Hukuk Tarihi denir.
Uluslararası hukuk, hukuk fakültelerinde kamu hukuku bölümünde bir anabilim dalıdır. Ayrıca uluslararası ilişkiler bölümlerinde de uluslararası hukuk anabilim dalı vardır.
Hukukun temeli, onu koyan iradedir. Hukuku koyan iradenin ne olduğu konusunda ise fikir birliği yoktur. John Austin, hukuku, «egemenin emri» olarak tanımlamıştır. Egemen ise, herkesin kendisine itaat ettiği fakat kendisinin kimseye itaat etmediği kişidir.
Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.
Medeni hukuk salt bir hukuk dalı olmaktan öte hukukun özüdür. Türkiye'de Medeni Kanun, İsviçre Medeni Kanunundan iktibas edilmiştir. Kazuistik metoda sahip Prusya Kanunu ile devrimci bir felsefeye sahip katı Fransız Kanunu arasında kalarak ortalama bir yol izlemiştir.
3) 4 Ekim 1926'da kabul edilen kanun Alman Ticaret Kanunundan etkilenerek hazırlanmıştır.
Bu sistem İngiltere'de doğduğundan İngiliz Hukuk Sistemi (veya Common Law) olarak da adlandırılmaktadır. İngilizce konuşulan ülkelerde ve genellikle eski İngiliz sömürgelerinde uygulanmaktadır. Bu sistemi uygulayan ülkelere İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan örnek olarak verilebilir.
1966 yılında kabul edilen İstanbul Barosu İç Yönetmeliği'nin, avukatların birbirlerine karşı görevlerini düzenleyen 23/A maddesinde, avukatların birbirlerine “üstad” veya “meslekdaş” diye hitap edecekleri hüküm altına alınmış.
eleman.net verilerine göre, Avukat 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Avukat , Ocak 2023 yılında ortalama 24.860 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.400 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Genellikle toplumumuzda Ceza Hukuku'nda ve Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen suçlardan diğerlerine kıyasla daha ağır nitelikteki suçlarla ilgilenen, bu konulara diğerlerinden daha fazla hâkim olan avukatlara Ağır Ceza Avukatı denmektedir. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülen davalarla ilgilenirler.
Miras hukuku ise, gerçek kişinin ölmesi veya hakkında gaip kararı verilmesi halinde mirasının kimlere, ne oranda intikal edeceğini düzenleme altına alan özel hukuk dalıdır.
Borçlar Hukuku: Aslında medeni hukukun ayrılmaz bir parçası olan borçlar hukuku kişiler arasındaki borç ilişkilerini düzenleyen özel hukuk alt dalıdır. devlet ya da bireylerin kendi aralarında kurulan ilişki ve ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümü ile ilgilenen özel hukuk dalıdır.
Ceza hukuku da, ceza verme yetkisi sadece devlete ait olduğundan kamu hukuku alanına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri