Un saklarken sadece sorun böceklenme değildir. Un çevredeki kahve, deterjan gibi kokuları da içine hapsedebilir. Bu yüzden temiz bir cam kavanozda buzdolabında saklanabilir. Buğday unu 1 yıla kadar buzdolabında saklanabilir.
Un buzdolabında saklanır mı? Serin ve kuru bir ortam bulunamadığında un buz dolabında saklanabilir. Hatta buz dolabında taze kalacağı süre de uzayacaktır.
Cam evde un saklamak için en ideal kaptır. Unu steril ve ağzı sıkı bir şekilde kapanan cam kavanoz içerisinde, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Eğer plastik kapları tercih ediyorsanız kapalı bir dolapta, kabın ağzı açık şekilde ununuzu saklayabilirsiniz.
·Özellikle yaz aylarında sıcak havalar başladığında unların buzdolabında saklanması çok daha doğru olacaktır. Sıcak havada kalan un, böceklenmeye ve bozulmaya başlayabilir. ·Her ne kadar kendi paketinde saklamak doğru olsa da, unu temiz ve kuru bir cam kavanozda saklamak çok daha garanti bir yöntemdir.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Buğday unu 1 yıla kadar buzdolabında saklanabilir. Diğer yandan yulaf, tam buğday gibi un çeşitlerinin ise dayanma süresi daha kısadır.
Unun böceklenmemesi için, saklama kabına defne yaprağı, kuru karanfil veya nergis çiçeği koyabilirsiniz. Eğer unu orijinal ambalajında saklamak istiyorsanız, ambalajın üzerine bir poşet geçirip hava almayacak şekilde bağlayabilirsiniz.
Un, 1 yıl boyunca rafta muhafaza edilebilir. Beyaz unun raf ömrü uzun iken yulaf ve çavdar ununun raf ömrü 6 aya kadar kısalabilir. Unun ambalajından çıkarıldıktan sonra buzdolabında saklanması çok daha uygundur. Bu sayede unu çok daha uzun süre kullanmanız mümkün olacaktır.
Ununuz böceklendiyse temizleyerek kullanabilirsiniz. Unu eleyerek temizleyebilirsiniz. Unun böceklenmemesi için cam kavanozlarınız yoksa bez torbalar da kullanabilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Buğday, mısır, nohut, çeltik ve sorgum gibi tahıllar genellikle 6-12 aylık dönemlerde CAP depoda saklanır. En ekonomik depolama biçimi olan CAP, torbalanmış tahıllar için Hindistan Gıda Kurumu tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Bu yapı, 3 haftadan daha kısa bir sürede üretilebilir.
Şekeri kuru ve serin bir ortamda muhafaza etmek gerekir. Özellikle küp şeker, nemden etkilendiğinde üzerinde bir takım değişmeler meydana gelebilir. Şekeri saklamak için buzdolabı ve derin dondurucular uygun değildir. Çünkü şekerin daha hızlı bir şekilde bayatlamasına neden olur.
"Son kullanma tarihi" yazıyorsa, bu, tipik olarak ürünün kalitesinin bu zaman diliminin ötesinde bozulacağı anlamına gelir. "Satış tarihi" yazıyorsa, mağaza ürünü raflarından kaldırmalı ve kalite muhtemelen etkileneceği için tüketicilere satmamalıdır.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Kaloriferli evde yaşayan kişiler bakliyatlarını mutfak dolaplarında saklarken oldukça hızlı bir şekilde kurtlandığına şahit olmuşlardır. Bu durumda bakliyat tüketenlerin akıllarına bakliyat buzdolabında saklanır mı sorusu gelmektedir. Bu sorunun yanıtı evettir.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Unun içerisine taze bir defne yaprağı koyarak, böcek istilasından korunabilirsiniz. Defne yaprakları kokusunu yitirmeye başladığında değiştirin. Kilerinizi kontrol edin.
Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir. Böceklenen un elenerek de temizlenebilir.
Kabında ya da ambalajında sakladığınız unun içine birkaç tane defne yaprağı koymak da, unu daha güvenli bir şekilde saklamanıza yardımcı olabilir. Çünkü böcekler bu kokuyu sevmezler, bu küçük önlem sayesinde unu emniyete alabilirsiniz.
Pişmemiş Unun Zararları
Bu yüzden un kullanarak elde edilen yiyecek yüksek ısı kullanılarak pişirilmesi gerekmektedir. Noravirüs ve hepatit A gibi virüsler pişmemiş unla ilgi gıda salgınları ile ilişkilendirilmiştir. Küçük çocuklar, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar için yaşamı tehdit edebilir.
Taze un avuç içine alınıp sıkıldığında çok çabuk dağılır ve elin şeklini almaz. Bayat un ele alınıp sıkıldığında topaklanır veya parmak izleri unun üzerinde belirginleşir. Böylece unun nemlendiğini anlayabiliriz.
Nispeten daha yağlı olan rüşeym tabakası siyez ununu daha kısa ömürlü ve hassas duruma getirir. Doğru koşullar altında saklanmayan siyez ununun bozulması ve ekşimesi kaçınılmazdır. Bozulan siyez unu daha acımsı bir tada sahip olduğu için bu unla pişirilen ekmekler ve diğer unlu mamuller istenilen lezzeti veremez.
Ununuzun güvenli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un kötü kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir. Aynı zamanda renksiz görünebilir.
Güveler, temizlikten ve güzel kokulardan asla hoşlanmaz. O halde onların bu özelliklerini fırsata çevirmenin tam zamanı! Sedir ağacı, lavanta, limon, doğal sabun, defne yaprağı gibi birçok hoş kokuyu güve ihtimali olan bölgelerde her daim bulundurarak güveleri uzak tutabilirsiniz.
Evinizin her tarafı güveler ile dolduysa işe ilk olarak sirkeli su ile başlayın. Mutfak ve kıyafet dolaplarındaki tüm eşyaları çıkarın. Sonra 1 ölçü sirke ile suyu karıştırın. Daha sonra dolapların içerisini sirkeli su ile güzel bir şekilde temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri