Cam evde un saklamak için en ideal kaptır. Unu steril ve ağzı sıkı bir şekilde kapanan cam kavanoz içerisinde, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Eğer plastik kapları tercih ediyorsanız kapalı bir dolapta, kabın ağzı açık şekilde ununuzu saklayabilirsiniz.
Unun içine defne yaprağı koyarak böceklenmesini engelleyebilirsiniz.
·Her ne kadar kendi paketinde saklamak doğru olsa da, unu temiz ve kuru bir cam kavanozda saklamak çok daha garanti bir yöntemdir. İçinin kesinlikle kuru olduğundan ve ağzı tam olarak kapanan cam bir kavanozun içine unu aktarıp bu şekilde serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Uzun süre nemli ortamda bulunan un, zaman içinde böceklenmeye başlar ve tüketilmesi oldukça zorlaşır. Bundan dolayı, son tüketim tarihini unutmadan, unların paketlerinden çıkararak cam kavanozlarda, serin ve nemsiz dolaplarda saklanmasına özen gösterilmelidir.
Genellikle un ambalajları hava geçirgen yapıya sahiptir. Siz paketi açmasanız dahi nemli bir ortamda ya da kimyasal ürünlerin yanında tutulması onun bozulmasına sebep olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Orijinal ambalajın üzerine geçirdiğiniz temiz bir poşetin ağzını sıkıca kapatıp da poşetin içerisine koku ya da nem sızmamasını sağlayabilirsiniz. Güneş ışınları da unun ürün kalitesi üzerinde kötü bir etkiye sahiptir, bu nedenle unu doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalısınız.
Un Buzdolabında Saklanır Mı? Unun bozulmasının ya da böceklenmesinin önüne geçmek için unu mümkün olan en serin yerde saklamaktır. Bunun için; Öncelikle un orijinal ambalajıyla birlikte üzerine bir poşet geçirerek buzdolabına konulabilir.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Un kurtları ikincil tahıl zararlı canlılarıdır ve birincil zararlı canlıların beslenirken oluşturdukları hasarı artırırlar. Çok sayıda bulunduklarında un kurtları: Unun küflenmesine ve ayrıca ürünün renginin grileşmesine neden olur. Koku bezesi salgılarıyla ürünleri kirletirler.
Unun güvenli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahipken, bozulmak üzere olan un hoş olmayan bir koku yayabilir. Hatta bayat, küflü veya ekşi kokabilir. Ayrıca rengi solmuş görünebilir.
Unların büyük çoğunluğu serin, kuru ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde kapalı kutularda saklanabilir. Ayrıca unlar kendi orijinal kağıt paketlerinde açılmadıkları sürece uzun süreli muhafaza edilebilirler. Kağıt paketlerin ağzı açıldıktan sonra kullanım süreleri hızla azalır, hemen tüketilmelidirler.
Buğday, mısır, nohut, çeltik ve sorgum gibi tahıllar genellikle 6-12 aylık dönemlerde CAP depoda saklanır. En ekonomik depolama biçimi olan CAP, torbalanmış tahıllar için Hindistan Gıda Kurumu tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Bu yapı, 3 haftadan daha kısa bir sürede üretilebilir.
Çünkü uzun süre havasız kaldığında da böceklenir. Unu saklama kabından aldıktan sonra kabın ağzını çok uzun süre açık bekletmemek gerekir. Un kullanıldıktan sonra kabın ağzı sıkıca kapatılmalı ve uygun saklama alanına yerleştirilmelidir.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
Buğday unu, tahılın karbonhidrat bakımından en zengin kısmı olan endospermden elde edilir. Kaliteli un, endospermin içinde bulunan tüm vitamin ve mineralleri içermelidir. Unun elde edildiği buğdayın 1 tanesinin ağırlığı 1 gram civarında olmalıdır. Kaliteli un beyazlığı, buğday kokusu ve yumuşaklığından belli olur.
Kiler raflarını okaliptüs yağı veya beyaz sirke ile silin. Çünkü böcekler, bu kokuları sevmez. Kileri beyaz sirke ile sildikten sonra, okaliptüs yağını suyla seyreltin ve raflara püskürtün. Yiyeceklerinizi hava almayan kaplara koyun.
- Sinek kağıdı ve balık yağı kullanmak suretiyle güve tuzağı yapılabilir. - Sirke karışımı ile beraber mutfak dolapları temizlenebilir. - Dolaba sedir koymak suretiyle güveleri kaçınmak mümkündür. - Biberiye ya da kekik gibi farklı baharatları kullanarak güveler uzak tutulabilir.
Güvelerin en sevdiği şeylerin başında tozlu, kirli giysiler gelir.Bu nedenle kirli ve tozlu giysileri gardıroba koymamak gerekmektedir. Hem giysi hem de mutfak dolaplarını sık sık havalandırmalı ve temizliği (Dolapların içini sirkeli su ile silenebilir.)
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Çiğ ve az pişmiş yumurtalar gıda zehirlenmesine neden olan Salmonella mikrobu içerebilir. CDC, un ve diğer çiğ malzemelerle yiyecek hazırlarken gıda zehirlenmesini önlemek için şunları öneriyor: Çiğ hamurun tadına bakmayın veya yemeyin.
Beklendiği gibi, bozulabilecekleri için bunları son kullanım tarihi geçmiş olarak kullanmayın. Sonuç olarak, garip görünmüyorsa veya kokmuyorsa eski unu kullanabilirsiniz, ancak muhtemelen en iyisi bunu alışkanlık haline getirmemek, çünkü bu, malzemenin lezzetini ve performansını feda edebilir.
Ergin dişi tek yada kümeler halinde 300-500 yumurta bırakır. Çıkan larvaların bir kısmı, delerek girdikleri hububat tanesi içinde gelişir. Bir kısım larva ise erginlerin oluşturdukları un ve kırıntılar içinde beslenerek geliştikten sonra tane içine girer. • Pupa dönemi tane içinde geçer.
Oda sıcaklığında, aylarca beklemiş tam buğday unu, okside olunca acılaşır ve damakta hoş olmayan bir lezzet bırakmaz. Protein miktarı yaklaşık %12-13'tür. Tam buğday ununun içeriğindeki kepek ve ruşeym glütenin etkisini azaltır.
Doğrudan güneş ışığı alan yerlerden ve sıcak ortamlardan (ocak, doğalgaz) uzak tutulmalıdır. Bunun yerine serin, karanlık ve kuru yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Evinizde kiler varsa, tarhanayı kilerde saklayabilirsiniz. Bu koşullar yerine getirildiğinde, toz tarhana 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri