Çorba yapımında sıcak et ya da tavuk suyu kullanmanız çorbanın besin değerini artırır. Tarifte kendine yer bulan unun, kısık ateşte ve yakmadan kavrulması esastır. Çorba, kıvam ve adını unla yapılan bu meyane karışımından almaktadır.
Şifalı, lezzetli çorbalar ve yemeklerin mutfak sırrı tavuk suyudur. Tek başına tavuğun (özellikle kemikli yerleriyle yapılan) haşlama suyu yeteri kadar lezzetli olsa bile defne yaprağı, tane karabiber, soğan gibi ilavelerle daha leziz tavuk suları hazırlamak da mümkün!
Kavrulan unun üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası koyun. Salçayı da sürekli karıştırarak, 1 dakika kadar kavurun. Daha sonra tencereye 3 su bardağı tavuk suyu ve 1 buçuk su bardağı su döküp, çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Çorbayı ara ara karıştırarak, kaynamaya bırakın.
Bir tencerenin içerisine salça, rendelenmiş domates, sıvı yağ ve şehriyeleri aktarın. Şehriyelerin rengi hafif dönene kadar kavurun. Ardından içerisine azar azar tavuk suyunu ilave edin. Güzelce karıştırın.
İlgili 25 soru bulundu
1. Tavuk suyunu çorbayı hazırlayacağınız tencereye alın ve kaynatın. 2. Kaynayan tavuk suyuna önce tuzunu ekleyip karıştırın ve ardından eğer kullanacaksanız şehriyeyi ilave edip 5 dakika pişirin.
İyi bir çorbanın lezzeti kadar dokusu da kıvamlı olmalı. Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz.
Domates Çorbası Tarifinin Pişirme Önerisi
Domates çorbasını et suyu yerine sıcak tavuk suyu kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
Havuç ve sarımsağa tavukları, tuzu ve tavuk suyunu da ekleyip yaklaşık 10 dakika pişirelim. Unu 1 su bardağı su ile iyice çırpalım, tel şehriye ve unu da çorbaya ekleyip karıştıralım ve yaklaşık 10 dakika daha kısık ateşte pişirelim. İnce ince kıydığımız maydanozu da en son çorbaya ilave edip ocaktan alalım.
Tereyağında unu kavurup salçayı ekleyin. Biraz daha kavurup suyunu katın ve karıştırın. Tel şehriye, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip şehriyeler pişene kadar kaynatın.
Ayrı bir tencerede yağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından çorbanızdan kepçe kepçe, yavaş yavaş ilave ederek unla beraber bütünleştirin. Un sayesinde çorbanız yoğunlaşacaktır. Dilerseniz 1 kepçe çorbanızı ayırıp içerisine nişasta koyarak hızlıca çırpabilir, onu da çorbanıza ilave edebilirsiniz.
Çorba yapımında sıcak et ya da tavuk suyu kullanmanız çorbanın besin değerini artırır. Tarifte kendine yer bulan unun, kısık ateşte ve yakmadan kavrulması esastır. Çorba, kıvam ve adını unla yapılan bu meyane karışımından almaktadır. Üzerine nane ya da toz kırmızı biber yakmak adettendir.
Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Yaklaşık 40 dakika orta ateşte olacak şekilde tavuğu haşlayabilirsiniz. Eğer köy tavuğu seçtiyseniz bu süreyi 60 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Ayrıca tavuğu bir süre haşladıktan sonra suyunu tazelemeniz tavsiye edilmektedir.
Dilerseniz yumurtasız da hazırlayabilirsiniz. Yumurtasız hazırlarken un miktarını biraz daha arttırmaya özen gösterin mutlaka. Çorba terbiyesinin kesilmemesi için mutlaka ocakta kaynayan suda terbiyenize su ilavesinde bulunun.
TAVUK SUYU ÇORBASI PİŞİRME SÜRESİ: KAÇ DAKİKADA PİŞER? Tavuk suyu çorbası hazırlama süresi 50 dakika, pişirme süresi 50 dakikadır.
Oldukça besleyici ve şifalı bir çorba olan tavuk suyu çorbasının içine yoğurtlu ve yumurtalı terbiye girdiğinde bu özellikleri katlanıyor.
Nezleydi, gripti, biraz üşüttüm dü gibi tüm soğuk algınlıklarımızda başvurduğumuz yegâne yemek tavuk suyuna çorba. Tabii ben kokusunu pek sevmediğim için bol limon ve karabiber koyarak içmeye özen gösteriyorum.
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Tavuk suyu çorba, vücudun enerjisini dengeler ve artırır. Çorba hazırlanırken içine ayrıca ilave edilen sebzelerle tavuk suyunun besin değeri yükselirken, zengin değerli protein ile de vücut direncine katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri