Kelebeğe benzemesi dolayısıyla kelebekle karıştırılabilen bu böcek türünün boyu 1 cm civarındadır. Yiyeceklerinize zarar veren, paket halinde pirincinizi, bulgurunuzu atmak zorunda bırakan bu küçük canlılar, insana ise zarar veremez. Güve ısırır mı diye endişe etmenize gerek yok.
Güve Neden Olur? Güveler genelde çeşidi bakliyatların saklandığı alanlarda yoğun olarak öne çıkarlar. Özellikle mercimek bulgur ve nohut gibi bakliyatların ağzının açık kalması güvelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Böylece güveler bu alanlarda saklanır, beslenir ve aynı zamanda ürer.
Hububatlara Dadanan Zararlılar Un Güveleri!
Evlerde en sık görülen güve çeşitleri arasında bulunan un güvesi (Pyralis farinalis), diğer güvelere göre daha koyu renkli, kırmızımsı ve ergindir. Un güvesi un ve undan yapılan hububatlarla ve tahıl ürünleriyle beslendiği için bu ismi almıştır.
Çoğu güve türü zararsızdır ve doğada önemli bir ekolojik rol oynarlar. Ancak ev güvesi ve kıyafet güvesi gibi bazı türler, evlerde ve depolarda zararlı olabilir. Kıyafet güvesi larvaları, kumaşlara zarar verirken ev güvesi larvaları ise kuru gıdalara ve tahıllara zarar verebilir.
Güvelerin Yapısı
İnsanları ısırmaz veya sokmazlar. Zararlı böceklerden ayrı olarak, yaşadıkları bölgenin doğası için oldukça faydalıdırlar. Çünkü böcekle beslenen ve doğal döngüde önemli yer tutan yırtıcı hayvanlar için besin kaynağı görevi üstlenirler.
İlgili 44 soru bulundu
Evinizin her tarafı güveler ile dolduysa işe ilk olarak sirkeli su ile başlayın. Mutfak ve kıyafet dolaplarındaki tüm eşyaları çıkarın. Sonra 1 ölçü sirke ile suyu karıştırın. Daha sonra dolapların içerisini sirkeli su ile güzel bir şekilde temizleyin.
Mutfak çekmeceleri, mobilya altları ve gardıropları haftada bir kez süpürün ve sirkeli suyla silin. Dolabın içine çay ağacı yağı sürebilirsiniz. Bu yağ rutubeti en aza indirir ve güve oluşması riskini düşürür. Kurutulmuş lavanta, nane ve kekiği keselerin içine doldurun ve ağızlarını kapatın.
Dişiler erkeklerden daha az hareket etme eğilimindedir ve her iki cinsiyet de yüzeylerin üzerinde uçmayı tırmalamayı tercih eder, bazı yetişkinler ise asla uçmaz.Dişi güveler yumurtlama dönemi sonrası ortalama 15-16 gün daha yaşar, erkekler ise 28-30 gün sonra ölür.Tırtılların aksine, yetişkin güveler beslenmezler. ...
- Dolaba sedir koymak suretiyle güveleri kaçınmak mümkündür. - Biberiye ya da kekik gibi farklı baharatları kullanarak güveler uzak tutulabilir. - Aynı zamanda lavanta ve defne yaprağı gibi farklı kokulara sahip ürünler de kullanılabilir.
Çünkü güvelerin en sevdiği şeylerin başında tozlu, kirli giysiler gelir. Bu nedenle kirli ve tozlu giysilerinizi gardıroba koymamalısınız. Mevsimi olmayan giyecekleri kaldırmadan önce güvelere karşı önleminizi almanız oldukça önemli. Uzun süre karanlıkta, kapalı bir alanda kalacak giysiler güvelere davetiye çıkarıyor.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Uzmanlara göre böceklerin yediği gıdalar güvenle yenilebilir. Fakat böceğin içinden mi yoksa dışarıdan mı una karıştığı bilinmelidir. Ununuz böceklendiyse temizleyerek kullanabilirsiniz. Unu eleyerek temizleyebilirsiniz.
Güveler Ne Yer? Güve larvaları belirli bir diyete sahiptir. Tipik olarak ipek, yün, kaşmir, angora veya kürk gibi hayvansal liflerden ve keratin içeren malzemelerden yapılan giysileri severler.
Bakliyat ürünlerinin üzerinde bulunan güveler zaman içerisinde kelebeğe dönüşür.
Güveler, temizlikten ve güzel kokulardan asla hoşlanmaz. O halde onların bu özelliklerini fırsata çevirmenin tam zamanı! Sedir ağacı, lavanta, limon, doğal sabun, defne yaprağı gibi birçok hoş kokuyu güve ihtimali olan bölgelerde her daim bulundurarak güveleri uzak tutabilirsiniz.
Hijyenia haşere ilacı içerisinde 0,15 oranında Lambda Cyhalothrin maddesi bulunur. Bununla birlikte aynı oranda Tetramethrin ve PBO maddeleri de ilaç içerisinde yer alır. Hijyenia güve - kelebek ilacı Tetracon ultra sprey 450 ml kullananlar ürünün etkili yapısından oldukça memnundur.
Yumurta çok küçük olup genellikle mercimek biçimindedir. Genişliği ortalama 0,5 mm, uzunluğu 0,7 mm'dir. Yumurtalar bırakıldığında soluk sarı ve yeşil sarı karışımı bir renkte olup şeffaftır. Daha sonraları renk açılır ve gün ışığında sedef gibi pırıltılıdır (Şekil 5b).
Birçok farklı güve türü vardır, ancak ev sahipleri genellikle giysi güvelerine ve kiler güvelerine rastlar. Bu haşere , yiyecek kaynağı veya yumurta bırakacakları yer olarak çeşitli ev eşyalarını kullanırlar .
Güveler ev ve iş yerlerinde kiler, mutfak gibi alanlarda bulunurlar. Özellikle kiler gibi alanlarda yaygın olarak bulunan güve çeşitleri nemli ve sıcak ortam buldukları anda üremeye başlarlar. Güveler çoğu zaman yün ve benzeri kıyafetlerin arasında ürerler.
Güve, Lepidoptera (pulkanatlılar) takımından çeşitli kelebek türlerine verilen genel ad. Halk arasında buğday, odun, kumaş ve kürk gibi şeylere musallat olmaları ile bilinirler.
Yumurta 0.25 mm çapında ve basık kubbe biçimde olup, üzerinde arı peteğini andıran desenler bulunur. Yumurta ilk bırakıldığında şeffaf, açılmaya yakın kirli beyaz ve sarımsı renk alır (Şekil 77c). dönemlerinde zararlı olur.
Bazı kişilerde kelebek, güve ve bunların tırtıllarına ait vücut yapılarına ait alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir.
Yumurta dönemi 4-9 gün, larva dönemi 9-15 gün, pupa dönemi ise 8-17 gün sürer. Bu bölgede en kısa döl süresi 25 gün olup, yılda 4-5 döl verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri