Unun Raf Ömrü Ne Kadardır? Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.
Ek olarak, ununuz su veya nem ile temas ederse, büyük kalıp kümeleri ortaya çıkabilir. Bu durumda, hemen tüm torbayı atmalısınız. Unun bozuk olup olmadığını elekten geçirerek anlayabilirsiniz. Eğer çok uzun süre bekletilmemişse ve kelebeklenmişse israf etmek istemezseniz elekle eleyip temiz halini kullanabilirsiniz.
Çoğu un türü, son kullanma tarihlerinden altı ila sekiz ay sonra, tam buğday ve kendi kendine kabaran un ise, son kullanma tarihlerinden sonra dört ila altı ay dayanır. Mısır unu, son kullanma tarihinden itibaren 12 aya kadar dayanabilir.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Ununuzun inançlı olup olmadığını belirlemenin en düzgün yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un berbat kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir. Tıpkı vakitte renksiz görünebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Çoğu mutfak, bazıları diğerlerinden daha çabuk bozulan bir dizi temel malzeme içerir. Örneğin yumurta, süt ve etler buzdolabında saklanmalı, un gibi rafa dayanıklı kuru gıdalar ise kilerde veya dolapta uzun süre saklanabilir. Dayanıklılığına rağmen, uzun depolamada un bile sonunda kullanılamaz hale gelecektir.
Taş değirmenlerden elde edilen unların muhafazası güçtür. Eğer bu unlar oda sıcaklığında uzun süre (8-10 ay) bekletilirse acılaşma ve diğer olumsuz gelişmeler olmaktadır. Bu nedenle bu unlar kısa sürede tüketilmelidir.
Unun Raf Ömrü Ne Kadardır? Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.
Mutfaklarda sıklıkla tercih edilen beyaz unu, uygun saklama koşullarında 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Tam buğday, çavdar ve yulaf unları ise beyaz una göre daha az dayanıklıdır. Bu nedenle bu tip unları en fazla 6 ay içinde tüketmeniz gerekir.
Aldığınız un uygun şartlarda muhafaza edilmiyor ya da son kullanma tarihi geçmişse kısa sürede böceklenir. Uğradığınız zarar sadece bu kadarla kalmaz, undaki böcekler diğer bakliyatlara da geçer ve bunları da atmanız gerekir. Bu nedenle güvenilir bir yerden unu almanız önemlidir.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Kusma, kanlı ishal bir çok zehirlenmelerde belirtidir.
Bunun sebebi Kalın bağırsakta yaşanan sorunlardır. Koliform bakterisi, Un zehirlenmelerinde ayrı olarak dışkı tahlillerinde görülür.
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
Unun iyi olduğunu nasıl anlarız sorusunun en önemli yanıtı kokusu olacaktır. Unu kokladığınızda kesinlikle buğday kokusunu almanız ve bunun dışında herhangi bir koku içermemesi gerekir. Eğer undan hafif de olsa bir rutubet kokusu geliyorsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Öte yandan unun rengi de net bir renk olmalıdır.
Tam Buğday Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 3 aya kadar, buz dolabında ise 6 aya kadar saklanabilir. Mısır Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 12 aya kadar, derin dondurucuda ise çok daha uzun saklanabilir.
Bayat un ele alınıp sıkıldığında topaklanır veya parmak izleri unun üzerinde belirginleşir. Böylece unun nemlendiğini anlayabiliriz. Un, kullanılmadan önce elenmelidir. Hamur kabartma tozu, elenmiş una bir kaşık yardımı ile karıştırılmalı, sonra ikisi birlikte tekrar elendikten sonra kullanılmalıdır.
Dünyada, en eski yetiştirilen bitkilerden biri olan buğday, insan beslenmesinde önemli kaynaklardan biridir.
Öğütülen iğde çiçekleri cam kavanozlarda hava almayacak şekilde saklanır. Meyvelerinin ise olgunlaşması yöreden yöreye farklılık gösterir. Meyveleri kahverengiye dönünce toplanır.
“AMBARLARA KONAN BUĞDAY, 100 YILDA SADECE YÜZDE 5 BOZULUYOR”
Killi kireç taşından oluşan ambarların özelliği nemi emmesidir. Yaz kış ambarlardaki ısı derecesi 13 ila 17 derece arasındadır. Bu nedenle de içine konan buğday 100 yılda, sadece yüze 5 bozularak unlanmaktadır.
Buğdayın kalitesi unun kalitesidir
Unlar fabrikalarda elde edilişlerine göre 70 randımanlı ekstra, 70-80 randımanlı 1'inci sınıf, 80 randımanlı ekmeklik, 86 ve daha yüksek randımanlı ikinci sınıf unlar olarak adlandırılır. Tam buğday unu yüzde 98-99 randımanlıdır.
Aldığınız un uygun şartlarda muhafaza edilmiyor ya da son kullanma tarihi geçmişse kısa sürede böceklenir. Uğradığınız zarar sadece bu kadarla kalmaz, undaki böcekler diğer bakliyatlara da geçer ve bunları da atmanız gerekir. Bu yüzden güvenilir bir yerden unu almanız önemlidir.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Siyez unu saklama konusuna değinmeden önce “Un Bozulur mu?” sorusuna bakalım: sorunun cevabı kesinlikle evet!
Ancak ne kadar önlem alınırsa alınsın, raf ömrü geçmiş bir üründe, özellikle bakteri ve küfler ile bunların toksinleri bulunabiliyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde, raf ömrü geçmiş bir ekmeğin, galeta ununa dönüştürülmesinin insan sağlığı açısından ne kadar riskli olduğu anlaşılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri