Hatay Yöresine Ait Yağdibi (Memlah), Tereyağında Un Kavurmak Isınmış tavada dört yemek kaşığı tereyağı eritilir. İki çay kaşığı silme tuz ile beş yemek kaşığı elenmiş un yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir ve kavrulur. Unun rengi bir miktar koyulaşınca ocak kapatılır.
Diyarbakır'da kahvaltıda ikram edilen bu lezzetli yiyeceği internette orjinal adıyla aradığımda karşıma çıkan bir tarif olmadı ne yazık ki. Benim gibi arayan olursa diyerek özellikle şorık adıyla yazdım.
Çok az malzeme ile hazırlanan çok doyurucu bir yiyecektir. Özetle yağda kavrulan una yumurta ilave edilmesiyle elde edilir. İşin içinde yumurta olsa da yumurtalı bir yemek görüntüsü ve tadı yoktur. Yumurta daha çok bağlayıcı olarak kullanılır.
Önce yumurtayı bir kapta çırpıp hazır edelim. Tencereye yağı koyup kızdıralım, unun hepsine koyup kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurup az bir tuz serpip çırptığımız yumurtayı da koyup hızla karıştıralım kabaracaktır ocağı kapatalım. Pişen murtağı tercihe göre balla servis yapalım.Afiyet olsun.
İlgili 16 soru bulundu
Doğunun eşsiz lezzetlerine sahip Mardin mutfağının en sevilen yemeklerinden biri de isfire. Pekmezli omlet diye de bilinen bu yemek kahvaltı sofralarını süslüyor.
Sahine, peygamber efendimizin döneminde islam mutfağında yer alan ve genellikle ismi çok az bilinen, bal, tereyağı ve tahinden oluşan enfes bir lezzettir. Genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, tam bir enerji ve şifa deposu olarak bilinen çok lezzetli bir tariftir.
Datça'nın damat tatlısı da bir tür baklava sayılabilir. Elbette en önemli ayırt edici yanı ceviz, antep fıstığı yerine bolca badem kullanılması. Elde açılan yufka ile yapılıyor.
Aside tatlısı; un, tereyağı ve pekmez kullanılarak hazırlanan, içinde şeker olmayan, oldukça pratik, lezzetli ve de çok hafif bir tatlı tarifidir. Aside tatlısı Kayseri yöresine ait bir tatlıdır. Kıvamı muhallebi kıvamına yakındır, helva gibi olmamalıdır.
Murtuğa, tuzlu ve peynirli çeşidi kuymak, tatlı çeşidi ise un helvasına benzeyen yiyecektir. Van'da içine yumurta konularak hazırlanır. Ağrı mutfağında yumurta konulmaz. Van ve Ağrı geleneksel yemeklerindendir.
BİNARD KAVURMASI TARİFİ
Pişirme tavasına sıvıyağ alınır ve soğanlar ince ince doğranıp eklenir. Soğanlar kavrulunca doğranmış şalgamlar da eklenir. Tüm malzemeler birlikte tekrar kavrulur. Pul biber ve tuz ilave edildikten sonra servis edilir.
Özellikle Karadeniz mutfağında Dikenucu Kavurası adıyla yemeği yapılır. Ordu melocan kavurması adıyla Ordu ili adına coğrafi işaret olarak başvurusu yapılmıştır. Halk tıbbında; terleme, kanı temizleme ve cilt hastalıklarında kullanılır.
Tencere veya tava içine elenmiş un konulacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna ayarlanacak ve un kavruluncaya kadar ısı ayarı ile oynanmayacak. Saat'a bakılıp bir yere not edilecek. Un bir spatula veya kaşık yardımı ile yavaş yavaş 30 dakika boyunca karıştırılarak ve kavrulacak.
Polonya'nın meşhur pastası Polka, Liçi House'un usta şeflerinin elinde yeniden yorumlanıyor. İçi pate a choux (pataşu hamuru) ile siyah kadife kekle tatlandırılmış akışkan çikolata ve bolca meyve parçacıklı olan Polka pasta, dışındaki çıtır sütlü çikolatası ve kavrulmuş badem ile dayanılmaz bir lezzet sunuyor.
Damat tepsisi, düğün gecesinde gelin ve damat odalarına uğurlanırken baklava ve diğer tatlılarla donatılarak genç çifte sunulan tepsiye verilen isim. Ancak bu adet her yerde aynı şekilde uygulanmıyor.
Sevgili peygamberimiz muhammet mustafa s. A. V in çok sevdiği bir lezzetmiş sahine tatlısı. Tatlıyı merak ettiğim içinmi yoksa kendisini severek yiyen peygamberimizin o hissiyatını yüzyıllar sonra damağımda yaşayabilmek içinmi diye sorarsanız, tabikide o hissiyatı yaşabilmek için derim.
KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.”
Peygamber Efendimiz'in döneminde genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, enerji aynı zamanda şifa deposu olarak biliniyor. Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda hem kan şekerini düzenleyen sahine tatlısı, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) döneminde İslam mutfağında yer alıyordu.
Kavut, kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununun şeker ya da tatlı yemişle karışımı şeklinde yapılan helva benzeri tatlı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle Van'da. ve Iğdır'da. yaygın olarak yapılır.
Tereyağını eritip üzerine şeker ve suyu koyup kaynatalım 5- 6 dk daha bekletelim. Kavut ununu servis tabağına alıp şerbetten azar azar karıştırıp püre haline getiriyoruz . Ortasını oyup şerbeti içine döküyoruz kaşığı şerbete batırıp düzeltiyoruz. Kaşıklan kavutu şerbete batırıp yiyoruz.
Bayburt Kavut Çorbası malzemeleri, kavut, soğuk su, tereyağı, kavurma eti ve tuzdur. Bayburt Kavut Çorbası 08.06.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri