Hamuru 3-4 gün boyunca ekşimesi için dinlendirin. Bu esnada her gün biraz daha un ilave edip yoğurun. Bu sürenin sonunda iyice ekşiyen tarhana hamurundan iri parçalar koparıp temiz bir örtünün üzerine serin ve güneş gören bir yerde kurumaya başlayın. Tarhanayı en az 2 gün iyice kurutun.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir. Bu 21 gün boyunca hamur halindeyken gün aşırı elinizi süt ile ıslatıp yoğurun, tarhanayı uyandırın. Islanan sofra bezini değiştirip kurusunu örtün. 21. Gün kaşık kaşık alınıp güneşe serilir.
Harcanan sodyum hidroksit çözeltisinin miktarı 5 ile çarpılarak tarhananın asitlik derecesi bulunur. 21 günün sonunda ekşiyen ve tatlanan tarhana hamuru küçük parçalara bölünür ve temiz bir bez üzerine serilerek gölgede kurutulmaya bırakılır.
Robottan geçirdiğimiz tarhanaları temiz çarşafa sereriz ve güneş görmeyen yerde özellikle evin içinde herhangi bir odada kurumaya alırız, kurumanın günü tarhanaya kalmış, 3-5 gün serili kalır iyice kurutulur, yaş kalırsa küflenebilir.
İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor. Hamuruna emek karışan tarhana bir gece dinleniyor. Daha sonra şekil verilip, kurutuluyor. Kuruyunca da toz haline gelip, afiyetle yeniyor.
İlgili 22 soru bulundu
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz. Tarhana yaparken kullandığınız yoğurdun kalitesi de önemlidir.
Kurutmak için doğrudan güneş alan yerleri tercih ediyorsunuz
Tarhana, içeriğinde yoğurt başta olmak üzere birçok faydalı malzeme olan bir yiyecek.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Doğrudan güneş ışığı alan yerlerden ve sıcak ortamlardan (ocak, doğalgaz) uzak tutulmalıdır. Bunun yerine serin, karanlık ve kuru yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Evinizde kiler varsa, tarhanayı kilerde saklayabilirsiniz. Bu koşullar yerine getirildiğinde, toz tarhana 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider. 21 gün bekletilen tarhanaların tatlı tarhana olarak adlandırılmasının sebebi budur.
Üzerini iyice kapatarak ( iki kat battaniye koymanız yeterli) ekşime süresini kendinize göre belirlemeniz gerekiyor. Ekşi severim diyorsanız 1 hafta ama normal olsun diyorsanız 5 gün yeterlidir. Kabardıkça arada yoğurmayı ihmal etmeyin kolay gelsin.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak.
Tarhana, genellikle sebzelerin olduğu yaz aylarında yapılan bir üründür. İçinde domates, yeşil biber, kuru soğan, kırmızı biber, yağlı yoğurt, maydanoz, dereotu (bazı yörelerde tarhana otu, süt, tuz, acı ve tatlı kırmızı biber) vardır.
Tarhana hamuru sert mi olmalı? Hayır, hamurun kıvamı ele yapışan çok yumuşak bir hamur olmalıdır.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir. Enzimlerin ve aminoasitlerin kaybı ise tarhananın besin değerinin azalmasına neden olur.
Eğer hamur çok cıvık olursa bir miktar daha un ilave edin ve ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Yaklaşık 4-5 saat sonra nemli hale gelen serilmiş tarhana parçaları elle ovularak irmik boyunda ufaltılır. Oluşan parçalar elekten geçirilerek toz haline getirilerek, tamamen kuruması için tekrar serilir.
Ancak tarhanayı daha sağlıklı hale getirmek için beyaz una biraz yakından bakmak gerekiyor. Düşünün ki; buğday tanesi kabuk, liflerinden, tüm faydalı kısmından ve hatta ruşeyminden ayrıştırılıyor, dövülüp öğütülüyor. İçine beyazlatıcı kanserojen bileşikler ekleniyor. Böylece beyaz un elde ediliyor.
Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olacak şekilde yoğurulur. Yoğurulan hamur öncelikle ekşimesi, kabarması için daha sonrada kuruması için beklemeye alınır. İlk iki gün sürekli kontrol edilerek aşırı kabarma sonucu karıştırılarak yada yumruklanarak taşması engellenir.
Derin bir tencereye; en alta domates üstüne soğan Ve sarımsaklarımız, kabuğu soyulmuş-dilimlenmiş havuçlarımız, en üste kırmızı biberlerimiz Ve yeşilliklerimiz basılarak yerleştirilir. Üzerine 1 su bardağı su eklenerek, Tuz Ve baharatlarıda katılıp, tenceremizin kapağı kapalı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Süzgeçten eleyip irilerini tekrar ufalayabilirsiniz. 1-2 günde evin içerinde bir yere sererek bekletebilirsiniz. En son hazır olan tarhananızı soğuk yerde saklayın. Yoksa emeğiniz boşa gider ve kurtlanır üzülürsünüz.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri