2- İşyeri Açma Belgesi, Ustalık Belgesi ile aynı işleve sahiptir. Bu belgelerden herhangi birine sahip olanlar işyeri açabilirler. 3- Ön lisans ve lisans mezunları meslekleri ile ilgili herhangi başka bir belgeye ihtiyaç duymadan işyeri açabilirler.
Ustalık Belgeleri Diploma Yerine Geçmez. Mesleki Eğitim Merkezlerinde Diploma Telafi Programı İle Meslek Lisesi Diploması Alınabilir. Ortaokul Mezunları Fark Derslerini Alarak Diploma Alınabilir. Fark dersleri en az 1 yıl olarak planlanır.
Ustalık Belgesi Sahibi Olmayan 20 Aralık 2021, 13:39
Ustalık Belgesi sahibi olmayan lise ve üniversite mezunları ustalık belgesi sahibi kolayca ustalık belgesi alabilecekler.
İş yeri açmak isteyen kişiler, mezun oldukları okula veya açmak istedikleri işyeri çeşidine göre ustalık belgesine sahip olmalıdır.
Şartları taşıyanlar yukarıda yazılı evraklarla birlikte Mesleki Eğitim Merkezimize başvuruda bulunarak sınava girmeden doğrudan "İşyeri Açma Belgesi" alabilirler. Not: "İşyeri Açma Belgesi", "Ustalık Belgesi" ile aynı işleve sahiptir.
İlgili 39 soru bulundu
Üniversite onaylı ustalık belgeleri dünyanın pek çok yerinde geçerlidir. Üniversite'den ustalık, kalfalık ve usta öğreticisi sertifikası almak son derece kolaydır. Bunun için kurumumuza başvurabilirsiniz. Meslekle alakalı eğitim verilmesinin ardından yapılan sınavla kişiler ustalık belgesi almaya hak kazanabilir.
İş yeri açma belgesi olmadan herhangi bir iş yeri açmak, yasal olarak mümkün olmuyor. Yani iş yeri açabilmek için resmi bir devlet kurumundan alınmış iş yeri açma belgesine ihtiyaç duyuluyor. İş yeri belgesi aynı zamanda ruhsat yerine de geçiyor. Dükkan açmak için gerekenler nispeten zor aşamalar olarak tanımlanmıyor.
Elinizde lise diplomanız yoksa E-devlet'ten karekodlu "Mezuniyet Belgesi" alabilirsiniz. Bu belge diploma yerine geçer, tüm okullar da kabul eder. Lise diplomasını kaybedenler de mezun oldukları liselerden yeni diploma düzenlenmesini talep edemedikleri için bu yola başvuruyor.
Açabilirsiniz hiçbir sıkıntı yok.
Ülkemizde ustalık belgesi almak için mesleki (çıraklık) eğitim merkezlerine başvurulması gerekir. Belge almak isteyen kişiler kanun ve yönetmelik kapsamında direkt ustalık sınavına tabi tutulur ve başarılı olursa kendilerine ustalık belgesi teslim edilir.
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.
Aynı zamanda yurtdışında bu bilgi ve tecrübeyi resmi bir şekilde kanıtlamanız gerekmektedir. Bu bağlamda ustalık belgesi akıllara gelmektedir. MEB onaylı ustalık belgesi Avrupa birliği ülkelerinde geçerlidir. Ustalık belgesine sahip olan bireyler bu belge yardımıyla Avrupa birliği ülkelerinde iş bulabilirler.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onaylı özel kurslarda eğitim alan herkes kendi işyerini açabilecek.
Kurs sonunda verilen belge; ustalık belgesi, iş yeri açma belgesi ya da en az ön lisans diploması ile birlikte kullanılabilir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Eskişehir Sanayi Odası'nın (ESO) üzerinde durduğu konulardan biri olan mesleki eğitim alanında yapılan düzenlemeyle, çalışan tüm lise ve üniversite mezunları "Ustalık Belgesi" sahibi olabilecek.
Ustalık Belgesi ile öğrenim gördükleri veya en son kayıtlı oldukları liseden alacakları belge ile aldıkları veya başarılı oldukları dersleri ispatladıklarında başarılı oldukları derslerden muaf tutularak diğer fark derslerini yüz yüze alarak Meslek Lisesi Diploması alabilecektir.
İl özel idaresi veya belediye tarafından uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açmanız mümkün değildir. İşyeri açma ruhsatı alınmadan açılmış olan işyerleri yine özel idaresi veya belediye tarafından kapatılmaktadır.
İşyeri Açma Belgelerinin Sorgulama ve Doğrulama işlemlerine e-devlet üzerinden ulaşabileceklerdir.
Bu şartları sağlayan ve sorumlulukları taşıyan kişiler, gerekli belgeleri tamamladıkları takdirde Ticaret Odasına başvuruda bulunarak işyeri açma belgesi alabilirler. İşyeri açma belgesi almak için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanabilir: Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi. 4 tane vesikalık fotoğraf.
MEZUN BELGELERİ E-DEVLETTE:
Bu çalışmalar sayesinde, üniversitelerde diploma yerine geçen "GEÇİCİ MEZUNİYET BELGESİ" artık e-devlet üzerinden alınabilmektedir. YÖK aynı zamanda tüm mezunların kendi verilerine e-devlet kapısında yer alan Mezun Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi üzerinden erişme imkanı sağlamıştır.
Kayıp diplomaların yerine ikinci nüsha diploma başvurusu yapılması gerekmektedir. Belgelerin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın Mezuniyet-Diploma İşlemleri birimine teslim edilmesi gerekmektedir. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı evrakları inceler ve talebin kabul edilip edilemeyeceğine karar verir.
DİPLOMAMI KAYBETTİM, NE YAPMALIYIM? Diplomasını kaybeden kişiler mezun olduğu eğitim kurumuna giderek bir dilekçe ile birlikte tekrardan diplomasını çıkartabilir. Ancak diplomasını kaybeden ve başvuruda bulunan kişilere diploma yerine mezuniyet belgesi verilmektedir.
tarih ve 2007/11882 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Yönetmeliğin 10. maddesi hükmü gereğince yürürlükten kaldırılmıştır.) Yer seçimi ve tesis kurma izni, tesisin imara uygun olması şartıyla verildiği tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Başvurunun öngörülen kriterlere uygun olarak doldurulduğunun tespiti halinde, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı beş gün içinde düzenlenerek ilgiliye verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri