Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerlerden 3208 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerler için ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor.
Çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak mesleki eğitime ilişkin esasları düzenleyen 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'na göre staj türü ne olursa olsun bütün stajyer öğrencilere staj yaptıkları dönem boyunca maaş ödenmesi zorunlu tutulmuştur.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Öğrenci staj süresinde ücret alamaz ise; Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açabilir. Öğrenci staj parasını mezun olsa bile beş yıl geriye dönük tahsil edecektir.
Yeni uygulama bu listeyi tamamen kaldırdı. Okul tarafından sigortası yapılan ve staj yapılması uygun görülen her öğrenci stajı süresince stajyer ücreti alacak. Stajyerlerin ortaöğretim ya da yükseköğretim öğrencisi olması ücretin ödenmesini etkilemeyecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Stajyerler, devlet kurumlarında staj yaptıklarında genellikle her ayın 15'inden 20'sine kadar maaşlarını alırken, özel sektörde ise bu ödemeler genellikle her ayın 10'una kadar yapılır.
Staj parasını alamayan öğrencilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Staj parasını alamayan öğrencilerin mağduriyetlerini giderebilmek için staj parası alacağı davasını açması veya icra takibi başlatması gerekmektedir.
Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerlerden 3208 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerler için ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ücret tutarı, personel sayısı 20 ve üzerinde olan işletmelerde net asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personeli olan işletmelerde ise yüzde 15'inden az olamaz.
İlgili kanunun “Ücret ve Sosyal Güvenlik” başlıklı 25. maddesinden de anlaşılacağı üzere, staj süresince işverenlerin öğrencilere maaş ödemesi zorunlu tutuluyor.
Madde 12 – Stajlara fiilen devam zorunluluğu vardır. Stajyer öğrenci, iş yerinin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır.
Zorunlu staj uygulaması Türkiye'de meslek yüksekokulları ile fakülteler arasındaki önemli farklardan birini oluşturmaktadır. Halen iki yıllık meslek yükseko- kullarında staj zorunlu, dört yıllık bir eğitim-öğretim dönemini kapsayan fakültelerde ise isteğe bağlı olarak yürütülmektedir.
Staj parası 2023 desteğinden yararlanabilmeniz için her ayın 10'una kadar öğrencinin 2023 staj ücretini banka yolu ile ödemeniz ve maaş ödeme dekontu ile okula başvurmanız gerekiyor. Okul da en geç ayın 20'sine kadar hak etmiş olduğunuz destek tutarını size ödemesi gerekmektedir.
Öğrenim hayatına devam ederken zorunlu olarak staja tabi tutulan öğrenciler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası gereğince meslek hastalığı ve iş kazası sigorta hükümleri kapsamında değerlendirilirler. Bu stajyer öğrencilerin SGK sosyal güvenlik primleri okudukları okul tarafından ödenir.
Ynt: Stajyer Ücretleri de Bankaya mı? Lise stajyerleri 3308 Sayılı Meslekî Eğitim Kanunu'na tabi olarak çalıştırılmaktadır. İlgili yönetmelik ise 818, 5953, 854 ve 4857 sayılı kanunlara tabi çalıştırılan işçi, gazeteci ve gemi adamlarını kapsamaktadır. Bu nedenle lise stajyerlerine elden ödeme yapılabilir.
Her öğrenci,Net Asgari ücretin %30´undan az olmamak üzere, stajyer maaşı alır. Öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Maaşlar mutlaka Banka hesabına, En geç ayın 10´una kadar yatırılır. Devlet katkısı olarak, ayın 25´ine kadar iş verene ödenir.
Evet, staj sürecinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 25. maddesi uyarınca stajyere yasal ücret ödenecektir.
İşletmede mesleki eğitimine özürsüz devam etmeyen veya ücretsiz izin kullanan öğrencinin bu günlerdeki ücreti kesilir. * Okula gitmesi gereken günde(teorik eğitim günü) okula gitmeyen öğrenciye ücret ödenmez onun için Okul İdaresinin öğrencinin devamsızlığını sağlık tesisine bildirmesi gerekmektedir.
Ekonomi Haberleri. Meslek lisesi öğrencisi veya üniversite öğrencisi olup, staj yapanların stajyerlerin sigorta primleri okul tarafından, ücretleri de işveren tarafından bankaya yatırılacak.
Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
2023 TEMMUZ STAJYER MAAŞI KAÇ TL OLDU? Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni Asgari Ücret artış oranı kadar yükselecek. Mevcut durumda 2552 lira staj ücreti ödeniyor. Asgari ücretin yüzde 34,04 Zam gelmesi nedeniyle staj ücreti 3420 lira oldu.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
İşyeri stajında çalışan stajyer öğrencinin (SGK) sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda zorunlu staj programında mevcut işyerinin stajyer öğrenciye ücret ödemesi gerekmektedir. Yasal olarak belirlenen stajyer maaşı, işletmenin personel sayısına göre değişmektedir.
Eğer staj yapılan gün sayısı 30 günden az ise staj geçersiz sayılır.
Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir. Staj gördüğü işyeri işvereni öğrencinin devamsızlık yaptığı günler için ücretin kesilmesine karar verirse, aşağıdaki formül ile ödenmesi gereken ücreti hesap ederek bunun karşılığı ücreti öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri