Yer elması; pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilmektedir. Kaynatılarak, haşlanmış bir biçimde yendiği gibi çiğ haline tuz dökülüp limon sıkılarak da tüketilebilir. Bir başka kullanım şekli ise salatalardır. Salataların içerisinde tüketilebilmektedir.
Daha önce dediğimiz gibi yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır. Eğer sade bir şekilde yemek istemiyorsanız, küçük küçük dilimleyip salatalara ilave edebilirsiniz.
Yer elmasını pek çok farklı şekilde tüketebilirsiniz. Toprağın altından çıkarıldıktan sonra tıpkı elma gibi soyup çiğ olarak yiyebileceğiniz gibi, patates gibi haşlayarak püresini de yapabilirsiniz.
Yer elması bir günde ne kadar yenmeli? Bunun için kesin bir veri yok! Çünkü sürekli yer elması yemek imkansız ve 7-Keto oranı yaşla birlikte azalıyor. Bu açığı kapatmak için günde 200 miligram 7-Keto maddesi alınması öngörülüyor.
Yer elması çiğ ya da pişmiş şekilde tüketilebilir. Kaynatılıp haşlanmış bir şekilde yenebildiği gibi çiğ haline limon sıkılıp ve tuz dökülüp de tüketilebilir. Öte yandan sadece yemek olarak değil salata şeklinde de tüketilebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Demir ilaçlarını bırakın: Kansızlığa iyi gelir
Yer elması içinde bulunan yüksek oranda demir kansızlığı da önlemektedir. Yiyeceğiniz bir porsiyon yer elmasından yaklaşık olarak 13 mg demir alabilirsiniz.
Yer elması potasyum bakımından yüksek ve sodyumun düşük olduğu kan basıncını düşürür. Bir fincan yer elması 643 miligram potasyum ve sadece 6 miligram sodyum içerir. Ayrıca, yer elmasındaki lif içeriği, kan basıncının düşürülmesine yardımcı olan vücutta insülin performansının arttırılmasında yardımcı olur.
Tatlı patates olarak da bilinen yer elması kahverengi kabuklu bir kök sebzedir. Latince adı Helianthus tuberosus olan yer elmasının çeşitlerine göre renkleri de değişkenlik gösteriyor.
Görünüş olarak turp, zencefil ve kerevize benzetilse de tat olarak çok farklıdır. Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır. Bazen yemeklerin içinde patatese benzetilen bu sebze çiğ olarakta tüketilebilir.
Derin bir kap içine rendeleyin. Rendelediğiniz yer elması ve havucun üzerine 2 tutam ince ince doğranmış dereotu, yarım çay bardağı dövülmüş ceviz, 6 yemek kaşığı dolusu yoğurt, 1 yemek kaşığı mayonez ve az miktar tuz koyup, karıştırın. Hazırladığınız yoğurtlu yer elması salatasını servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yer elması, kilo vermek için harika olan çok yönlü bir kök sebzesidir. Yer elması, proteinler, lif, vitaminler ve mineraller ile doludur. Tüketildiğinde yüksek miktarda tokluk hissi oluşturan bu sebzenin kilo kaybına yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Elmada C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunur. C vitamini besinler yoluyla sağlanmalıdır. Yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur, sinir sisteminin düzgün çalışması ve bağışıklık savunması için gereklidir, demir emilimini artırır. İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir.
Yer elması kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. İçerisinde nişasta da bulundurmadığı için şeker hastaları tarafından tüketildiğinde fayda sağlayabilir. İçerisinde yer alan İnülin maddesi sayesinde sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olur.
İşte yer elmasının mucizevi faydaları….
Çok düşük kaloriye sahiptir. Bu nedenle kilo vermek için; diyet ve spor yapanlara ara öğün olarak önerilir. Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir.
Yerelması (Helianthus tuberosus), papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller (Helianthus) cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitki. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır.
Yaprak rengi yeşil olup üzerleri tüylüdür. Yer elmasının çiçekleri gösterişli, büyük ve sarı renklidir. Her dalın ucunda tek bir çiçek tablasında çok sayıda çiçek oluşur. Çiçeklerinin gösterişli olması nedeniyle bazı yörelerimizde ev bahçelerinde süs bitkisi olarak da kullanılırlar.
Yıkandıktan sora çıkıntılı kısımları bıçakla kesilir ve patates gibi soyulur. Yer elması saklanacağı zaman ise önce temizlenmelidir. Temizlendikten sonra beş dakika limonlu suda haşlanır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konulur ve buzlukta altı ay kadar saklanabilir.
Yerelmasının içinde inulin adlı bir madde var. Bağırsaklar için faydalı. Ancak bu aynı zamanda sindirimi de zorlaştırıyor. Yani yerelması gaz sorunu yaratabilir.
Yapılan araştırmalarda inulinin çeşitli kanser türlerinin engellenmesinde, kan şekerini dengelemede, trigliseridlerin ve kötü kolesterolün düşmesinde etkili olduğu görülmüştür. Ancak inulin gaz yapabilir. Hassasiyeti olan kişilerin özellikle çiğ yer elması tüketiminden kaçınması gerekebilir.
Özellikle Asya bölgesinde yetişen zencefiller zencefilgiller ailesinden gelme bir baharattır. Zencefilin dış görünüşü ise yer elması ile aynı olarak görülmektedir. Bundan dolayı ikisi de karıştırılmaktadır. Zencefil zencefilgiller familyasına bağlı olan bir bitkidir.
Yer elması tüketildiğinde, cildi onarmakta ve vücuda daha genç bir görüntü vermektedir. Yer elmasının tüketimi cilde doğal bir canlılık ve parlaklık kazandırmaktadır. Ancak bu yiyecek tüketilmediği taktirde de cilde oldukça faydalı olabilmektedir.
Helianthus tuberosus yani yer elmasının anavatanı Kanada ve Kuzey ABD olarak bilinmektedir. Dünyaya Kanada´dan yayılan bu bitki için bazı kaynaklarda Kudüs elması da denilmektedir.
Herkese merhabalar😍😍😍 Evet evet yer elması. Çok lezzetlidir yer elması turşusu. Hafif aromatik tadıyla her bahar yaptığım bir turşudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri