YERLEŞTİRME PUANI NEDİR? İSTEDİĞİMİZ ÜNİVERSİTEYİ KAÇINCI SIRAYA YAZDIĞIMIZIN ÖNEMİ VAR MI? Sistem ilk önce yerleştirme puan üstünlüğüne bakar. Kim daha yüksek puan almışsa tercihin kaçıncı sırada yazıldığına bakılmaksızın ilk onu alır.
Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı. Daha detaylı incelemeler için YÖK ATLAS verilerine bakılmalı.
PUAN MI YOKSA BAŞARI SIRALAMASI MI? Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı. Ek yerleştirmede puanın kullanılmasının sebebi hem kılavuz verileri hem de adayın sonuç belgesinin o yıla ait olmasıdır.
TERCİH SIRASI ÖNEMLİ
Tercih sırası önemli. Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılıyor. Bu nedenle de tercih listenizi istek sıranıza göre oluşturmanız gerekiyor.
Örneğin ; Başarı sıralaması 20 binde olan öğrencilerin ilk 4-5 binden birkaç tercih yapması, ama tercih yoğunlaşmasının 10-25 bin arasında olması, daha da somutlaştıracak olursak; kendi sırasının yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturulabilirler.
İlgili 23 soru bulundu
8. Kural: ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-AYT veya Y-TYT bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-AYT veya Y-TYT verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer.
11) TEK TERCİH ÇOK RİSKLİ: Bazı adaylar ya özgüvenle ya da başka gerekçelerle tek tercih yapıp süreci noktalamak isteyebiliyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir tercih tutumu. Her tercih döneminde adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemel.
Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır.
Öğrencilerin tercih yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, “Lisanstan tercih yaparken başarı sıralamasını baz almak gerekiyor. Önlisanstan tercih yaparken ise başarı sıralamasına bakıldığı gibi puana göre de tercih yapılabilir” dedi.
En İyi Cevap. Sıralamaya göre yerleşeceksin, bu yüzden tercih sıralamanda ilk sıralara istediğin ama sıralaması yüksek bölümleri yaz ortalara senin sıralamana eş değer bölümler ve sonlara da senden daha düşük sıraları yaz.
Bir üniversiteye girebilmek için sadece sınav puanınız etkili değildir. Sınav puanı ham haldedir. Sınav puanına ortaöğretim başarı puanı hesaplanarak eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. Ve tercih yaparken yerleştirme puanınızı kullanarak tercih yaparsınız.
Ek yerleştirmede tercihler puanlara göre yapılmalı!
Fakat ek yerleştirmede bu mümkün değil. Puana bakıyoruz. Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerleri tercih etmemize ancak sistem izin verebiliyor. Dolayısıyla tercih edeceğimiz yerler puanımıza denk olacak.
Üniversite tercihinde bulunurken; konum, büyüklük, maliyet, akademik kalite, kampüs güvenliği, yan dal olanakları, sosyal olanaklar gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurulmalısın. Bu kıstasları genel olarak başat ve spesifik hale getir. Bu sayede tercih listen daralacaktır.
Doğru üniversite bölümü, öğrencinin sahip olduğu başarı sıralamasını bir önceki yılın tercih sonuçlarına göre belirlenen başarı sıralaması ile karşılaştırması ile seçilir. Öğrencinin başarı sıralaması önceki yıla ait başarı sıralamasına yakınsa ilgili üniversite bölümü tercih listesine yazılabilir.
Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Sorusunun en kritik cevap durumlarından biri de sınavlarda alınan baraj puanlardır. TYT'de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları; AYT'de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır.
YKS puanı ile bir programa yerleştirilen adayın puanı her sene düşmez. Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleştim, 2024 yılında sınava girdiğimde diploma puanım yarı yarıya düşecek.
Yıllara göre değerlendirdiğimizde puanlarda büyük aralıklarda oynamalar olurken başarı sıralarında bu oynamalar çok fazla olmamaktadır. Bu nedenle doğru tercih yapmak için kesinlikle başarı sırası dikkate alınmalıdır.
Üniversitelerin taban puanları ve başarı sıraları önceki sene söz konusu bölümlere en son sıradan giren öğrencilerin aldığı puana göre belirlenir. Yani bunları okullar değil önceki sene tercih yapan adaylar belirler.
Ek tercihte sıralama ile mi puanla mı tercih yapmalıyım? Sıralama sadece genel tercih döneminde kullanman gereken bir referanstır. Çünkü henüz o bölümlere yeni öğrenci yerleşmemiş ve bu yıla ilişkin bir puan referansı oluşmamıştır.
Tercih robotları arasında en güvenilir olan iki tanesi ise YÖK Tercih Robotu ve Google ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak çalışması sonucunda hayata geçirilen Google Üniversite Seçimim.
2023 YKS tercih kılavuzu, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler tarafından bekleniyordu. YKS sonuçları sonrası, başarı sıralaması ve aldıkları puanlara göre kılavuz doğrultusunda tercih yapacak olan öğrenciler, bugün itibarıyla ÖSYM AİS ekranından tercih işlemlerini gerçekleştirecek.
Adaylar, yerleştirme sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden 19 Ağustos 2023 tarihinde saat 21.00'den itibaren öğrenebilecektir.
YKS tercihlerinde adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin baştan birkaçını "puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı.
Merhaba, Tercih listene kendi puanının altında bir üniversite yazarsan elbette gelme ihtimali yüksek fakat öncelik olarak sıralamaya bakılıyor.
Üniversite okumak istediğinde, 4 yıllık program olarak devam eden lisans ve 2 yıl süren önlisans programları arasından tercih yapabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri