Adı da bol bulunan gümüş yataklarından geliyor. Gümüşhane'de çeşitli meyve, ceviz ve dut ağaçları bol. Özellikle kuşburnu ve dut pestili ile ünlü olan Gümüşhane'nin dağlık, akarsuları bol bir coğrafyası var. Gümüşhane yemekleri, kültürü ve tarihi açısından oldukça zengin bir ilimiz.
Gümüşhane'nin meşhur yöresel yemekleri şunlardır; gendime pilavı, evelik dolması, kartol yahnisi, fıtfıt haşılı, pancar kavurması, siron, fırın erişte, fasulye bulgurlusu, Asude kuymağı, ayvalı et yemeği, mantı çorbası, un herlesi çorbası, erişte tatlısı, muska tatlısı, kara helva, fışkıl tatlısı, fındıklı un helvası.
Gümüşhane'ye özgü bir lezzet olan erişte tatlısı, şerbetli bir tatlı halinde sunuluyor.
İnsanlar geçimlerini çoğunlukla hayvancılık, sebzecilik, meyvecilik ile sağlamaktadır. Ayrıca Şiran madenin de bol bulunduğu bir yerdir. Bu nedenle ilçede yer alan taş mermer fabrikası da halkın geçim kaynaklarından bir tanesidir.
İlgili 39 soru bulundu
İlde genel olarak vişne, elma, armut, dut üretimi yapılmaktadır. Son yıllarda ceviz üretimi de yaygınlaşmaya başlamıştır. İlde vişne, elma ve ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için uygun potansiyel vardır. Meyve üretimi daha çok öz tüketime yönelik olarak yapılmaktadır.
Pestil ve Köme
Köme ve Pestil aslında çerez olarak tüketilmektedir. Gümüşhane' ye özgü herkes tarafından çok sevilen bir tatlıdır. Gümüşhane' den geçenler mutlaka köme ve pestil alarak yola devam ederler. Köme ve pestilin ham maddesi dut meyvesidir.
Gümüşhane deyince akla ilk gelen Pestil ve Köme' dir. Pestil ve Köme bir tatlı türüdür. Köme ve Pestil aslında çerez olarak tüketilmektedir. Gümüşhane' ye özgü herkes tarafından çok sevilen bir tatlıdır.
Osmanlı Maliye Kayıtlarında dahi ilk kez 18. yüzyılda "Gümüşhane" adıyla resmi kayda geçmiştir. Bunun öncesinde şehir merkezi 1200 yıldan uzun bir süre "Canca" adıyla, ilçeleriyle birlikte bölge adı olarak ise binlerce yıl boyunca "Khalybia/Haldia" olarak anılagelmiştir.
1989 yılında il statüsüne kavuşan Bayburt, Gümüşhane'den ayrılmıştır. 1990 yılında 3644 Sayılı Yasa ile Köse ve Kürtün bucakları da ilçe statüsüne kavuşturulmuştur. Böylece Gümüşhane'nin ilçe sayısı, merkez ilçe dahil altıya (6) ulaşmıştır. Gümüşhane ili, Doğu Karadeniz'in iç illerinden biridir.
Gümüşhane'nin ünlü yayları da kuzey kesiminde bulunur. Genel itibariyle dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olan Gümüşhane İli arazisinin %60'ını dağlar,%29'unu platolar ve %11'ini ovalar teşkil etmektedir. İlin en yüksek noktası 3.331 metre ile Abdal Musa Tepesidir.
Yüksek bir şehir olduğundan kış ayları uzun ve kar yağışlıdır. Bu dönemde şehrin popüler noktası, kayakseverlerin ziyaret ettiği Zigana Turizm Merkezi'dir. Öte yandan kar manzarasının bembeyaz süslediği Limni Gölü de kış mevsiminde görülmeye değerdir.
Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”, kendin bilinen en önemli tatlarıdır.
Denize kıyısı bulunmayan ancak barındırdığı zengin su yataklarıyla dere balıkçılığında önemli yere sahip olan Gümüşhane'de, barajlar ve dereler üzerinde kurulan tesislerde yıllık 4 bin 675 ton alabalık üretiliyorTorul Kaymakamı Aslan:"Alabalık bu coğrafyanın, bu doğanın bize bir armağanı.
Aynı dilbirliği içinde, kendine özgü sözcükleriyle Çepni dili bilenler kendi aralarında anlaşmalarını sağlayan bir özel dildir, o dili konuşan kişilerin çoğunluğu Giresun, Ordu, Trabzon ve Gümüşhane'dir.
Gümüşhane'nin dini hayatında ana renk Sünniliktir. Buna rağmen il nüfusu içerisinde geleneksel olarak var olan Alevilik inancının yanı sıra son yıllarda Şiilik mezhebinin mensupları da oluşmuştur.
Urartuların en büyük tanrısına Haldi; Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt yöresinde yaşayanlara ise Halt denildiği yazılı tarihi kaynaklarda zikredilmektedir. Bölge Urartu hakimiyetinden sonra Medler ve Perslerin idaresinde kalmıştır.
Çepniler 24 Oğuz boyundan biri olup Anadolu'nun fethi ve Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır. 13. yüzyılın ikinci yarısında Selçuklular Moğol istilası altında ezilirken Gümüşhane ve çevresinin müdafaası Çepni Türklerine kalmıştır.
Türkçe: gümüş ve Farsça: خانه hane=khane kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Şehir ismini yakınlarındaki gümüş madenlerinden almıştır.
Kelkit Çayı uzunluğu 245.5 km, havza alanı 11. 455 km2'dir. Çimen Dağları'ndaki kaynak rakımı 1460 m'dir. Gümüşhane topraklarından doğan Kelkit Çayı Hoşmasat Deresi, Dayısı Deresi ve Balahor Deresi'nin birleşiminden oluşur.
Türkiye'de fındık en çok Doğu Karadeniz Bölümündeki illerde yetiştirilmektedir. Bu iller; Rize, Ordu, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'dir.
Gümüşhane ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri