Emeklilik döneminde sigorta primleri sayılacağı zaman ise, staj sigortası primleri çalışılan gün sayısına dahil edilmemelidir. Staj sigortası, sigorta başlangıcı sayılmaz. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, stajyer olarak bir kurumda çalışan kişiler iki grup altında toplanır.
Ortaöğretim ve yükseköğretim dönemlerinde yapılan stajlarda emekliliğe esas olan uzun vadeli primler ödenmediği, sadece kısa vadeli sigorta primi ödendiği için sigorta başlangıcı olarak kabul edilmemektedir. Ancak doğum borçlanmalarında başlangıç olarak kabul edilmektedir.
CEVAP) Fakültemizdeki tüm bölümlerimize ait stajlar isteğe bağlıdır ve Yaz dönemi (Temmuz, Ağustos, Eylül) ile sınırlıdır. SORU: Staj sigortası Üniversitemiz tarafından karşılanıyor mu? CEVAP: Evet, staj sürecince iş kazası ve meslek hastalığı sigortası Üniversitemiz tarafından karşılanır.
STAJ SÜRESİ EYT'YE DAHİL Mİ? Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.
Yasalarımızda ne 1999 öncesi ne de sonrası stajın sigorta girişi kapsamında sayıldığı bir dönem bulunmuyor. KİMLER EYT KAPSAMINA GİRER? Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesine dayanan çalışanların tümü EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Ancak staj sigortası bu kapsamda değerlendirilmeyecek.
İlgili 29 soru bulundu
Askerlik borçlanması, doktora ve tıpta uzmanlık borçlanması, avukatlık stajı borçlanması, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri borçlanması, yurtdışı öğrenci borçlanması sigorta girişini öne çekebilir.
Buna göre staj sigortası EYT kapsamında sayılmayacak.
Mevcut kanunlara göre EYT, stajyerlik ve çıraklık dönemlerini kapsayamaz. Örnek vermek gerekirse 1998 yılında çırak olarak sigorta girişiniz yapıldıysa ve işe 2001'de başladıysanız erken emeklilik kapsamında olmayabilirsiniz.
Ece Kaya1.5 milyon kişinin mağdur olduğunu belirterek sorunun tek bir kanun maddesiyle çözülebileceğini belirtti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa tasarısı 1 Mart 2023'de meclisten geçerek yürürlüğe girmişti. EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyordu.
1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
Staj programlarına sahip olan eğitim kurumları, iş kazası ve meslek hastalığı gibi durumlara karşı gerekli önlemleri almakla mükelleftir. Staj sigortası bu önlemlerin alınması ve söz konusu durumlarda personele sağlık hizmet sunulması için geliştirilen bir sigorta programıdır.
Staj yapan öğrencilerin sigortaları okumakta oldukları okul tarafından yapılmaktadır. Okulların kişilerden istedikleri belgeler ile birlikte başvurmaları durumunda okullar stajyerlerin staj süresini göz önüne alarak sigorta başlangıç ve bitiş tarihlerini belirterek sigortalarını başlatır.
Nüfus Cüzdan Fotokopisi ile Kendi sigortası olanlar (çalışmakta olanlar) İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğünden sigortalı olduklarına dair belgeyi ekleyerek Öğrenci İşleri Birimine başvurur. ( https://uyg.sgk.gov.tr/) adresine kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapılır.
Emeklilik için gereken ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden staj başlangıcı, emeklilik açısından sigortalılık süresinin başlangıcı sayılmıyor. Ancak verilen sicil numarası tüm çalışma süresinde kullanılıyor.
Stajda geçen süreler emeklilikte dikkate alınır mı? Maalesef bu staj süreleri emeklilik hesabında dikkate alınmaz. Çünkü bu kişiler yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanmaktadır.
Değerli öğrencilerimiz staj ve işyeri eğitimi öncesi staj yapacağınız işyerlerinin bazıları sigorta giriş belgenizi talep etmekte. E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek sgk belgenizin dökümünü alabilirsiniz.
Staj mağduru sayısı kaç? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak staj ve çırak olarak emeklilik bekleyen 1,5 milyon kişinin olduğunu açıkladı.
Ben susamış kulumun yanındayım. Ona su verdiğinizde Bana su vermiş olursunuz” diyerek yanıtlar. Sizler koskaca bu ülkenin başısınız devlet demek ana demektir bizlerde staj ve çırak mağdurları olarak devletimizin bizim yaramızı bu haksızlığı son buldurmasını bekliyoruz.
İlk etapta kaç kişi yararlanacak? Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurlarının sayısının 250 bin olduğu belirlenirken ilk etapta kanundan yararlananların sayısının 50 bin olduğu öğrenildi.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 41.maddesinde Sigortalıların borçlanabileceği süreler belirlenmiş olup, maddenin (e) fıkrasında “Sigortalı olmaksızın Avukatlık Stajını yapanların normal staj süreleri” nin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışma kapsamında, 2000 ve 2008 arası sigortalı olanlar için kademeli emeklilik sistemi uygulanacak. Bu sistemde, sigortalı olmak için gerekli prim gün sayısı ve yaş şartı, sigortalının çalışma süresine göre şekillenecek.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
5000 prim günü önerisi reddedildi
Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifine ilişkin, kademeli prim gün sayısının 5000 gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Konu, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların EYT'den yararlanıp emekli olmaları, 8 Eylül 1999 sonrası girişi olanların ise 58-60 yaşında emekliliğe hak kazanacak olmaları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri