Kazanıp da kayıt yaptırmayan adaylar, ilgili programda kontenjan işgal etmiş oluyor. Örneğin 50 kontenjanı olan bir programda 3 kişi kazandığı halde kayıt yaptırmazsa, bu programı kazanabilecek durumda olan 3 aday, ya üniversiteye yerleşemiyor ya da daha alt sıradaki (tabi daha az istediği) bir programa yerleşiyor.
Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır, öğrencilik statüsü devam eder ancak öğrencilik haklarından yararlanamaz.
İstediği bölüme yerleşemeyen adaylar kazandıkları üniversiteye kayıt yaptırmıyor. Kayıt yaptırmayan adayların bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanları düşüyor.
7. Eğitim süresi içinde kayıt yenileme işlemi yapılmazsa ne olur? Öğrenciler, her dönem başında akademik takvimde belirlenen süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yıl derslere giremez ve öğrencilik hakkından faydalanamazlar.
Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
İlgili 21 soru bulundu
Üniversite kayıt tarihini unutan veya kaçıran öğrenciler için ilk adım, durumu açıklayıcı bir dilekçe ile rektörlüğe başvurmak olmalıdır. Dilekçe kabulü, üniversitenin inisiyatifindedir ve genellikle dilekçede belirttiğiniz mazerete bağlıdır. Bu nedenle dilekçenizi dikkatli bir şekilde hazırlamanızda fayda var.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILIR? Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabileceklerdir. Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır.
Üst üste sekiz (8) dönem katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle YÖK kanunun 44/C maddesi kapsamında yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
YKS GEÇ BAŞVURU NASIL YAPILIR? YKS geç başvuru işlemi belirlenen tarihler doğrultusunda ÖSYM AİS üzerinden gerçekleştirilecek. T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle sisteme giriş yapan adaylar, katılmak istedikleri oturumu belirleyerek ardından sınav ücretini yatırarak geç başvuru işlemlerini yapabilirler.
Ders kaydını öngörülen tarihler arasında yaptırmayan öğrenciler, ders ekleme-silme süresi bitimine kadar ve ancak mazeretlerinin Rektörlük tarafından kabul edilmesi halinde kayıt yaptırabilirler.
17-18 Haziran 2023 TYT-AYT sınavına giren öğrenciler, 20 Temmuz 2023 günü puanalarını öğrenip üniversite tercih işlemlerine başladılar. 27 Temmuz Perşembe günü başlayan ve 13 gün sürecek olan tercih dönemi 8 Ağustos Salı günü sona erecek.
2023 YKS TERCİH YAPIP GİTMEZSEM PUANIM DÜŞER Mİ? ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir. 2022 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2022-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.
YKS tercih sonuçlarına göre bir üniversiteye yerleşmeye hak kazan adaylar elektronik kayıt yapabilecek. Üniversite kayıt işlemleri e-Devlet üzerinden elektronik olarak yapılabilecek.
Yani ilk tercihte yerleşen ancak kayıt yaptırmayan adaylar ek yerleştirmeden faydalanamayacak. 2023 yılında tercih yapmayan adaylar da ek tercihlerden yararlanamayacak. Ancak tercih yapan ve herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanamayan aday ek yerleştirmeden yararlanabilir.
GEÇİCİ KAYIT
Üniversitemize kayıt hakkı kazanan ancak ortaöğretim kurumlarından mezun olamayan bütünleme veya tek ders sınavına girecek adayların geçici kayıtları şahsen müracaat ile yapılır. Bu durumda olan adaylar geçici kayıt sırasında ÖSYM Yerleştirme Sonuç Belgesini ibraz ederler.
YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından sıra üniversite kayıtlarına geldi. Yapılan açıklamada üniversite kayıtlarının ve elektronik kayıtların yapılacağı tarih hakkında bilgi verildi. Üniversite kayıtları 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar için ise son gün 24 Ağustos olacak.
Adım 1: Lisansüstü programlara kabul edilen öğrencinin kesin kayıt işlemleri akademik takvimde belirtildiği tarihlerde yapılır. Adım 2: Kesin kayıt için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına şahsen başvuru yapması gerekir. Adım 3: Adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır.
Kayıt sildirme başvuruları öğrenci işleri tarafından incelendikten sonra, başvuru sonucu öğrencilerin dilekçelerinde belirtmiş olduğu GSM numarasına SMS olarak bildirilmektedir.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Öğrenciler, öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, içinde tamamlamak zorundadırlar.
30 Ağustos 2023 Çarşamba gününün resmi tatil olması nedeniyle söz konusu günde yüz yüze kayıt işlemi yapılamayacaktır. Ortaöğretim Kurumlarından Mezun Olamayan Adayların Dikkatine!
E-‐devlet üzerinden kayıt işlemini tamamlayan öğrencilerin Üniversitemize kayıtlarla ilgili olarak gelmelerine veya herhangi bir belge getirmelerine gerek yoktur.
Üniversite kayıt hakkı kazanan öğrenciler yüz yüze kayıt yaptırmaya gerek kalmadan internet üzerinden E-Kayıt yaptırarak üniversiteye kayıt işlemlerini tamamlayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri