Filtre kahvenin kalitesini; kahve çekirdeklerinin, filtrenin ve suyun özellikleri belirler. Bunun yanı sıra kahvenin taze olması, çekirdeklerin demleme araçlarına uygun olarak öğütülmesi, demlendikten sonra uzun süre bekletilmemesi ve yeniden ısıtılarak tüketilmemesi gerekir.
Makinenizde Uzatılmış Isıtıcı Kullanmayın. Birçok kahve makinesi, demlemeye başladıktan sonra demlenmiş kahvenizi birkaç saat sıcak tutan bir ayar ile gelir. Ancak, bunu yararlı veya uygun görseniz bile, bu iyi bir seçim değildir. Kahveniz o kadar uzun süre ısıtıldığında lezzet bütünlüğünü kaybeder.
Kahve Çekirdeğinin Tazeliği
Taze kavrulmuş kahve kaliteli bir içim için çok önemlidir, bu nedenle kahvenizi küçük miktarlarda alın (ideal olarak her biri iki haftaya kadar). Demlendikten sonra, aynı kahveyi tekrar kullanmayın, demlenen kahveden aroma fincanınıza geçer ve geriye sadece acı tadı olan bir kahve kalır.
Filtre kağıtlar, kahvenin suyla buluşmasını ve süzülerek mis gibi kahvenin yapılmasını sağlar. Kağıt filtreler tek kullanımlıktır. Birden fazla defa kullanılması önerilmez. Kullanımından sonra çöpe atmanız gerekmektedir.
Filtre kahve nasıl saklanır: Açılmış pakette saklanan çekilmiş kahve oda sıcaklığında yaklaşık yedi gün kadar tazeliğini korur. Buzdolabında saklandığında bu süre iki katına kadar uzar. Derin dondurucuda ise üç ila dört haftaya kadar aromasının tazeliğini koruyabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Filtre kahvenin kalitesini; kahve çekirdeklerinin, filtrenin ve suyun özellikleri belirler. Bunun yanı sıra kahvenin taze olması, çekirdeklerin demleme araçlarına uygun olarak öğütülmesi, demlendikten sonra uzun süre bekletilmemesi ve yeniden ısıtılarak tüketilmemesi gerekir.
Termosta bulunan kahve genelde çekilmiş kahve olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı belirli bir zaman içerisinde bozulabilir. Ortalama 1 gün boyunca kapalı bir ortamda çekilmiş kahve saklanmaktadır. Bunun dışında termosta da olsa kahve bir günden sonra bozulma durumu gösterecektir.
Filtre kahve çeşitlerinin de aynı diğer kahve türlerinde olduğu gibi ideal ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Böylelikle kullanım ömrü ve lezzet konusunda problem yaşanmamış olur. Açılmış pakette saklanan çekilmiş özel kahvelerin oda sıcaklığında belirli bir süre durmasında sorun yaşanmaz.
Günde bir fincan filtre kahve tüketmek, sağlık açısından yararlı olsa da, aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fazla kahve tüketimi, kalp, mide, tansiyon, su kaybı, şeker hastalığı, hamilelik, migren, safra kesesi, karaciğer ve bağ ağrısı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
Filtre kahve, içerisine şeker veya süt eklenmediği sürece zayıflatıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle yemeklerden sonra içilmesi yağ oluşumunu engeller. Ayrıca spor, yürüyüşten yarım saat önce içilen kahve, yağ yakımını da hızlandırabilir.
Eskimiş kahvenizi buzluk kaplarına dökün ve dondurun. Daha sonra bu kahveli buzları kahvenize koyarak hem onu soğuk tutabilir hem de daha yoğun bir kahve tadı almanın keyfini sürebilirsiniz.
İlk Adım Suyu Kaynatmak
French Press ile filtre kahve yapmak için ilk adımınız suyu bir kettle veya ocak vasıtasıyla kaynatmak. Suyu kaynatın, ancak kaynar su kullanmayın. Lezzetli bir kahve hazırlamanın en önemli püf noktalarından biri kullanılan suyun sıcaklığında saklı.
Filtre kahve demleme süresi kullanacağınız yönteme göre değişir. Damlama sisteminde demlenme süresi yaklaşık 5 dakikadır. Kahvenizi french press kullanarak yapıyorsanız, demleme süresi 2-4 dakika olmalıdır.
Ayrıca, sperm azlığında da etkili rol oynamaktadır. Cinsel yaşamdaki gücünüzü arttırmaya yardımcı olan kahve, kalbinizin daha hızlı atmasına da neden olur.
Günde 2-3 bardaktan daha fazla kahve tüketmek vücutta mevcut olan kortizol düzeyini artırabilir. Yüksek kortizol (stres hormonu) yaşlanma hızını artırır ve cildi yine hızlı bir şekilde yıprandırır. Ayrıca kahve diüretik yönde etki göstermektedir. Bu sebeple vücudun susuz kalmasına sebep olmaktadır.
Sabahları aç karnına tüketilen filtre kahve kalp atışının hızlanmasına neden olur. Bu da vücutta bulunan şeker ve yağın daha hızlı yakılmasına neden olur. Metabolizma da daha hızlı çalıştığı için sabah aç karnına filtre kahve içmek uzmanlar tarafından da önerilir.
Çekirdeklerin mümkün olduğu kadar güneşten ve nemden uzak kalması gerekir. Güneş ve nem, çekirdeklerin yapısını bozar ve filtre kahve tazeliğini kaybeder.
Tüm kahveyi ıslatacak kadar su ekleyip 30 saniye bekleyin. 250 ml su ekleyin ve 5 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Demlenen kahveyi fincana aktarın, afiyet olsun!
Dünya genelinde en çok tercih edilen kahve çeşidi ise filtre kahvedir. Filtre kahve makinesiz, french press ya da filtre makinesi ile hazırlanabilir.
Vücut Kafeini Nikotin Gibi Algılıyor
Sigara ile kahve ya da çayın birlikte tüketilmesi ayrı ayrı tüketilmesine göre daha çabuk ve şiddetli bir bağımlılığa neden olur.
Eğer bayat ya da küflü bir kahve içerseniz bu sizi hasta etmeyecektir. Fakat tarihi geçmiş veya bozulmuş bir kahveyi içmek emin olun kötü bir fikirdir ve sizi kahveden soğutur. Kahvede tazelik çok önemlidir, taze için.
Filtre kahve düzenli bir şekilde tüketilmelidir. Günde en fazla iki ve ya üç bardak kahve tüketilmelidir. Çünkü fazla kahve tüketimi vücuda zarar verebilir. Özellikle fazla kahve tüketimi kalp çarpıntısı, uykusuzluk, mide ağrısı ve ishale yol açabilir.
Kötü koşullarda saklanan filtre kahve aromasını ve tazeliğini yitirecek, bozulacaktır. Filtre kahvenin çekirdek mi yoksa çekilmiş halde mi olduğu raf ömrünü değiştirir. Yeşil çekirdek, fırınlanmış çekirdek halinde ise çekilmiş çekirdek halinden daha fazla dayanıklı olacaktır.
Bilimsel konuşalım: Kahve neden uykumuzu kaçırır? E artık aramızda kahvenin içinde bulunan kafeinin ismini, cismini duymayan kalmamıştır. Kahvenin içinde bolca bulunan bu madde, uyanıklığı arttırıcı bir maddedir. Kafein, uyumak için gereken koşulların oluşmasına set koyar ve uykusuzluğa yol açar.
İşin uzmanları bayatlayan kahvenin tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor. Bu kahveler lezzetini yitireceği için zaten damağınızda hoş bir tat bırakmayacaktır. Ayrıca bayatlayan kahvenin bakteri üretip üretmediği ise test yapılmadan anlaşılamayacağı için bu ürünleri tüketmemeniz sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri