Protein/gluten, unun %7-17'sini (kuru madde bazında) oluşturur. Ağırlığının yaklaşık iki katı su tutma kapasitesine sahiptir.
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir. Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir.
1000 gr un + 618 gr (3 su bardağı) suyun karışımı ile mükemmel hamur kıvamını elde edersiniz. Eğer ortam şartları nem, ısı ve zaman miktarı yeterliyse maya katmadan elde edeceğiniz hamurdan ninelerimiz gibi bazlama, yufka, lavaş, lahmacun, pide gibi ürünleri yapabilirsiniz.
Ekmek yapımında sık sık tercih edilen tam buğday unu, B vitaminleri açısından zengindir. Bolca lif içeren tam buğday unu, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Diyet beslenmelerinde yer alan ekmekler için tercih edilir ve sindirim sistemine katkısı çoktur.
Tam Buğday Unu
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
İlgili 37 soru bulundu
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
Undan bahsedecek olursak, aynı şeker ve tuz gibi gereğinden fazla tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Beyaz un oluşum aşamasına kadar birçok işlemden geçtiği için posa, vitamin, mineral neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı rafine şeker gibi hızla emilip kana geçiyor ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaratmaktadır.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir. Yapılacak ufak bir matematiksel hesap ile bir ekmeğin için 160-180 gram un bulunduğu söylenebilir.
Genel amaçlı Unlar: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 8 aya kadar, buz dolabında ise bir yıla kadar saklanabilir.
Unun nem içeriği ne kadar yüksekse (yapısında bulunan su miktarı), eklediğimiz suyu tutmak için bir o kadar az kapasitesi olur. Tersi durumda da un ne kadar kuru olursa o kadar fazla su tutar. Genellikle "kül" olarak adlandırılan mineraller, unun içinde kalan tanenin dış kısmının (kepek) miktarının bir göstergesidir.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
1 kg unu derin bir leğene dökelim ortasını havuz gibi açalım. (unu sizler için klasik 200 ml su bardağı ile ölçtüm tam 8 bardak).
Ekmeğin içine maya koymazsak ekmek hamuru olmaz. Maya ekmeğin katılaşmasını sağlar mayayı koymazsak ekmek sıvı kalır. Maya ekmeğin yumuşamasını sağlar.
Unun Raf Ömrü Ne Kadardır? Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Tıp Fakültesi olmayan Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasını incelediğimizde ilk sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi bulunurken İkinci sırada İstanbul Teknik Üniversitesini ve üçüncü sırada Boğaziçi Üniversitesi yer alıyor.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Aldığınız un uygun şartlarda muhafaza edilmiyor ya da son kullanma tarihi geçmişse kısa sürede böceklenir. Uğradığınız zarar sadece bu kadarla kalmaz, undaki böcekler diğer bakliyatlara da geçer ve bunları da atmanız gerekir. Bu nedenle güvenilir bir yerden unu almanız önemlidir.
Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un kötü kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir. Aynı zamanda renksiz görünebilir. Ek olarak, ununuz su veya nem ile temas ederse, büyük kalıp kümeleri ortaya çıkabilir.
Kadınlar yaklaşık 4-5 saatlik bir çalışma sonrasında 25 kiloluk unu yufka ekmeğe dönüştürüyorlar. Yufka ekmek yapan ev hanımlarından Ümmü Sarı, 25 kiloluk undan yaklaşık 200 yufka ekmek çıkardıklarını ifade ederek, "5 kişilik bir aileyiz. 200 ekmek bizim yaklaşık 2 aylık ekmek ihtiyacımızı karşılıyor.
50 000 / 250 = 200 adet ekmek üretilir.
50 gram undan 1 simit yapılıyorsa, 2000 gramdan kaç simit yapılır? 2000 / 50 = 40 simit olarak hesap tamamlanır.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Beyaz un nişasta ve gluten açısından zenginken; tam buğday unu protein ve ruşeym bakımından da zengindir. Tam buğday unu beyaz una göre daha yüksek besin değerine sahiptir. Beyaz un kilo alımına neden olurken tam buğday unu kilo kontrolü sağlamaktadır.
Sarı un isminin nerde geldiğine bakacak olursak bunun sebebinin üretildiği buğdayların sarı renk veren buğdaylar olması nedeniyle olduğunu söyleyebiliriz. Normal buğday türlerinden daha kaliteli olan durum buğdayından üretilen bu besin çeşidinin insan sağlığı için de birçok faydası bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri