Unutkanlık Tedavi Edilebilir! Yaşlanma süreci, beyin hastalıkları ve ek hastalıklara bağlı gelişen unutkanlık çoğunlukla tam tedavi edilememektedir. Normal basınçlı hidrosefali dediğimiz hastalık, az sayıdaki tedavi edilebilir unutkanlık sebeplerinden biridir.
Unutkanlık genellikle ileri yaş sorunu olarak görülse de günümüzde artık genç yaşlarda da sıklıkla rastlanmaktadır. Bunun en büyük nedeni, geçenlerin akıllı telefon ve bilgisayarla çok fazla vakit geçirmesinden kaynaklanmaktadır.”
Zamanında az ve doğal beslenme unutkanlığı önler. Tiroid (guatr), hipoglisemi, şeker hastalığı(DM) gibi sistemik hastalıklar şayet iyi tedavi edilmezse unutkanlığa sebep olur. Genç yaşta beyin hasarına sebep olan bazı hastalıklar ve kazalar ve bazen de beyin operasyonları unutkanlık sebebi olabilir.
Unutkanlığı giderek artan, unutkanlık dışında yol bulamama, aritmetik yapamama, içe kapanma, canlı hayaller görme gibi ilave bulguları olan, ailesinde Alzheimer hastası olan, felç geçiren, ciddi kaza geçiren kişilerde unutkanlık daha ciddiye alınmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Aşırı unutkanlık neyin belirtisi? Unutkanlık bazı sebeplerden dolayı geçici olarak görülebilir. Bunların yanında aşırı unutkanlığın temelinde vitamin eksiklikleri, hormon dengesizlikleri yatabilir. Yaşın ilerlediği durumlarda ise Alzheimer ya da demans olarak ortaya çıkar ve aşırı unutkanlığa sebep olur.
Yapılan araştırmada unutkanlığın aslında yüksek zekanın bir belirtisi olduğu görüldü.İyi hafızaya sahip kişiler gereksiz detayları hatırlamazlar. Mesela aylar önce gittiğiniz bir restorana nasıl gittiğinizi unuttuysanız, beyniniz bu bilgiyi gereksiz bulduğu içindir.
Unutkanlık hastalığının ortaya çıkması fiziksel veya psikolojik nedenlere bağlı olabilir. Yoğun stres altında çalışmak veya çok fazla dikkat edilmesi gereken durumlara maruz kalmak unutkanlığa neden olabilir.
NPT unutkanlık testi Bursa, kişinin bilişsel faaliyetlerinin farklı yönleriyle değerlendirildiği bir analizdir. Unutkanlık, kısa süreli hafızada ve uzun süreli bellekte yaşanan sorunlardan kaynaklanan bir hastalık olarak karşımıza çıkar.
Her unutkanlık bir hastalık değildir. Beynimizde bilgi işleme sürecinde, normal kabul edilen unutmalar olabilir. Ama aynı zamanda unutkanlığın bazı hastalıklar için de erken bir belirti olabileceği akılda tutulmalıdır” diyor. Nöroloji Uzmanı Prof.
Kafa travması, vitamin eksikliği, kronik hastalık, beyin tümörleri, ilaç yan etkileri, beyin enfeksiyonları, felç ve hatta anksiyete veya depresyon unutkanlık sebepleri arasında sayılabilmektedir.
Ayrıca panik atak ve benzeri kaygı bozukluklarında zihin sürekli olarak gerçek olmayan tehditlerle uğraştığından dikkat ve hafıza hep buraya odaklanır. Bunun sonucunda kaygı bozukluklarında da unutkanlık ortaya çıkabilmektedir.
İçerdiği bileşenler sayesinde hafızayı da güçlendiren yeşil çay mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Son derecede lezzetli ve unutkanlık şikayetlerinizi geçirebileceğiniz bir bitki çayıdır. Eğer sürekli olarak unutkanlık şikayeti yaşıyorsanız nar suyu tüketebilirsiniz. Nar suyu da oldukça şifalı bir sudur.
Şu anda dünyada 65 yaşından sonra en sık görülen demans türüdür. 65 yaş üstü 100 kişiden 5inde ve 85 yaş üstü her 3 kişiden birinde görülür ve En önde bozulan beyin işlevi 'bellektir'. Yani hastalık unutkanlık ile başlar.
Unutkanlık problemi ile karşı karşıya kalındığı zaman nöroloji uzmanına başvurulur.
Beyin sağlığımızın yerinde olduğunun göstergeleri ise dengeli bir enerjiye sahip olmak, kaliteli uyku, keskin bir hafıza, doğru beslenme, iyi ruh hali ve hızlı öğrenme becerisi.
Bu durum bize depresyonu düşündürmelidir. Depresyon belirtilerinden birisi de unutkanlıktır. Unutkanlığınızın yanına keyifsizlik, mutsuzluk, zevk alamama, uyku-iştah sorunları da eşlik ediyorsa depresyon durumunuz düşünülmelidir. Unutkanlığı gördüğümüz bir diğer durum ise uyku sorunlarının olduğu durumlardır.
Beynimizde bilgi işleme sürecinde, tamamen fizyolojik olarak yani normal kabul edilen 'unutmalar' olabilir. Ama aynı zamanda unutkanlığın bazı hastalıklar için de erken bir belirti olabileceği akılda tutulmalıdır.
Sonuç olarak, unutkanlık Alzheimer hastalığının potansiyel bir belirtisidir ancak her zaman mevcut değildir. Hafıza kaybı ayrıca stres, depresyon ve diğer tıbbi durumlar gibi diğer unsurlardan da kaynaklanabilir. Doğru bir teşhis ve hafıza kaybının kaynağını belirlemek için bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.
Depresif olguların çoğunda duygudurum değişiklikleri ile birlikte iştah ve kilo kaybı bulunur. Uyku bozukluğu depresyonun çok sık karşılaşılan bir belirtisidir. Dalgınlık, unutkanlık olabilir.
B12 sinir dokusu sağlığı ve kırmızı kan hücresi üretimi için gereklidir. Anılarımız yaşadıklarımız sinirsel kodlar ve düzenler halinde bulunur. Yoksunluğunda özellikle sinirlerin etkinliği azaldığı için unutkanlık gibi bir hasara yol açabilir.
Zekada genetik etken yüzde 30, çevresel faktörler ise yüzde 70 etkilidir. "Dahi, deha, zeki" gibi kavramlar ayrıcalıklı insanlara sunulmuş özel bir durum değildir. Her sağlıklı doğan insan bir milyar nöron hücresi ile doğmaktadır.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri