Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ek fiil nedir ve örnekleri?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ek fiil nedir ve örnekleri?

Ek fiiller, isim soylu kelimelerin sonuna eklenerek bu kelimelerin cümle içerisinde yüklem olarak kullanılmasını sağlar. Örneğin ''dı'' eki ''Arkadaş'' kelimesinin sonuna eklendiğinde ''Arkadaşımdı'' olur. Bu cümlede ''Ömer benim eskiden sınıf arkadaşımdı'' cümlesinde ''arkadaş'' kelimesi yüklem olarak kullanılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Ek fiil olduğunu nasıl anlarız?

Ek-fiil veya ek-eylemler, Türkçede isim soylu kelimelerin sonuna gelerek yüklem olarak kullanılmalarını sağlayan, ayrıca basit fiillerden bileşik zamanlı fiil yapan çekim ekleridir. Ek-fiiler -di, -miş, -se ve -dir'dir ancak sözcüklere bitişik olarak yazıldıklarında ses uyumlarına uyarak değişiklik gösterebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Ek fiil cümlede nasıl bulunur?

Ek fiil, İsmi yüklem yaparken "idi" (hikaye)" imiş" (rivayet)"sa-se "(şart) "-dır-,dir" (geniş) zaman eklerini alır. Geniş zamanda "-dır,-dir "eki genellikle düşer. Ek fiil, birleşik zaman yaparken 2 kip arka arkaya gelir. ikinci kipin "idi" (hikaye)" imiş" (rivayet)"sa-se "(şart) eklerinden biri olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: youtube.com

Ek fiil hangi kelimelere gelir?

Ek-fiil (ek-eylem, imek fiili, cevher fiil), Türkçede isimlerin ve isim soylu kelimelerin sonuna gelerek onların yüklem olarak kullanılmalarını sağlayan, ayrıca basit zamanlı fiillerden birleşik zamanlı fiil yapan çekim ekleridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkedebiyati.org

Kaç tane ek fiil vardır?

İsim ve isim soylu kelimelerin sonuna geldiği için onları yüklem yapar. Basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar. Ek fiillerin ekleri ise şunlardır; -idi, -imiş, -ise, -dir. Bu kelimeler getirildiği sözcüğe göre değişik şekilde yazılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

5 dk'da Ek Fiil | Çak Bi 5lik

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ek fiil nasıl oluşur?

Ek fiil diğer adıyla ek eylem, isim soylu kelimelerin aldığı ek sayesinde cümlede yüklem olmasını sağlayan eklerdir. Her cümlede bulunan isim soylu kelimelere ek fiil getirilerek yüklem oluşturulabilir. Genelde ek fiil almış isim soylu kelimeler yükleme dönüşür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Ek fiil basit mi?

Ekfiil bir çekim ekidir yani yüklem basittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Im im ek fiil mi?

Ek fiil için verilecek temel örnekler şu şekildedir; Geniş zamanlı çekim eklerine göre ek fiiller -im, -üm, -um, -ım, -dur, -dür, -dir, -dır şeklinde ekler alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Ek fiil kesmeyle ayrılır mı?

Özel isimlerde kullanılan ek fiiller, kesme işareti ile ayrılarak yazılır. Örnek verilmesi gerekirse; Seni soran Ahmet'miş. Burada “Ahmet imiş” yerine “i” ünlüsü düşerek kesme işareti kullanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Dir bildirme eki ek fiil midir?

Bildirme eki veya bildirme koşacı, Türkçede yükleme kesinlik, belirsizlik, ihtimâl gibi anlamlar katan -dir eki. Türkçedeki dört ek-fiilden biridir. Eklendiği kelimedeki ses kurallarına uyarak -dır, -dur, -dür, -tir, -tır, -tur ve -tür hallerine dönüşebilir: cevherdir, elmadır, yüzüktür, gelmiştir, dönüyordur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Ek fiil isim cümlesi mi?

Eylem yerine kullanılan isimler ek alarak cümle içinde kullanılmaktadır. Bir cümledeki eylem -mak ya da -mek eki almıyorsa o zaman cümle isim cümlesidir. İsim cümlelerin yüklemi isim soylu olarak ifade edilir. Bu isim soylu yüklemler ek fiil almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Dir ek fiil mi?

Ek-fiiler "-idi", "-imiş-, "-ise" ve "-dir"dir ancak sözcüklere bitişik olarak yazıldıklarında ses uyumlarına uyarak değişiklik gösterebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ek-fiil.nedir.org

Değil edat mı ek fiil mi?

Ek fiilin yalnızca şart birleşik çekimi vardır (TDB, 311; TDbil., 192) ve basit çekimde olduğu gibi, birleşik çekimde de olumsuzluk, değil ile yapılır. değil, yine isim unsuru ile çekimli ek fiil arasındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ek fiil hangi sınıf?

Türkçe dersi 7. Sınıf konuları içinde de ek fiil konusu yer almaktadır. Ek fiil konusu ile ilgili detayları derledik. Ek fiil isim ve isim soylu sözcükleri yüklem görevinde kullanılmasını sağlayan bir fiil çeşididir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Fiilimsiler ek fiil mi?

Fiilimsiler, bilindiği üzere fiillere ek getirilerek oluşan kelime türlerine denmektedir. Fiilimsiler, fiil olarak yorumlanmasa bile fiiller ile aynı görevleri de yerine getirebilmektedirler. Fiilimsiler, kip almazlar fakat isim, zarf ve sıfat ekleri alabilirler. Bu sayede fiilden fiilimsiye türeyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Ek fiilin geniş zamanı nedir?

Cümle içerisindeki eylemin her zaman yapıldığını ya da yapılabileceğini bildiren eklere geniş zaman eki denir. Bu ekler aynı zamanda, şimdi, geçmişte ya da gelecekte yapılan eylemleri belirtmek için de kullanılır. Geniş zaman ekleri hem isim hem de fiil cümlelerinde yer alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Ek fiil nasıl yazılır?

Ek-fiilin çekimli biçimleri (idi, imiş, ise) ayrı yazılabildiği gibi bitişik olarak da yazılabilir. Ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer, ayrıca büyük ünlü uyumuna uyar: yorgun-du (yorgun idi), güzel-miş (güzel imiş), gelir-se (gelir ise) vb.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Hangi ekler ayrılmaz?

UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Menekşe sokakta nasıl yazılır?

Her nedense cadde, bulvar ve meydan adlarında tamlamanın kurallarına uyulur da şu sokak adlarına gelince İngilizcede olduğu gibi takısız kullanılır: Balıkçı Sokak (doğrusu: Balıkçı Sokağı), Menekşe Sokak (doğrusu: Menekşe Sokağı), Kocagöz Sokak (doğrusu: Kocagöz Sokağı)...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkyurdu.com.tr

Ek fiil fiilimsi aynı şey mi?

NOT : Ek-fiiller, fiilimsilerin sonuna gelerek onları yüklem yapabilir. En güzel şey, sağlıklı yaşamaktır. Fiil anlamı taşıyan; ancak fiillerin özelliklerini tam olarak yansıtmayan ve cümlede isim soylu kelimeler gibi görev üstlenen kelimelere fiilimsi (eylemsi) denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eodev.com

Ek fiil düşer mi?

İsim, sıfat, zamir gibi isim soylu sözcüklerin yüklem görevinde kullanılmasını sağlayan yardımcı fiile “ek fiil” denir. Ek fiil mastar olarak anlamı olmayan “imek” fiilidir. Konuşmada ve yazmada ek fiildeki “-i” genellikle düşer. Ek fiil, dört kiple çekimlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okulistik.com

Ise bağlaç mı ek fiil mi?

İse bağlacı genel olarak edatla karıştırılmaz ise bağlacı bazı zamanlarda ek fiil ile karıştırılabilmektedir. İse kelimesinin bağlaç olduğunu anlamanın en kolay yolu ise kelimesini cümleden çıkartmaktır. Cümleden ise çıkınca anlam değişmiyorsa ise kelimesi bağlaç olarak kullanılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Birleşik fiil nasıl bulunur?

Ek almamış fiillere basit, yapım eki alıp anlamı değişmiş olan fiillere ise türemiş fiil denir. Birleşik fiiller ise en az iki kelimeden oluşur. Birleşik Fiil Nedir? İki ya da daha fazla sayıda kelimenin birleşmesiyle oluşturulan eylemlere birleşik fiil denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Fiil Çeşitleri Nelerdir?

Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır:
  • yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili)
  • büyümek, eskimek (oluş fiili)
  • uyumak, durmak (durum fiili)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Birleşik fiil kaça ayrılır?

Birleşik fiiller yapılarına göre üçe ayrılır: Kurallı birleşik fiiller. Yardımcı fiille yapılan birleşik fiiller. Anlamca kaynaşmış (deyimleşmiş) birleşik fiiller.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT