Mevcut Kral, merhum Kral Hüseyin'in büyük oğlu II. Abdullah'tır. Babasının ölümü üzerine 7 Şubat 1999 tarihinde tahta geçmiştir. Kral II. Abdullah'ın 1994 doğumlu büyük oğlu Prens Hüseyin 2 Temmuz 2009'da Veliaht Prens ilan edilmiştir. Ürdün'de yürütme ve yasama alanında Kral belirleyici konumdadır.
Ürdün İslamiyet yayılınca Arap-İslam Devleti'nin sınırları altındaydı. Bir dönem sonra; önce Memluk, sonra Osmanlı egemenliğine giren Ürdün, I. Dünya Savaşı sonunda Türk egemenliğinden çıktı. 1921 yılında İngiliz mandası olarak Mavera-i Ürdün Emirliği adını aldı ve başına da Şerif Hüseyin'in oğlu I. Abdullah geçti.
Ürdün Nerededir? Ürdün kuzeyde Suriye, kuzeydoğuda Irak, güneyde ve doğuda Suudi Arabistan, batıda ise İsrail ve Batı Şeria ile komşudur.
Resmi dil Arapça'dır. Özellikle başkent Amman'da İngilizce yaygın şekilde konuşulmaktadır. % 97 Arap, % 2 Kafkasya kökenliler (Çerkez, Çeçen), % 1 diğer. % 92 Sünni Müslüman, % 6 Hıristiyan, % 2 diğer.
Alkol satışı ve tüketiminin yasak olduğu komşu ülkelerin aksine bu tarz yasaklamaların bulunmadığı Ürdün'de özellikle eğlence mekanlarında alkollü tüketimi oldukça fazla.
İlgili 19 soru bulundu
Ürdün'deki Türkler, veya Ürdün Türkleri olarak da bilinir, Ürdün'de yaşayan Türk kökenli insanlardır. Bu insanlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminden bu yana Ürdün'de başarılı bir varlığa sahipler. Bugün ülkede Osmanlı-Türk göçmenlerin torunları olan yaklaşık 60.000 kişilik bir azınlık vardır.
IMF projeksiyonuna göre Ürdün'ün milli gelirinin önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceği ve GSYH'nın 2019 yılında 44,3 milyar dolara 2024 yılında ise 57,4 milyar dolara yükseleceği öngörülmektedir. IMF 2019-2024 döneminde Ürdün ekonomisinin ortalama %2,67 büyüyeceğinin tahmin etmektedir.
Ürdün'ün para birimi dinar. Türk parasına göre epey değerli o yüzden de pahalı bir destinasyon. Herşeyi 8 ile çarptığınız için birçok Avrupa ülkesinden bile daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Birçok hediyelikte ülkenin kültürünü yansıtan el işçiliğine rastlanabilmektedir. Ürdün'de alışveriş yapmak oldukça keyiflidir. Özellikle ülkenin yöresel kıyafetleri, kum sanatı, Ürdün'e özgü altın işlemeli takılar, el dokuması duvar halıları ve ülkenin yöresel eşarbı olan keffiyeh bunlardan sadece birkaçıdır.
Dışişleri Bakanlığı Ürdün, 11 Nisan 1921 tarihinde “Mavera-i Ürdün Emirliği” adıyla İngiliz mandası olarak kurulmuş, 25 Mayıs 1946'da bağımsızlığını ilan etmiştir. 24 Ocak 1949'da devletin adı “Ürdün Haşimi Krallığı” olarak değiştirilmiştir.
Sınırlı miktarda petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Ürdün'ün başlıca maden kaynakları ise fosfat, potaş ve şist yağıdır.
Ürdün'ün ulusal yemeği mansaf, ancak çoğu zaman musahan ya da maklube gibi yemekler de yenilir.
Ürdün doğal kaynaklar bakımından Arap dünyasındaki en fakir ülkelerden biridir.
Ürdün Kralının kızı Yunan damatla evlendi.
Diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, karşılıklı olarak yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Yazları ortalama 30 derece ile yarı kuraktır. Kışları ise 13 derece civarındadır. Ülkenin batı kısmı kasım ayından mart ayına kadar en büyük yağışı almaktadır. YAŞAM MALİYETİ Ürdün'deki yaşam maliyeti çoğu batı ülkelerinden daha düşüktür.
Ürdün'de deniz var mı diye soranlara söyleyelim: Evet. Kızıldeniz, Petra ve Wadi Rum ile ünlü Ürdün'de denize girebileceğiniz küçük de olsa bir sahil bulunuyor. Kızıldeniz kıyısındaki Akabe, Ürdün'ün denize kıyısı olan tek şehri.
Ürdün'e AB ülkelerinden ithal edilen ürünlerin büyük bir kısmını çikolatalar oluşturmaktadır. Türkiye'nin bu grup içindeki ihracatında ise kokolinler önem taşımaktadır. Şekerli mamullerde ise sakızlı ve jöleli şekercilik mamulleri ihracatımızın çoğunluğunu oluşturmaktadır.
Ekonomisi büyük oranda dış yardıma bağlı durumdadır. Ülke ekonomisinin başlıca kaynağı tarımdır. Ancak İsrail'in verimli toprakların üçte birini işgal etmesinden büyük ölçüde etkilenmiştir. Buna rağmen az da olsa tahıl, çeşitli sebze ve meyveler, mercimek, zeytin, tütün gibi ürünler yetiştirilmektedir.
Ürdün'ün illeri (Arapça: محافظة, muhafaza), Ürdün'ün birinci düzey idari bölümleri olup ülke 12 ile ayrılmaktadır. Her ilin başında kralın atadığı bir vali bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri