Üretim tekniği, ustalık ve Şanlıurfa Biberi'nin kullanılması Urfa Ciğer Kebabı yapımındaki en önemli faktörlerdendir. Ürün fındık büyüklüğünde kesilen kuzu karaciğeri ve aynı kuzuların kuyruk yağı kullanılarak odun kömüründe pişirilen bir kebap türüdür.
Lezzetli bir ciğer pişirmenin ilk sırrı ciğeri doğru seçmektir. Tarifleriniz için dana veya kuzu ciğeri seçebilirsiniz. Kuzu ciğeri tercih ederseniz kavururken ufalanabileceğini ve kıvamında pişmezse de sert kalabileceğini aklınızda tutun.
Arnavut ciğeri, geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir Türk yemeğidir.
İnek veya koyun ciğeri, dana, tavuk ve kuzu ciğeri fark etmeden ciğerle yapılan şiş tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Bu bayram mangalda ciğer şiş kendi ellerinizle yapabilirsiniz. Ciğerin sinirleri temizlenerek, küp küp aynı büyüklüğünde doğranır. Ciğere lezzeti veren kuyruk yağ olmazsa olmazdır.
Bu tarif için kuzu ciğeri tercih ettik ama aynı tarifi dana eti veya hindi, tavuk ciğerle bile yapabilirsiniz. Afiyetler olsun.
İlgili 28 soru bulundu
Mısır unu mutlaka kullanın ve kimyon süper bir lezzet veriyor. Ciğer kızgın yağda pişmeli, 3 dakikayı geçirmeyin, dışı kıtır içi sulu kalıyor soğan ve maydanoz olmazsa olmazı; yanında bir de lavaş varsa şahane!
Kuzu eti kemikleriyle birlikte iri parçalar haline doğranır. Sac ters çevrilerek etler içerisine konulur harlı ateşte et kendi suyunu verip çekinceye kadar pişirilir. Et suyunu çekince yağ ilave ederek etler pembeleşinceye kadar kavrulur, tuz ve karabiberi eklenerek ateşten alınıp sıcak olarak servis yapılır.
Diyarbakır'da son yıllarda ciğer kebabı duyulmaya başlandı ama ciğerin anavatanı Urfa'dır. Ciğerimiz Urfa biberiyle tüketilir ve ne kadar acı olursa olsun insanı rahatsız etmez." Ciğer kebabı ustası Bekir Yüksekyayla ise Urfa'da ciğerin yüzyıllardır tüketildiğini söyledi.
Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur.
Ciğer şiş yaparken dana ciğeri yerine kuzu ciğer kullanırsanız kebabınız daha yumuşak olur. Kuyruk yağı bu tarifin olmazsa olmazıdır. Miktarını az tutarsanız ciğerleriniz kuruyup yanabilir. Ciğerin en güzel eşlikçisi soğandır.
Dana ciğeri, çok lezzetli çok de besleyici bir et çeşidi. Ancak dana ciğerinin yumuşacık olması için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.
Ciğerin yumuşacık pişmesi için zarının temizlenmiş olması gerekir. Kasaptan alırken zarının sıyrılıp, küp küp kesilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ciğer fazla pişerse sertleşir, bu sebeple çok uzun pişirmemek gerekir.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
ŞUTSO 2018 YILINDA TESCİLLEDİ
Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep illerinde özelikle sabahları kahvaltı da tüketilen ciğer kebabı için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 2012 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurmuş Patent ve Marka Kurumu da 2018 yılında Urfa Ciğer Kebabı olarak tescillemişti.
Ciğerin taze olmasını canlı, parlak ve uykuluk dediğimiz iç kısımının beyaz olmasından anlayabiliriz. Ciğerde yeşillenme de olmamalıdır. Vatandaş ciğeri alınca dolaba koyarak bir iki günde tüketmelidir. Eğer pişirilip buzluğa koyulursa saklama süresi daha fazla uzar" dedi.
Dizdar, "Çünkü karaciğer vücudun metabolizma merkezi, döngünün bütününü o yapıyor. İçerisinde vitaminleri depolama kapasitesi var, kıymetli olan yanı bu. Bu açıdan da etten üstündür. Eti yediğin zaman protein alırsın, ciğeri yediğin zaman protein, vitamin dahil pek çok şeyi alırsın" dedi.
“Ciğerin başkenti, Horhor-Aksaray”
sadece kuzu ciğerinden yapılan, büyük parçaların baharatlanarak şişte kömür ateşiyle pişirilmesiyle yapılan ve yanında biberle servis edilen leziz ve yumuşak ciğer kebabı.
Besin değerleri açısından bakıldığında Kuzu Ciğer ve Dana Ciğer arasında önemli bir fark bulunmamaktadır. Aşağıdaki tablo kuzu ciğer ve dana ciğer arasındaki çeşitli besin değerleri farklarını içermektedir. Daha az yağ ve daha fazla protein almak istiyorsanız dana ciğeri tercih edebilirsiniz.
Şanlıurfa'da ciğerin en hasını, Balıklıgöl'e çıkan yolda çarşı içinde, alçak ahşap masalı ve tabureli, küçük, salaş bir mekan olan Meşhur Ciğerci Aziz Usta'da bulabilirsiniz. Masada bütün bütün duran soğanları kendiniz dilediğiniz gibi doğruyorsunuz. Adres: Pınarbaşı Mahallesi, 1211.
Edirne Tava Ciğeri, yörede yetiştirilmiş "dana” cinsi büyükbaş hayvanlardan elde edilen karaciğer kullanılarak üretilmektedir. Edirne Tava Ciğerinin üretiminde, diğer önemli faktör ustalıktır. Dana karaciğeri piştiğinde kararmamaktadır. Fakat yapısı itibariyle ince zar, bol sinir ve damarlara sahiptir.
Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almıştır. Ciğerin incecik, kağıt gibi doğranmasından sebep “yaprak ciğeri” ismiyle de bilinir.
kekik, tuz, pul biber, hangi baharatı dilerseniz onu koyabilirsiniz.
Ciğer sote tariflerinde pişirme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurma işleminde ise 10-15 dakika arası yeterli olacaktır. Kavururken de sotelerken de daha yumuşak bir ciğer yapmak istiyorsanız, tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika çok önemli. Bu sürede tavanın kapağını kesinlikle açmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri