"Bu kebap, Şanlıurfalıların olduğu kadar kentte dışardan gelen misafirlerimizin de vazgeçmediği bir lezzet. Kışın vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği için soğanlı kebaba çok yüksek talep var. Tescilli kebapta orta boylu soğanlar kullanılıyor.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir.
Adana kebap, adını da aldığı üzere Adana mutfağının eşsiz kebap lezzetidir. Kuzu kıymasından yapılan Adana kebap tarifi kıyma, galete unu, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemelerle hazırlanmaktadır.
Eti derin bir kabın içine alın. Rendelenmiş soğan, sarımsak ve salçayı da kıymaya ilave edip yoğurun. Tuz, karabiber, pul biber ve toz kırmızı biberi de karıştırma kabına ekledikten sonra etinizi en az 10 dakika kadar yoğurmaya devam edin. Hazırladığınız harç kıvam aldıktan sonra eşit miktarlarda parçalara ayırın.
Zırh kebabı; “Adana”-“Urfa”'ya benzesede, bu yemeği diğerlerinden ayıran önemli bir ayrıntı etin kıyma haline getirilinceye kadar zırh denilen özel bıçak yardımı ile sabırla ve itinayla küçültülmesindedir. Bu zırhlama işlemi tuz ve karabiber katıldıktan sonra bir miktar daha yapılır ve ardından et dinlenmeye alınır.
İlgili 32 soru bulundu
Eskiden düşük gelirlilerin zorunlu tercihi olduğu için yöre halkının kendi arasında "fakir kebabı" olarak isimlendirdiği ciğer kebabı, şimdilerin gözde lezzeti oldu. Yöre insanının yanı sıra Güneydoğu'daki tarihi ve kültürel mekanları görmeye gelen ziyaretçiler de yemekte ilk tercihini ciğer kebabından yana kullanıyor.
restoran sahibi valiye ne yiyeceğini sorduğunda aldığı cevap "sen kafana göre yap bişeyler" olmuştur. restoran sahibi de valiye mahcup olmamak için menüde et namına ne varsa ajanje edip kallavi bir porsiyon şeklinde valiye sunmuştur. e haliyle bu kombinasyonun menüdeki adı da "vali kebabı" olarak kalmıştır.
Dana eti ile kesinlikle yapılmaz. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz.
Yanında olmazsa olmazı sumaklı soğan salatası. Nane, domates, maydanoz, köz yeşil biber, köz domates. Ezme salata, Gavurdağı salatası iyi gider.
Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Gaziantep yöresine ait bir kebap çeşidi olan soğan kebabı sosu ve yumuşacık etiyle favoriniz olacak. Adından da anlaşılacağı üzere soğandan yapılan soğan kebabının tarifinde kuzu kıyması kullanılır.
Verimli arazilere sahip olan Adana'da soğan hasadı başladı. Farklı şehirlerden kente gelen tarım işçileri, 12 bin 500 dönüm alanlık tarlalara girerek kurumuş soğanların sökümünü yapıp tek tek çuvallara konuldu.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır.
Urfa kebap, dananın tranç bölümü sinirlerinden ve zarlarından ayrılır kuzu kuyruk yağı ile birlikte tek çekim yapılır içinde sadece tuz vardır.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizip kenarlarına sebzeleri yerleştiriyoruz. 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika kontrollü bir şekilde pişiriyoruz. (Pişirme süresini kendi fırınınıza göre de ayarlayabilirsiniz.) Kebabın üst yüzeyi kızardığında alt üst ederek kebaplarımızın diğer yüzeyinin de kızarmasını sağlıyoruz.
Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Soğan ve sarımsakları çok ince olacak şekilde doğrayın. Kuzu kıymayı ve dana kıymayı soğan ve sarımsaklarla karıştırın ve iyice yoğurun. Daha sonra içine baharatları, sıvı yağı, salçayı ve maydanozları ekleyerek yoğurmaya devam edin. Daha sonra kebabı 2-3 saat buzdolabında bekletin.
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz.
Kebap, Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Fakat Adana ve Urfa kebaplarının sevenleri oldukça fazladır. Aralarında bulunan tek fark ise, Adana kebabı acı oranı yüksek, Adana kebabı ise acı oranı düşüktür. Her iki kebabın sunum şekli bir birine benzemektedir.
-adana kebabı acı olmak zorunda değildir. kebaba katılan pul biberin cinsi ve miktarı acılığı belirler. bazen kırmızı toz biber de eklendiği görülür, bunu genelde seyyar kebapçılar yapar ve hakikaten tadı başkadır. daha iyidir demiyorum iki türü de yenmeli.
Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Şeftali Kebabı, veya yalnızca Şeftali, Kıbrıs'a özgü bir yemektir. Koyun veya keçinin "gömlek" de denilen yağlı iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile doldurulup, dolma biçiminde sarılmak suretiyle, şişte veya ızgarada pişirilmesi şeklinde yapılan bir kebap çeşididir.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri