Türkiye'de Antep fıstığı üretiminin yaklaşık olarak 94%'ü Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölge içerisinde Şanlıurfa ve Gaziantep toplam fıstık üretiminin yaklaşık %70'ini sağlamaktadır (Çizelge 2).
Şanlıurfa'da 29 milyon 700 bin fıstık ağacı var. Bu açıdan Türkiye'de ağaç sayısı bakımından birinci sıradayız. 2021 yılında Türkiye'de fıstık üretimi 119 bin tondu, bunun 38 bin 576 tonu yalnız Şanlıurfa'dandı. Türkiye'de en fazla üretimi yapan iliz biz.
Türkiye üretimi
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir.
Antep fıstığı, dünyanın pek çok bölgesinde, uygun yetiştirme koşulları sağlandığında yetiştirilebilen bir üründür. Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir.
Türkiye'de yüzde 40'ün üzerinde fıstık üretimi ile rekor kıran Şanlıurfa'da, nedense fıstık işlemede bugüne kadar söz sahibi olamadı. Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı.
İlgili 42 soru bulundu
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Güncel Haberler. Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde Antep fıstığı ağacını yetiştiren ve bol ürün aldığını söyleyen Türkan Konak, "Antep fıstığı ağacının Yeşilhisar'da yetişmesi, iklim şartlarının ne kadar değiştiğinin bir göstergesi" dedi.
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Konya'nın Toroslar üzerine kurulu Hadim ilçesinin Akdeniz iklimine yakın hava şartlarının yaşandığı Yağcı Mahallesi'nde yetiştirilen Antep fıstığı, kalitesi ve verimiyle Gaziantep'ten alıcı buldu.
Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez. Antepfıstığı ağaçları 670 metreye kadar rakımlarda yetişebilir, ancak bazı durumlarda 1000 metreye kadar varan rakımlarda yetişir.
Türkiye'de fıstık denildiğinde akla ilk olarak Antep fıstığı gelir. Çünkü Antep fıstığının reklamı çok iyi yapılırken Siirt fıstığının tanıtımı ve reklamı gerektiği kadar iyi yapılmamıştır. Dolayısı ile insanlar fıstık denildiğinde hemen Antep fıstığına yönelmektedir. Ancak Siirt fıstığı da oldukça kalitelidir.
Ağaçların yüksek meyve verimi dönemi 12-14 yaş arasındadır, dolayısıyla sağlıklı ve iyi bakımlı bir Antepfıstığı ağacının verimi 15 kg kurutulmuş meyve veya 37,5 kg taze meyve olabilir veya bundan daha da fazla olabilir.
Dikilen Antep Fıstığı Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı yabani antep fıstığı anaçlı bir antep fıstığı fidanından 3-4 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 6. Yıldan sonra olmaktadır.
Antep fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa 32 bin ton üretimle Türkiye üretiminin %37,6'sını gerçekleştirmiştir. Gaziantep 26 bin tonluk üretim ile ikinci sırada, 12 bin tonluk üretim ile Siirt üçüncü sırada yer almaktadır.
Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) tarafından 31 Aralık 2020 tarihli başvurusu yapılan, Şanlıurfa/Urfa Keten Köyneği Fıstığı, tescil belgesini aldı.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir. Bu ürünler içerisinde pamuk, biber, mısır, domataes ve patlıcan sulu şartlarda, diğer ürünler ise ağırlıklı olarak kuru şartlarda ekilmektedir.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder.
Mersin'in özellikle Mut ilçesinde yetişen Antep fıstığının lezzet bakımından da çok iyi olduğunu vurgulayan Üzümcüoğlu, ”Bundan dolayı önümüzdeki günlerde ciddi firmalar buraya akın edecek. Daha önce Mersin fıstığı denilince firmalar 'iç kurdu var, dış kurdu' var diye korkuyorlardı.
Yerel Haberler. Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde bir çiftçi deneme amaçlı başladığı aşı yaptığı ağaçta Antep fıstığı yetiştirdi.
Sulu koşullarda dönüm- den 262 kg kuru meyve alınabilir.
Taban suyu yüksek, ağır ve özellikle drenajı iyi olmayan topraklara dayanıklı değildir. Bununla birlikte, hafif asitli, alkali topraklara veya toprak tuzluluğuna karşı dayanıklı olan bir bitkidir. Lezzetli Antep fıstığı, genellikle orta derecede drenajlı, kireçli topraklarda yetiştirilir.
Türkiye'de Antep fıstığı üretimi yüzde 80 oranında artarak 144 bin tona ulaştı. Çorum'daki Antep fıstığı üretimi ise 52 ton olarak gerçekleşti. En fazla Antep fıstığı üretimini elinde bulduran Şanlıurfa, koltuğunu Gaziantep'e bıraktı.
Ülkemizde Antep fıstığı adıyla bilinen fıstığın ağacı aslında Amasya'dan Çorum'a Yozgat'tan Karaman'a, Isparta'ya kadar İç Anadolu'nun birçok ilinde ve neredeyse tüm Akdeniz ve Ege bölgesinde yetişmektedir.
Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır. Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri