Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Ciğer Kebabı
Urfa, bütün haberlere et yemekleri ve özellikle ciğer kebabıyla konu olan bir ildir. Ciğer kebabı Türkiye'nin her yerinde farklı şekilde yapılan bir lezzettir ve Urfa'nın ciğer kebabı yorumu aralarında belki de en lezzetli olanıdır. Çünkü Urfa'ya özgü ciğer kebabı yapmak oldukça zor bir iştir.
Şanlıurfa'da Kahvaltı
İsot reçelli, bal kaymaklı, katmerli serpe kahvaltısıyla Şanlıurfa'nın salaş ama en sevilen kahvaltı salonu.
İlgili 45 soru bulundu
Şanlıurfa'nın neyi meşhur meyve? Şanlıurfa'da yetiştirilen biber başta olmak üzere domates, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun, patates, soğan gibi sebzelerle nar, erik, elma gibi meyveler yurt dışı piyasalara sunuluyor.
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Sıra gecelerinde yemek olarak “çiğköfte” yapılır, nadiren diğer yemekli sıra geceleri de vardır. Diğer bir ifade ile “Çiğköfte” sıra gecelerinin değişmez yemeğidir diyebiliriz. Sırada sohbet veya müzik faslı biterken köfteyi yoğuracak kişi ve ona yardımcı olacaklar köfte yoğurmak üzere kalkarlar.
Şıllık tatlısı, tatlı/tuzlu pek çok tarifin yapımında kullandığınız akıtma olarak da bilinen krep hamurundan hazırlanan ve ceviz içiyle dolgulu bir şekilde sunulan Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlı.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir.
Urfa kebap zırhta çekilmiş, baharatsız ve acısız bir kebaptır. Servis yapılırken yanında söğüş salata, közlemiş biber ve soğan ikram edilir.
Şanlıurfa Sıra Gecesi Yapan Yerler Urfa'da sıra gecesi yapan yerler arasında ilk sırada Cevahir Han gelmektedir. Bu mekân şehrin en eski hanlarından biri olma özelliğini taşımaktadır.
Akşam saatlerinde başlayan Sıra geceleri yasal izinlere bağlı olarak gece 24:00 – 01.00 arası bitiyor. Çoğunluk ile Güneydoğu Gap turlarının vazgeçilmez gece eğlenceleri olarak çıkıyor karşınıza.
Urfa gezisinde Nemrut dağına da çıkılacaksa en uygun tarih Nisan sonu Mayıs başıdır. Haziran sonundan itibaren Urfa çok sıcak günler geçirir. Bu yüzden eğer ki şehir içi turistik gezi yapılacaksa Mart ayı uygundur. Sonbahar geldiği zaman hem Urfa ve çevresini gezmek hem de Nemrut dağına çıkmak için ideal mevsimdir.
Kaç Günde Gezilir; Şanlıurfa'yı ortalama 2 günde gezebilmeniz mümkün. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Şanlıurfa'yı en uygun ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaret edebilirsiniz.
Rivayete göre eski Yunanlılar Enoch'un (Enoch=Hermes = İdris Peygamber = Uhnud, bu dört ismin aynı kimse olduğu kabul edilmektedir.) insanlara şehirler kurmayı öğrettiğini ve onun devrinde 180 şehir kurulduğunu, bunların en küçüğünün Urhai veya diğer bir okunuşla Orhay yani Urfa olduğu söylenilmektedir.
Şanlıurfa; 19.242 km²'lik alanı ile Türkiye'nin 7. , nüfus bakımından ise 8. büyük ilidir. İlin %77'si plato ve ova, %22'si dağlık alandan oluşmaktadır. Rakımı 518 metre olup en yüksek noktası 1.938 metre ile Karacadağ'dır. Şehirleşme oranı %55,5'tir. Harran, Suruç ve Viranşehir ovaları ilin güneyinde yer almaktadır.
Urfa ilinin adı, 22 Haziran 1984 tarih ve 18439 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3020 sayılı kanunla Şanlıurfa olarak değiştirilmiştir. 2016 yılında ise Şanlıurfa halkının Türk Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıktan dolayı TBMM tarafından bu kente İstiklal Madalyası verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri