Ürtiker tanısı konmuş kişilerin günlük hayatlarında dikkat etmeleri gereken birçok husus var. Öncelikli olarak doktorun yazdığı ilaçlar ve kremler aksatılmadan kullanılmalı. Kabarcıklar tamamen geçene kadar ılık ya da soğuk suyla duş alınmalı. Soğuk duş, hem yanma hissini giderir hem de ağrıyı azaltır.
İlk olarak soğuk kompresin iyi gelebildiği bilinmektedir. Bunun yanında maydanoz ve karbonatta evde iyi gelen ürünler arasında yer almaktadır. Ayrıca zencefil, greyfurt, yulaf ezmesi banyosu, soğan, elma sirkesi ve incir yine iyi gelen seçenekler arasında yer almaktadır.
Kurdeşen Hastalığı Kendiliğinden Geçer Mi? Çok şiddetli olmayan ürtiker belirtileri bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle, belirtilere neden olan alerjenlerin ve diğer dış faktörlerin yok olması belirtilerin de geçmesini sağlar.
Ürtiker tedavisinde birinci öncelik antihistaminik ilaçlardır. Antihistaminik ilaçlara başlayan hastalarda tedaviye yanıt alınamaması halinde doz arttırımı yapılabilir. Bunun da işe yaramaması halinde anti Ig-E enjeksiyonları (Omalizumab) önerilebilir.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Ürtiker hastaları banyo yapabilir mi? Ürtiker hastaları normal şekilde yıkanabilir, ancak suyun ılık olduğundan emin olunmalı ve yıkanma süresi 10 dakika ile sınırlanmalıdır.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı, sert kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı geceleri artar.
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Kurdeşene ne iyi gelir Saraçoğlu önerisi süpürge tohumudur. İbrahim Saraçoğlu, 1 tatlı kaşığı süpürge tohumunun havanda ezilip sabah akşam tüketilmesini öneriyor. Ayrıca Saraçoğlu kurdeşen hastalarına gün içerisinde 2 bardak melisa çayı tüketmelerini tavsiye ediyor.
Kurdeşen hastalığı ilerlerse ne olur? Kurdeşen hastalığı ilerlediğinde ciltteki kaşıntı ve kızarıklık artar. Bu durum şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar kurdeşenin ilerlemesiyle birlikte nefes almada güçlük çekme, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar yaşayabilir.
Kronik Ürtiker Nedenleri
İlaçlar, gıdalar, enfeksiyonlar ve dahili hastalıklar( iç hastalıklar) yol açabilir. İlaçlar arasında ağrı kesiciler (NSAİİ ilaçlar, kodein) ve antibiyotikler en sık nedenler arasındadır. Diğer taraftan ilaçlar hastalığın nedeni olmadan da hastalıkta alevlendirici olarak rol almaktadır.
Elma sirkesi ve su ile hazırlanan karışımla banyo yapılması kurdeşene karşı oldukça etkilidir. Düzenli incir tüketilmesi cilt hastalıkları ve kurdeşene karşı etkili olduğu bilinmektedir. Ürtikerin yarattığı rahatsızlıklara karşı 1 kaşık süpürge tohumunun ezilmesinin ardından sabah akşam tüketilmesi tavsiye edilir.
Yorulma, stres, sıcaklama ve egzersiz esnasında ürtiker belirtilerinin şiddetlendiği gözlemlenmiştir. Kronik ürtiker altı haftadan daha uzun süre kesintisiz devam ederek yıllar içinde tekrarlayabilir, ancak kısa süreli yani akut ürtiker aniden ortaya çıkar ve birkaç hafta içerisinde seyrini tamamlayarak kaybolur.
· Isırılan bölgeyi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. · Çok sıcak suyla duş almayın; cilt temizliğinde sert kese ve liften uzak durun. · Kolonya, ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasından kaçının.
KURDEŞEN (ÜRTİKER) NEDEN OLUR? Ürtiker, genelde alerjisi olan kişiler arasında yaygın olmakla birlikte, alerjisi olmayan kişilerde de görülebilmektedir. Alerjiye ek olarak; tiroid, mide-bağırsak hastalıkları, kolejen doku hastalıklarının ilk semptomları olabilir. Ürtikerin bir diğer önemli nedeni de strestir.
Ürtiker lezyonu aynı yerde 24 saatten uzun süre kalmaz. Ürtiker el, yüz ve gövde dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ürtiker bazen vücudun sadece az bir kısmını etkileyebildiği gibi, tüm vücuda da yayılabilir.
Kurdeşenlerin alerjik bir reaksiyondan kaynaklandığını düşünebilirsiniz, ancak ısı artışından da kaynaklanabilirler. Bunlara ısı kurdeşeni veya kolinerjik ürtiker denir. Bu da sıcak havalar kurdeşene neden olabilir anlamını taşımaktadır.
Kronik ürtiker aylarca, yıllarca ve hatta ömür boyu sürebilir.
Kurdeşen ya da ürtiker nedir sorusuna kısaca; vücutta çok sayıda kaşıntılı, şiş ve kızarık döküntüyle karakterize bir cilt rahatsızlığı şeklinde cevap verilebilir. Bazı hastalarda ciltteki döküntülere dudaklarda, ağız içinde ve yüzde şişlik de eşlik eder.
Deri hastalıklarının %70 i psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkıyor. Sedef, kurdeşen, renk kaybı, alerjik hastalıklar, bütün veya bölgesel olarak saç veya vücutta kıl dökülmesi gibi en fazla görülen deri hastalıklarının kökeni psikolojik.
Özellikle ilaçlar (en sık antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları) ve yiyecekler (kabuklu deniz hayvanları, balık, süt, fındık, fıstık, patates, baklagiller, kereviz, maydonoz, havuç, baharatlar, pirinç, muz, elma, portakal) ürtikere neden olur.
Yine histamin gibi vazoaktif aminleri içeren peynir, balık, et, domates, ananas ve avokado veya histamin salgılatan yumurta beyazı, peynir ve çilek gibi besinler non-allerjik ürtikere neden olurlar.
Ürtiker tedavisinde ilk kullanılan ilaçlar antihistaminik ilaçlardır. Antihistaminik ilaçların normal dozları genellikle yeterli olmayabilir. Bu nedenle hastanın şikayetlerini baskılayabilecek daha yüksek dozlarda antihistaminik ilaçlar verilebilir veya kombinasyonları kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri