Uşak aynı zamanda ilklerin şehridir: Uşak İlk şeker fabrikası kurulan, ilk kez elektirik kullanılan, ilk şayak fabrikası kurulan, ilk cirit ve voleybol müsabakası yapılan ve ilk çocuk kütüphanesi açılan şehirdir. El sanatlarıyla ünlü olan şehirde kilim ve halı dokumacılığı yaygındır.
Yöreye ait geleneksel yemekler arasında, Tarhana Çorbası, Yumurta Sızdırması, Ciğerli Bulgur, Döndürme, Arap aşı, Keşkek, Alaca Tene, Köpük Helva, Höşmerim ve Tahin Helva yer almaktadır. Belge Sahibi : Karun Otel Tur.
Uşak meşhur ürünler olarak; Uşak halısı ve Eşme kilimi, Uşak derisi kullanılarak yapılmış cüzdan, çanta, ayakkabı, kemer, mont gibi hediyelik çeşitleri alabilirsiniz. Ayrıca Uşak meşhur yiyecek ürünler olarak Uşak tarhanası ve döndürme böreği gibi lezzetler satın alabilirsiniz.
Uşak yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden biri çömlek kebabı oluyor. Erkek keçi ya da koyun eti ile hazırlanan bu yemek çömlek eti ismiyle de anılıyor. Etin yanında patates, domates, biber ve soğan bulunuyor. Tamamı çömlek içerisinde uzun süre boyunca pişiriliyor.
Eşme'nin bir önemli kaynağı ise kilim dokumacılığı. Eşme, bir kilim yurdu. Eşme kilimleri yurt çapında bir üne sahiptir bugün. Ekonomik açıdan Eşme'ye büyük katkısı var kilimciliğin.
İlgili 39 soru bulundu
Uşak'ın en sevilen geleneksel lezzetlerinden biri olan demir tatlısı adını pişirilme şeklinden alıyor. Demir bir kalıpla şekillendirilen hamurların yağda kızartıldıktan sonra şerbete bulanmasıyla elde edilen bu tatlı, özel günlerin vazgeçilmezi. Siz de demir tatlısı yapmak isterseniz malzemeler aşağıda.
Değerli müşterimiz, dostumuz ve abimiz ESME AVM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Esme'yi ziyaret ettik. Kendisine ve oğulları Cihan ile Muhammed kardeşlerimize de, misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederim.
Ulubey ilçesinde 8 yıl önce üretilmeye başlanan ve Japon armudu olarak da bilinen naşi meyvesinin hasadı başladı. İlçedeki ilk naşi fidanlığını kuran Uşak İl Genel Meclisi Üyesi Tarık Çoruk, ilçede her yıl yeni fidanlıklar kurulduğunu, ağaç sayısının 17 bine yaklaştığını ifade etti.
Uşak'ta en fazla arpa, buğday, şekerpancarı, haşhaş, nohut, domates, karpuz ve çeşitli meyve sebze tarımı yapılmakta ve genelde Türkiye ortalamasının %10-20 üzerinde verim elde edilmektedir.
Meyvecilik : İlimizde son yıllarda meyveciliğe verilen önem gittikçe artmaktadır.özellikle Sivaslı İlçemizde yetiştirilen Çilek halkın önemli bir gelir kaynağı haline gelmiştir. ilimizde, elma, armut, kayısı, erik, badem, ceviz,vişne, kiraz, dut gibi çeşitli meyveler yetiştirilmektedir.
Uşak ilinin adı "uşşak/aşıklar" sözcüğünden kaynaklanır. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde Uşak ile ilgili; "Şehr-i Uşşak'ın (Aşıklar Şehri'nin) bağ ve bahçelerinin, havası ve suyunun güzelliğinden dolayı 'aşık ve maşuk'u (seven ve sevileni) çoktur. Bu şehirde iki gün kalan, üçüncü gün aşık olur" denmiştir.
Uşak karayoluyla; İzmir'e 211 km, Ankara'ya 368 km ve İstanbul'a 491 km uzaklıktadır. Merkez ilçenin nüfusu 206.234 (TÜİK-2016) olarak tespit edilmiştir. Aralık 2023 TÜİK verilerine göre il nüfusu 377.001'dir. 6 İlçe, 11 belediye, bu belediyelerde 72 mahalle, ayrıca 245 köy bulunmaktadır.
Uşak'ta üç adet AVM mevcuttur. Bunlar, Festiva AVM, Özdilek AVM ve Karun AVM'dir. Aşağıda bu AVM'lerin yerleri, içindeki mağazalar, yeme-içme yerleri ve etkinlik alanları listelenmiştir. Uşak Festiva Avm, açık hava konseptli yapısıyla tam olarak bir sosyal yaşam alanıdır.
Uşak`ın İl Oluşu
15 Temmuz 1953 tarihine kadar Kütahya`nın ilçesi olan Uşak, kendisine bağlı Sivaslı, Ulubey, Banaz ve Karahallı bucaklarının ilçe haline getirildiği düzenlemeyle il olmuştur. Aynı tarihe kadar Manisa`nın ilçesi olan Eşme ilçesi de (Güre, Sirge ve İnay bucaklarıyla birlikte), Uşak`a bağlanmıştır.
Uşak'a bağlı 6 ilçe, 5 belde ve 245 köy bulunmaktadır.
ilimizde, elma, armut, kayısı, erik, badem, ceviz,vişne, kiraz, dut gibi çeşitli meyveler yetiştirilmektedir. Her yıl Mayıs sonu-Haziran başında Çilek Festivali düzenlenerek, çilek güzeli seçilmektedir.
İklim: Uşak ilinin iklimi Ege ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir geçiş özelliği gösterir. Daha çok kara iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak, kışları uzun ve sert geçer. Senelik yağış miktarı 430 mm ile 700 mm arasındadır.
Karadeniz Bölgesi'nde, Kastamonu ve Sinop'ta, Ege Bölgesi'nde Muğla'da, Akdeniz'de Antalya, Mersin, Burdur illerinde, Güneydoğu Anadolu'da Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay'da, Doğu Anadolu'da Elazığ, Van, Muş, Bitlis'te salep yetiştirilebiliyor.
Uşak ili haritasına bakıldığı zaman komşu illeri Kütahya, Manisa, Denizli ve Afyonkarahisar şehirleri olduğu söylenebilir. Uşak 29 derece 25 dakika Doğu boylamı ile 38 derece 40 dakika Kuzey enlemi arasında bulunmaktadır.
Denize kıyısı olmayan Uşak birçok müzesi ve tarihi yapılarıyla her mevsim ziyaretçi ağırlayan şehirlerden biridir. Hitit, Frigya, İyon gibi daha birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış kent Ege ile Anadolu'yu birbirine bağlamaktadır.
2021 verilerine göre 373 bin 183 kişilik nüfusa sahip olan Uşak, gelişmiş küçük bir şehir olarak bilinir. Sosyal imkanları ile öne çıkan şehir, büyük şehirlere yakın olmasına rağmen mevcut şartlar göz önünde bulundurulduğunda ekonomik açıdan çok daha uygundur.
Esme AVM Hakkında
Türkiye genelinde 28 adet mağazası, 5 adet lojistik depolama merkezi ve 600'ü aşkın personeli ile çalışmalarını sürdüren alışveriş merkezi zinciri, İstanbul başta olmak üzere pek çok ilimizde aktif olarak boy göstermektedir.
Amasya,Antalya,Samsun, İstanbul, Kastamonu,Ordu,Tokat,Sivas,Çorum, Edirne,Düzce,Kırklareli,Yozgat.
Eşme, Uşak ilinin 62 km güneybatısında yer alan Uşak ilinin nüfus bakımından Banaz'dan sonra en büyük ilçesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri