FAT32 dosya sistemi, daha küçük kapasiteli flaş bellek cihazları (bellek kartları, USB sürücüler ve diğer depolama cihazları gibi) için uygunken NTFS dosya sistemi, büyük kapasiteli diskler için uygundur.
Bu FAT32 sınırlamasından dolayıdır. 4GB' tan büyük olan dosyalar FAT32 hacmine kaydedilemez. Flaş belleği exFAT veya NTFS' e biçimlendirme sorunu çözecektir.
Dosya sistemlerine baktığımızda hem Windows hem Mac bilgisayarlarda kullanabilmek için, harici sürücülerinizi exFAT ile formatlamanız gerekiyor. Sadece Windows kullanıyorsanız NTFS yeterli olacaktır. Tüm platformlarda sorunsuz bir şekilde çalışan bir dosya sistemi mevcut değil.
USB cihazınızın fat32 ya da NTFS biçiminde formatlanması gerekmektedir. Televizyonunuz USB 2.0 ise, USB 3.0 destekli aygıtı çalıştırmayacaktır. Farklı bir USB cihazı bağlayarak kontrol edebilirsiniz.
Windows 11 işletim sistemi
Windows arama çubuğuna [Dosya Gezgini] yazın① ve [Aç]② öğesine tıklayın. Dosya Gezgini penceresinde, [Bu Bilgisayar]③ öğesini seçin. USB flash sürücünüze sağ tıklayın④, ardından [Biçimlendir]⑤ öğesini seçin. Dosya sistemini [FAT32]⑥, ardından [Başlat]⑦ öğesini seçin.
İlgili 39 soru bulundu
Örneğin USB belleklerde FAT32 dosya sistemi yaygın olarak kullanılır. 32GB'dan büyük sürücülerde örneğin harici disklerde kesinlikle NTFS kullanmanızı öneririm. En önemli sebebi de FAT32 dosya sistemini kullanan bir sürücüye tek seferde 4GB'dan büyük bir dosya aktarımı yapamazsınız. NTFS'de böyle bir sorun yoktur.
NTFS (New Technology File System - Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) NTFS, 1993 yılında Windows NT 3.1 ile başlayarak Windows 11'e kadar Windows NT tabanlı işletim sistemleri tarafından kullanılan varsayılan dosya sistemidir. Dosya izinleri, şifreleme, sıkıştırma ve günlük kaydı gibi gelişmiş özellikler sunar.
Bir USB hafıza cihazı otomatik tanınma programına sahip olabilir ya da kendi sürücüsü tanınıyor olmayabilir. Bazı USB hafıza cihazları desteklenmiyor ya da düzgün çalışmıyor olabilir. Eğer bir USB uzantı kablosu kullanıyorsanız, USB hafıza cihazı tanınmayabilir ya da düzgün çalışmayabilir.
Düzeltmek için lütfen usb diski takın, ardından Başlat düğmesine sağ tıklayın ve Disk yönetimi'ni seçin. Diskin görünür olup olmadığını doğrulayın. Evet ise, lütfen disk bölümünün üzerine sağ tıklayın ve atanan sürücü harfini değiştirin. Bundan sonra disk tekrar çalışacaktır.
Windows OS tarafından sağlanan FAT32 ya da NTFS USB hafıza cihazı dosya sistemi formatı kullanın.
Cevap içeride... USB flaş disklerinizde hangi dosya sistemini kullanmalısınız, FAT32 mi, NTFS mi? Flaş diskiniz için en uygun dosya sistemi, neredeyse her cihazda çalışan FAT32'dir. NTFS dosya sistemi, harici sabit diskleriniz için iyi bir seçenek olsa da, USB çubuğunuz için çok uygun olmayabilir.
Microsoft'un, FAT32'nin yerini alsın diye tasarladığı güncellenmiş format olan exFAT, Windows Vista SP1 ile kullanıma sunuldu. 16 exabyte dosya transfer sınırına sahip olan bu format, FAT32'nin en büyük sorununu da ortadan kaldırdı.
Dosya Gezgini'ni açın. USB sürücünüze veya harici depolama cihazınıza sağ tıklayın. Açılır menüden Biçimlerdir'i seçin. Dosya sistemi açılır menüsünden NTFS'yi seçin.
FAT32 nedir? FAT32, özellikle çıkarılabilir USB flash sürücüler ve SD bellek kartları olmak üzere harici sürücüler için varsayılan dosya sistemi olarak kabul edilir. Windows ve macOS gibi büyük cihazlarda ve işletim sistemlerinde kullanılabilecek en uyumlu dosya sistemidir.
exFAT, 4 gigabayttan daha büyük boyutlu olan dosyaları saklamaya olanak sunmaktadır. exFAT birçok farklı işletim sistemine sahip cihazlarda çalışabilme açısından FAT32 ile benzerlik gösterir. Apple kullanıcı açısından da bu sistem son derece popüler olmuştur.
Kullanıcılar flash bellekleri yanlış bir şekilde takıp çıkardıklarında üzerindeki pinler arızalanır ve bilgisayar tarafından okunamaz hale gelir. Hassas pinler basit bir takıp çıkarma nedeniyle bozulabilirler. Bu sebeple flash belleği kullanırken dikkatli bir şekilde takip çıkmak görmek gerekiyor.
USB Bellek Biçimlendirme Nedir? USB bellek biçimlendirme, belleğin fabrika ayarlarına geri dönmesini sağlamaktır. Bu işlem ile sürücü üzerinde bulunan tüm veriler silinir ve sürücü bozuk sektörlere karşı taranır. Böylelikle belleğiniz sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde çalışır hale gelir.
NTFS, uzun isimlerin kullanılmasına izin verir fakat FAT32'den farklı olarak büyük ve küçük harfe duyarlıdır. Dosyaları bulmak için gelişmiş bir yapı kullanan NTFS performans açısından oldukça etkileyicidir. NTFS bölümündeki dosyalara erişiminiz FAT tipi bölüme oranla çok daha hızlıdır.
USB ile ilgili sorunlar uyumsuz aygıt, eski, yanlış veya bozuk sürücüler, hasarlı USB bağlantı noktaları veya kablolar, hatalı USB bağlantı noktası vb. nedenleriyle oluşabilir.
Harici depolama cihazınızı PC'ye bağlayın ve Windows Dosya Gezgini'ni açın. Adım 2. Hedef cihazı bulun ve sağ tıklayın, "Biçimlendir" i seçin. Adım 3. "Hızlı Biçimlendir" i işaretleyin, dosya sistemini "NTFS" olarak ayarlayın ve biçimlendirmeye başlamak için "Başlat" a tıklayın.
NTFS (New Technology File System; Yeni Teknoloji Dosya Sistemi), Windows NT'nin standart dosya sistemidir ve Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista'da da standart olarak kullanılmıştır. Microsoft'un önceki FAT dosya sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla oluşmuştur. Max dosya no.
Ulusal Bilgi Sistemi (UBS), ülke yönetimine yönelik bilgilerin, ilgili kurum içinde ve kurumlar arasında ilişkilendirilmesi, paylaşılması ve kullanımının sağlanmasını amaçlayan ülke bilgi sistemleri topluluğudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri