Pişirmek bakterileri öldürür, ancak toksinler dokularda kalır ve yiyecek yendikten sonra vücut tarafından emilebilir. Scombroid zehiri üreten duyarlı balıklar arasında hamsi, somon, lüfer, palamut, ringa balığı, uskumru, sardalya ve orkinos bulunur.Genelde etkilenen balıklar metalik veya acı bir tada sahip olabilir.
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
Uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar 48 saatten daha uzun süre saklanmamalı, bu süre içerisinde tüketilmelidir. Uzun süre saklanan yağlı balıkların tadı daha ağır ve kokusu daha fazladır.
İlgili 17 soru bulundu
11-13 yıl arası yaşayan uskumru balığının eti hamsi, sardalya, çipura ve levrek gibi çok lezzetli olduğundan ekonomik değeri yüksektir. Kuzey Amerika sahilleri ve Kuzey Denizi'nde geniş sürüler halinde yaşayan uskumrunun Atlantik Okyanusu'nda lezzetsiz bir türü de yaşar.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balıkseverlerin çokça tükettiği uskumru fırında, buğulama ve kızartma şeklinde yemek olarak pişirilirken aynı zamanda meze olarak da tüketilebilir. Genellikle yemek olarak tercih edildiğinde fırında, buğulama ve kızartma olarak pişirilen uskumru ile farklı tarifler denenebilir.
Uskumru eti yenen ve oldukça lezzetli bir balık türüdür. Çok lezzetli ve yüksek yağ içeriğine sahip olan uskumru balığı, en taze hali ile sonbaharın başlangıcında ile birlikte kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle kış aylarında uskumru balığı, daha da lezzetli bir hale gelir.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
Balıktan Zehirlenme Nasıl Anlaşılır? Balıktan kaynaklı zehirlenmelerde diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayeti ortaya çıkar. Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir.
Çipura, levrek, mercan, sardalya, istavrit, kefal, palamut, barbunya gibi çok ufak olmayan balıkların taze olup olmadığını kuyruğunun dik durmasına bakarak bu yöntemle kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.
Pişirmek bakterileri öldürür, ancak toksinler dokularda kalır ve yiyecek yendikten sonra vücut tarafından emilebilir. Scombroid zehiri üreten duyarlı balıklar arasında hamsi, somon, lüfer, palamut, ringa balığı, uskumru, sardalya ve orkinos bulunur.Genelde etkilenen balıklar metalik veya acı bir tada sahip olabilir.
Uskumru, Vücut iğ şeklindedir. Sırtta aşağıya doğru inen açık veya koyu yeşilimsi-mavi, üzeri lekeli bantlar vardır. Başta beyin görünmez, karın tarafı açık gümüşi renktedir. Bütün yüzgeçler yumuşak ışınlı olup, gözler kolyoza göre daha ufaktır.
Uskumru, pullu bir balık olmadığı için kolayca temizlenebilir. Bir bıçak yardımıyla derisinin üzeri hafifçe tıraşlanır ve kaygan sıvımsı yapı ortadan kaldırılır. Her iki tarafına da aynı işlem uygulanır. Uskumrunun başı, tercihinize göre pişirmeden önce veya sonra kesilebilir.
Bildiğiniz gibi balık çok çabuk bozulabilir. Eğer aldığınız balığın taze olduğuna emin değilseniz, dondurulmuş balık daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, tutulur tutulmaz gemideyken işlenir ve çabuk bozulan iç organları atılır.
İlk önce balıkları yıkayıp tuzluyoruz, bir kaba unu ve mısır ununu karıştırıyoruz. Balığı bu un karışımına buluyoruz ve kızgın yağda önlü arkalı kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir.
Uskumru Omega-3 yağ asitleri bakımından son derece zengindir. Düzenli olarak uskumru tüketmek kalp sağlığı açısından son derece önemlidir. İçerisinde B12 vitamini bulunmaktadır. Uskumru filetosu bir kişinin günlük B12 ihtiyacının yaklaşık %279'unu karşılamaktadır.
Yapısında kalsiyum, fosfor, potasyum, selenyum ve magnezyum mineralleri yüksek miktardadır. Günlük selenyum ihtiyacımızın yüzde 63'ünü sağlar. Güçlü bir antioksidan olan selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir.
Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal en çok tüketilen dip balıklarıdır. Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut; küçük olanları uskumru, sardalya ve istavrit ve hamsidir.
Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Balıklar fırında pişerken tavada 1 çorba kaşığı susamı renk alana dek kavurun. Fırından balıkları çıkardıktan sonra üzerine kavrulmuş susamları serpiştirince fırında uskumrunuz hazır. Afiyet Olsun!
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir. Saklama sadece buzla değil, tuzla da yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri