Güverte; gemilerde gövde, depo ve kamaraların üzerini kaplayan, sabit, sert malzemelerden inşa edilmiş yüzey. Gövdenin üzerini yatay düzlemde bir çatı gibi kaplayan ve geminin yapısını güçlendirmenin yanı sıra çeşitli iş ve görevlerin gerçekleştirildiği geniş yüzeye "ana güverte" veya "üst güverte" denir.
Türk Dil Kurumu ( TDK ) sözlüğüne bakıldığından güverte sözcüğünün anlamı şöyle açıklanmıştır: Gemilerde ambar, kamera vb. kapalı yerlerin tavanını meydana getiren, yolculara açık olan ve bazı gemi aletlerinin, sandalların bulunduğu kısımların ortak adıdır..
ANA GÜVERTE: Geminin veya teknenin üzerinde yürünen en üstteki güvertesi. ANA OMURGA: Gemilerin en üst kısmında, kasara güvertelerin altında bulunan ve geminin başından kıçına kadar uzanan güverte.
personelin tekne boyunca yanyana, selamlama için dizilmesi. gemi bordasında yapılır. çımariva: "gemi personelinin tekne boyunca yanyana selamlama için dizilmesi" anlamında bir denizcilik terimi. denizcilikte gemi personelinin tekne boyunca yanyana selamlama için dizilmesi.
Çakıntı kelimesi Şimşek'in çakma ile mi anlamı ile ifade edilir. Herhangi bir anda hızlı bir şekilde şimşeğin çakması ile o anlık durumu anlatan bir sözcüktür.
İlgili 20 soru bulundu
Çakıldak: 1. Olmamış meyva, 2. Tarlalara kuş konmaması ve zarar vermemesi için konulan, döndükçe ses çıkaran tahtadan yapılmış bir araç.
Cüsse kelimesi vücut anlamına gelir. Beden, ten, bünye ve gövde kelimeleri bu sözcük ile eş anlamlıdır.
Dilimize Arapçadan geçen cevval kelimesi, cevelan sözcüğünden türetilmiştir. Cevelan gezmek ve seyahat etmek anlamına gelirken cevval kelimesi hareketli ve canlı demektir. Özellikle enerjisi yüksek, neşeli ve heyecanlı kişiler için bu sözcük kullanılır.
#DenizcilikTerimleri ⚓ 🔸Lumbarağzı nedir? Gemilerde giriş-çıkış olarak atanan mahaldir. Vapurlarımızın lumbarağzı sancak ve iskele taraflarındaki girişlerdir.
geçişli f. (< çit-i-mek) E. T. Türk. ve halk ağzı. Yırtıkları örmek, dikmek, iliştirmek, sıkıca birleştirmek, çitmek2.
Kamarot Ne Demek? Kamarot, belirli ücret karşılığında gemilerde yolcu ve mürettebatın hizmetine bakan kişilerine denir. Yolcu gemilerinde ya da yük gemilerinde kamarot olmak için farklı niteliklere sahip olmak gerekebilir. Kamarotlara gemi adamı da denilmektedir.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Gemilerin güverte bölümlerinde yeni çalışmaya başlayan kişiye miço denir. Güverte bakım ve temizliği ile ilgili pek çok rol üstlenen miço sadece yük gemilerinde değil aynı zamanda yolcu gemilerinde de görev yapar. Gemi kaptanına çıraklık yapan miço, daha çok kaptanın verdiği işlerle birebir ilgilenir.
Ad. [2] Kadınların giydiği tek parçalı bir tür giyecek.
Gemi adamı bir gemide görev yapan tüm zabit, yardımcı zabit, stajyer, tayfa ve yardımcı hizmet personeline denir.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Perçem kelimesi ''parça'' sözcüğünden türetilmiştir. Bir bütünü oluşturan kısımlardan her birine parça denir. Alına düşen saç kıvrımı ise perçem olarak adlandırılır.
Tekneyi denize çıkmadan önce, seyir halinde ve seyir sonrasında düzenli güvenli ve her zaman hazır halde olması anlamına gelmektedir.
Türkiye'de denizcilerin motoru çalıştırıp denize açılmak için dümeni ilk kırdıklarında kullandıkları bir tabir olan “vira vira” genellikle kazasız belasız bir seyir için söylenir. Eğer sizler de bu yaz dümeninizi denizlere kırmayı düşünüyorsanız şimdiden vira vira!
15. Efenim - Komutanım
Gemilerde sadece gemi komutanına 'komutanım' şeklinde hitap edilir.
CENGÂVERLİK. i. Savaşı sevme ve savaşta usta olma, savaşçılık, cenkçilik, silâhşörlük: Bütün sofrayı heyecanla susturan cengâverlik destânına annemle yengemin sesi aynı cümleyle cevap verdi (Yusuf Z. Ortaç).
TDK'da viran etmek, viranelik ve viraneye çevirmek kelime anlamı nedir? Viran kelimesi TDK'ya göre, 'Yıkılmış, dökülmüş, bakımsız kalmış ve yıkık olan yapı ile yerler' anlamına gelmektedir.
Cabbar isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: 1. Zorlayan, cebreden. 2.
genel olarak çünkü anlamında kullanılsada gibi manasına da gelir.
cüre ber- fiilinde, Cür- fiilinin temel anlamı “yürümek, gitmek”, ber- ise, tıpkı kal- yardımcı fiilinde olduğu gibi hareketin bitmişliğini anlatan ve “ölmek” anlamlı fiillerde tercih edilen bir yardımcı fiildir. bisteñ cüre bergen “aramızdan ayrıldı, bu dünyadan ayrılıp öbür dünyaya gitti” anlamlarından dolayı “ölmek” ...
Cüret etmek deyimi Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmış deyimler arasındadır. Bu deyimin Türk Dil Kurumu tarafından anlamı şu şekildedir: 1) ataklık etmek, yüreklilikle davranmak; 2) saygı sınırlarını aşarak davranmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri