Bir başka çözüm yolu ise; noterden ihtarname göndermektedir. Üst kat komşunuza ihtarname gitmesi durumunda büyük ihtimal arızayı gidermek isteyecektir. Diğer yöntemler işe yaramadı ise son çare; Sulh hukuk mahkemesine bu durumun tespiti için dava açmaktır.
Bu gibi sorunlara sulh hukuk mahkemesi bakmaktadır. Sulh hukuk mahkemesinde mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha uygundur. Sulh hukuk mahkemesi ile uğraşmak istemiyorsanız bir avukata vekâlet vererek sorunu çözebilirsiniz.
Öte yandan belli bir arızanın onarılmasının ihmal edilmesi nedeniyle akan banyo tavanı masrafları, komşuluk hukuku ile anlaşmaya gidilerek üst kat komşu tarafından yaptırılır. Akan banyo tavanı, üst kat komşunuzun konut sigortası tarafından da ödenebilir.
Üst komşunun banyosundan su akıyorsa öncelikle üst komşunuzu durumdan haberdar etmelisiniz. Sorunun sadece sizin dairenize değil binanın betonuna da zarar verdiğini bilmesi gerekir. Ardından su kaçak tespit cihazları ile hizmet veren Teknotesisat ile iletişime geçmelisiniz.
Emsal kararla birlikte, üst kattan sızan su sebebiyle oluşacak zarar, daire sahibince ödenecek. Üst kattaki daireden sızan su sebebiyle dairesinde zarar meydana gelen yurttaş, Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yolunu tuttu.
İlgili 26 soru bulundu
Temiz su tesisat kaçağı tespiti daire için: 450 TL. Pis su tesisatı kaçağı daire için: 450 TL. Su kaçağı tespiti denildiğinde (temiz su+ pis su) tüm tesisat kontrol edilir: 450 TL.
Sonradan eklenen Düzeltme Notu: Belediyelerin artık su kesme ile ilgili görevi bulunmamaktadır.
Alt komşusu da doğal olarak bu çileyi çekmek yerine şikâyet edebileceği bir resmi kurum aramaktadır. Bu sorun için en çok belediyelere şikâyet edilir. Ancak belediyeler bu gibi sorunlarla ilgilenmezler. Yapabileceğiniz en uygun yol; durumu site yönetimine bildirmektir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Kalitesiz malzeme kullanılan yerlerde, su basıncına dayanamayan borular çatlamaya başlar ve su kaçağı meydana gelir. Bu su kaçağı sonucunda da üst kattan alt kata su sızıntısı meydana gelir. Alt kata sızan suya göre, kaçağın temiz su tesisatından olduğu tespit edilebilir.
Yargıtay, üst kattaki komşusunun dairesinden su sızdığı için ev sahibine tazminat ödenmesinin önünü açtı. Yüksek Mahkeme; alt kattaki daireye su sızması sonucu tamirini yaptırmayan kişinin, komşusuna tazminat ödemesi gerektiğini ve gerekli tamirat işlemini yaptırmakla sorumlu olduğuna hükmetti.
Hatta kaçak yapı ihbarının veya şikayetinin ilk yapılması gereken kurum, belediyedir. Çünkü belediyeler İmar Kanunu'nun 32. maddesine göre kaçak yapıları yıkmak ve önlemekle yükümlüdürler. Büyükşehirlerde, öncelikle ilçe belediyesine şikayet yapılması gerekir.
Alt Kata Su Sızması, Üst Kattan Su Sızması
Konut sigortalı ev arıza durumlarında doğabilecek muhtemel zararlara karşı güvence altına alınmış oluyor.
Polis yerine belediye zabıtasına da şikayette bulunabilirsiniz. Polisin verdiği idari para cezasına karşı da gürültü devam ediyorsa Türk Ceza Kanununda düzenlenen huzur ve sukunu bozma suçu gereğince savcılığa şikayette bulunabilirsiniz.
Kiracıların daire içinde meydana gelen su sızıntıları için herhangi bir ücret ödemesi gibi bir sorumluluğu yoktur. Daire içinde olmayan, binanın genel hattını ilgilendiren bir sorunda ise meydan gelen arızadan tüm bina sakinleri sorumludur.
Konut sigortası su tesisat sorunlarında zarar masraflarını karşılayarak dışarıdan ücretli yaptıracağın tesisat hizmetini poliçen dahilinde ücretsiz almanı sağlar. Evinde sel, su baskını olur ve maddi zarar ortaya çıkarsa da konut sigortası poliçen hasar giderlerini karşılar.
Su tesisatı zemindeyse ve zeminden su sızıyorsa, tüm sorumluluk üst kattaki dairede olmalıdır. Tesisatlarında yaşadıkları çatlak veya sızıntılar alt katına akıyorsa, sıhhi tesisat sahibi evin tüm hasarı onarma masraflarını karşılaması gerekir.
Alo 181; çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, atıklar, gürültü kirliliği, kentsel dönüşüm, tapu işlemleri, binaların dayanıklılığı gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı ilgilendiren tüm konular hakkında bilgi almak için aranır.
Apartmanda rahatsız eden veya şikayette bulunmak istediğimiz daireyi üç yere şikayet edebiliriz. Buralar ; Sulh Ceza Mahkemesi , belediye ve kolluk güçleridir.
Tavandan su akması, üst katın atık su borularında bir çatlak ya da atık su borularının ek yerlerinde bir sorun olduğu anlamına gelmektedir. Ancak atık su borularından alt kata su akması, alt katın tavanında renk değişimlerine neden olur.
Tavandan su damlarsa nasıl önlenir? Sadece yağmurlu havalarda çatıdan su sızıntısı oluyorsa, çatıdan su sızmasını önlemek için çatı izolasyonu yapmanız gerekir. Membran hem ısı yalıtımı hem de izolasyon yerine geçen bir malzemedir. Uzun ömürlü olduğu için tercih edilen bir malzeme olmalıdır.
Rüyada tavandan su akması hiç beklenmedik bir anda gelecek sıkıntıları haber eder. Aynı zamanda maddi ve manevi yönden meydana gelebilecek kayıpları işaret etmektedir. Ayrıca rüyada tavandan su akması kişinin çevresinde ona sinsi planlar düşünen insanları anlatmaktadır.
Zabıta ihbar ve şikayet hattı bulunmaktadır. Vatandaşlar denetim gerektiren konularda, kaçak yapı ya da izinsiz asılan afişler vb. zabıtanın ilgilendiği alanlarla ilgili yaşanan herhangi bir sorunla karşı karşıya kaldığında Alo 153 nolu hattı arayarak gerekli bilgilendirmeyi yapabilirler.
ALO ZABITA ÇAĞRI MERKEZİ VE ŞİKAYET HATTI TELEFON NO
Vatandaşlar yaşadıkları sorunların çözümü için bu hat ile iletişim kurmaktadır. Zabıta istek ve şikayet hattı olan alo 153 her konu hakkında vatandaşların yanında olmaktadır.
kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri