Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücreti Tesisatın kontrolünden sonra ortaya çıkacak olan ve eğer farklı durumlarda olmazsa üst kattaki kişi sorumludur ve yapılacak olan bütün tadilatları ve alınan zararın karşılanması için sorumlu olan üst kat ücreti karşılar.
Bu davanın taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açmak gerekir. Hâkim bilirkişi incelemesi yaptırarak, su tamiratının yaptırılmasına hükmeder. Bu bedeli de sorumlu olan üst kat komşu öder. Alt kat komşunun evindeki boya ve badana ya da diğer zarar ziyandan da zarar veren bu komşu sorumlu olur.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir.
Su sızıntısı üst kattaki daireden kaynaklanıyorsa daire sahibi, apartmanın ortak tesisatından kaynaklanıyorsa tüm daire sahipleri oluşan hasardan sorumlu olacak ve ortaya çıkan masrafları ödemekle yükümlü olacaktır.
Üst Kattan Su Damlıyor Site Yönetimine Şikâyet
Komşunuz hala sorunun çözümüne yanaşmamakta ısrar ederse, site yönetimi kendisine dava açabilir. Üst komşudan su akması sorununu çözümü çoğu zaman site yönetimi tarafından sağlanır.
İlgili 15 soru bulundu
Bu sorun için en çok belediyelere şikâyet edilir. Ancak belediyeler bu gibi sorunlarla ilgilenmezler. Yapabileceğiniz en uygun yol; durumu site yönetimine bildirmektir. Site yönetimleri gerekeni yapmaktadırlar.
Öncelikle iyi komşuluk ilişkileri kapsamında üst komşu ile irtibat sağlanarak akan suyun nereden aktığı konusu tespit edilmelidir. Akan su apartmanın ortak tesisatındaki arıza nedeniyle akıyorsa yönetici haberdar edilerek yapılması sağlanır.
Konut sigortası su tesisat, su kaçağı, su basması gibi hasar oluşturan problemlerde evinde, eşyalarında ya da şartlara göre komşu evlerde oluşabilecek zararları öder.
Deprem ve depremin neden olduğu tsunami, infilak, toprak kayması gibi nedenlerle konutlarda meydana gelen zararlar DASK tarafından karşılanabiliyor. Bu özelliğiyle DASK sigortası su baskını nedeniyle oluşan zararları karşılamıyor.
Öncellikle sorun kaynağını bulmamız için su kaçak tespit aletleri ile yerinde lokal olarak kontrol yapılmalıdır. Kontrol öncesi tespit için ücret alınmaktadır su kaçak tespit fiyatları 2023 yılında 700 TL ile 850 TL arasında değişmektedir.
KİRACI BU MASRAFI GENELLİKLE ÖDEMEZ!
Yaşanan alt kata su sızması sorunu olduğu zaman bu durum genellikle tesisattan oluşan bir sorun olabilir. Bu durumda da kiracının herhangi bir kusuru olmadığı gibi sorumluluğu da bulunmamaktadır ve bu şekilde ortaya çıkan masrafı ev sahibi karşılamak zorundadır.
Kiracının ödemekle yükümlü olmadığı diğer giderler ise, anayapının temel giderleri yani demirbaş giderleridir. Bu giderler daire sahibi tarafından ödeniyor. Örneğin, binanın boyanması işi, demirbaş gideri olması nedeni ile bu gider bağımsız bölüm malikinin ödemesi gereken giderdir.
Hemen belirtelim ki; daire içinde meydana gelen tıkanıklıklardan oturan kişiler sorumludur. Bu konuda ev sahibinin hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır. Hatta bazen eşyalarını barındırmak için ev kiralanabiliyor. Evin içinde hiç oturmasa dahi bu tip harcamalardan kiracı sorumludur.
Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücreti
Tesisatın kontrolünden sonra ortaya çıkacak olan ve eğer farklı durumlarda olmazsa üst kattaki kişi sorumludur ve yapılacak olan bütün tadilatları ve alınan zararın karşılanması için sorumlu olan üst kat ücreti karşılar.
Üst kattaki komşudan sızan sular daire ve eşyalarınıza zarar verdiyse sigortacınız daire ve eşyalarınızı hasardan önceki haline getirmekte ve harcadığı bedeli komşunuzdan tahsil etmektedir.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir.
DASK, yalnızca depremin yol açtığı yıkılma, zarar görme, yangın, patlama, zemin kayması gibi durumlarda zararınızı karşılıyor ve deprem harici bir nedenle oluşan hasarlarınız, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına girmiyor.
DASK konutunuz için belediyelerin belirlediği rayiç yani piyasa değerinin tamamını ödemez, konutun yeniden inşa edilme bedelini öder. 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren hala geçerli olan bu tutar metrekare başına (betonarme için) 3.016 TL'dir.
DASK genel şartlarına göre deprem ve deprem nedeniyle ortaya çıkan tsunami, yer kayması ve yangın gibi sebeplerden doğan zararlar teminat kapsamında oluyor. Ev haricinde ortak duvarlar, asansörler, bahçe duvarları ve merdivenler gibi alanlar da DASK kapsamına giriyor.
Ev sahipleri için üst kattaki komşunun tesisatından kaynaklanan su sızıntısı sorunu oldukça endişe verici bir durum olabilir. Su sızıntısı gibi durumlar konut sigortası teminatları kapsamındayken, üst kattan su akması konut sigortasının karşılamadığı durumlar arasındadır.
Çünkü bina hattında bir tadilat işlemi gerekir. Bu işlem ise ortak alan olduğu için tüm binanın sorumluğundadır. Daire içindeki tıkanıklıklar ve sıkıntılar daire sahibini ilgilendirir.
Kiradaki evde bir masraf ortaya çıkıyorsa bu masrafın nedeninin önce tespit edilmesi gerekiyor. Su basma olayında bu su baskınının neden olduğuna bakılır. Eğer kiracının herhangi bir kusura veya ihmali varsa ortaya çıkan tüm masrafı kiracı ödemek zorunda kalıyor.
Üst kattan su sızması alt katın tavanından damlama şeklinde kendini gösteriyor ise temiz su hattında su sızıntısı olduğu anlamına gelir. Üst kattan sızan su gider hattında bulunuyorsa, alt katın tavanında sarımtırak bir renk oluşturur. Bu durum pis su kaçağından kaynaklı su sızıntısı anlamına gelir.
Kaçak veya usulsüz su kullanımlarını ALO 185, www.isu.gov.tr veya size en yakın Şube Müdürlüğü'müze başvurarak bildirebilirsiniz.
Tavandan su akmasının sebebi, üst katta bulunan tesisat borularındaki su kaçağıdır. Tesisat borusunun çeşidine bağlı olarak tavandan su akmasında da farklılık meydana gelmektedir. Üst katta bulunan temiz su borusunda su kaçağı meydana geldiğinde, alt katta tavanda su damlaması meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri