Gerçek olmayan veya görünüşte (ya da garantörsel) ihmali suçlar ise, neticenin önlenmesi bakımından hukuki yükümlülük altında bulunan fail tarafından kanunda tanımlanan neticenin meydana gelmesinin engellenmemesi şeklinde işlenen suçlardır.
Örneğin, hastabakıcının hastaya vermesi gereken ilaçları onu öldürmek maksadıyla vermemesi, bu konuda hareketsiz kalması durumunda ihmal suretiyle işlenmiş icrai bir suç söz konusudur[29]. Görünüşte ihmali suçlar ilke olarak icrai bir hareketle işlenebilen bir suç tipinin ihmali bir hareketle işlenmesi halidir.
Suçlar hareketin şekline göre icrai ve ihmali suçlar olarak ikiye ay- rılmaktadır. Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.
3.6.
İhmali suçlara teşebbüs konusu oldukça tartışmalı bir konu olmakla birlikte hem mehaz Alman hukukunda hem bizim hukukumuzda genel kabul gerçek ihmali suçlar bakımından teşebbüsün mümkün olmadığı ve fakat görünüşte ihmali suçlar bakımından ise teşebbüsün mümkün olduğu kabul edilmektedir.
Ani suçlarda, hareketten doğan netice zaman içerisinde devam etmez. Yine netice, hareketin yapılmasından hemen sonra gerçekleşmeyip, bir süre sonra da ortaya çıkabilir11. Ani suçlarda ihmali veya icrai hareketin gerçekleştiği an suçun işlendiği andır.
İlgili 39 soru bulundu
İhmal suretiyle icra suçları açısından da müşterek faillik söz konusu olabilir. Bu anlamda müşterek faillik için gerekli olan fiil üzerinde müşterek hakimiyetin kurulup kurulmadığı, birlikte suç işleme kararı ve faillerin tamamının özel yükümlülük sahibi olup olmadığı hususlarına dikkat edilmesi gerekmektedir13.
Temel şekli herkes tarafından işlenebilmekle beraber nitelikli şekli sadece belirli özelliklere sahip kişiler tarafından işlenebilen suçlara ise “görünüşte özgü suçlar” denir. Örneğin, resmî belgede sahtecilik suçunun (m. 204, f. 1) temel şekli herkes tarafından işlenebilir.
Garantörsel ihmali suç, görünüşte ihmali suç, gerçek olmayan ihmali suç olarak da geçer.
Doğrudan kastla insan öldürme ile olası kastla insan öldürme ya da kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi aynı kavramlar değildir. İhmali davranışla insan öldürme suçu doğrudan kastla işlenebilir. Öğretide ihmali davranışla insan öldürme suçunun olası kastla işlenebileceği belirtilmektedir[15].
Gerçek ihmali suçlar; kişinin kanunda tanımlanan icrai davranışı kasten yapmamasıyla oluşmakta olup suçun gerçekleşmesi için ayrıca neticenin de gerçekleşmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Azmettirenin fiilinin icrai olmasının yanı sıra asil failin icrai veya ihmali hareketlerle suç işlemesi mümkündür. Azmettirmeye azmettirme yapılabilir. Bu tür bir durumda her iki azmettiren ceza alır.
Teşebbüsten söz edebilmek için aranan son şart, suçun teşebbüse elverişli bir suç olmasıdır. Teşebbüse elverişli olmayan bazı suçlar şunlardır: Taksirli suçlar, Salt hareket suçları, yani hareketin işlenmesiyle suçun tamamlandığı suçlar.
Kendisinden yapılması beklenen bir hareketi yapmayan kişinin, ihmali hareketle suça katıldığı kabul edilemez. Mutlaka nedensellik bağı ve iştirak iradesi olmalıdır.
Görünüşte neticesi sebebiyle ağırlaşmış suçlarda ise, failin hareketi sonucunda suçun oluşması için aranan neticeden başka, niteliği de farklı olan daha ağır bir netice ortaya çıkmakta olup, gerçekleşen aşırı netice dolayısıyla temel suç niteliği aynı kalmakla beraber yalnızca ceza ağırlaştırılmaktadır.
Kesintisiz suçlar (mütemadi suçlar)
Kasten öldürme suçu, ölümün doğrusu neticenin gerçekleşmesiyle tamamlanmaktadır. Kesintisiz (mütemadi) suçlar ise yasadaki tanımındaki hareketlerin işlenmesiyle tamamlanan, sadece fiilin icrasının devam etmiş olduğu na devam etmiş olduğu suç türüdür.
Kusur, haksız fiilin unsurlarından biri olup, kasıt ve ihmal şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Kasıt, failin hukuka aykırı sonucu bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesidir1. İhmal ise hukuka aykırı sonucun istenmemesine rağmen, sonucun ortaya çıkmasında gerekli özeni göstermemektir2.
2) İhmal (Culpa)
Bir kişinin hukuk düzeninin, kanunun beğenmediği, hoş görmediği ve kınadığı hareketleri bilerek veya isteyerek değil, şartların gerekli kıldığı gerekli özeni göstermeyerek gerçekleştirmesi ihmal olarak adlandırılır.
Zincirleme suç hükümlerinin uygulanabilmesi için failin ilk suçta ''asli fail'' olarak yer almış olması gerekir. Bu hususlara binaen ayrıca zincirleme suç ihmali fiillerin tekrarlanması suretiyle de işlenebilir. Yine bu kapsamdaki hareketlerin bir kısmı icrai, bir kısmı ihmali şekilde de olabilir.
veya taksirle işlenen icrai veya ihmali bütün haksızlıkların esasını teşkil etmek- tedir... Fiil icrai davranışla işlenebileceği gibi ihmali davranışla da işlenebilir...
Kasten işlenen suçlar adından da anlaşılacağı üzere kişinin bilerek ve isteyerek bu suçları işlemesidir. Failin aktif bir davranış içinde bulunması ile işlenen suçlar icrai suçlar olarak tanımlanmıştır.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
Genellikle hakaret ve sövme fiilleri icrai davranışlarla işlenir; ancak sınırlı bi- çimde de olsa ihmali davranışlarla da işlenebilir.36 Örneğin bir toplantıda mağduru aşağılamak amacıyla mağdurun uzattığı elini sıkmamak, mağdura sırtını dönmek biçimindeki davranışlar da hakaret olarak değerlendirilebilir.
Suçun özel görünüm biçimleri teşebbüs, iştirak ve içtima olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Sadece belirli özelliklere sahip kişiler tarafından işlenebilen suçlara “gerçek özgü suçlar” denir. Örneğin, irtikâp ve görevi kötüye kullanma suçları sadece kamu görevlilerince işlenebilecek gerçek özgü suçlardandır.
TCK m.43/1'de yer alan zincirleme suç hükmüne göre, bir failin aynı suç işleme kararı çerçevesinde aynı mağdura karşı aynı suçu birden fazla kere işlemesi durumunda kendisi hakkında tek bir cezaya hükmedilecek, ancak cezası hüküm uyarınca dörtte birden dörtte üçe kadar artırılarak verilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri