Hemen yanıtlayalım: Kuaför açmak için ustalık belgesi şart. Ancak ustalık belgesi bulunmayan kişiler de bu belgeye sahip bir kişiyi mesul müdür olarak göstererek kuaför salonu açabiliyor. Ayrıca salonda çalışanların tümünün ustalık, kalfalık ya da çıraklık belgesine sahip olması gerektiğini de ekleyelim.
Kuaförlük belgesi; meslek liselerinden, halk eğitim merkezlerinden ya da üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olunarak alınabilir. Ancak tüm bu yöntemlerin tamamı uzun yıllar süren eğitimlerdir. Bunlara ek olarak kuaförlük belgesi almak için online eğitim merkezlerinden de yararlanılabilmektedir.
Ruhsat Başvuru Ve Beyan Formu (Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünden Temin Edilebilir.) Kira Kontratı (Mülk sahibi vefatı durumunda veraset İlanı ve varislerin kira kontratında imzaları gerekmektedir.) Çalışanlar Ustalık ve Kalfalık Belgesini veya Çıraklık Sözleşmesine sahip olacaktır.
Kariyer Eğitim Kurumları'nın 6 ay süren Milli Eğitim Bakanlığı kuaförlük kursu haftada 2 gün olacak şekilde yapılıyor.
Bayan kuaförü ustalık belgesi, devletin onayladığı eğitim kurumlarından ve halk eğitim merkezlerinden alınabilmektedir. Bayan kuaförlüğü alanında kendi işletmesini açmak isteyen kişiler bu ustalık belgesine sahip olarak yanında kalfa ve çırak kuaförler çalıştırabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Belirli bir deneyimin zorunlu tutulduğu meslek dallarında çalışabilmek ya da işyeri açabilmek için önce kalfalık belgesi daha sonra da ustalık belgesi alınması gerekli olmaktadır.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Sınavsız ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık belgesi sınavı için şu belgelerin verilmesi gerekir: Eğitim durumunu gösteren belgenin fotokopisiyle beraber sunulması gerekir. Kalfalık belgesi, fotokopisiyle beraber ibraz edilmelidir.
Hemen yanıtlayalım: Kuaför açmak için ustalık belgesi şart. Ancak ustalık belgesi bulunmayan kişiler de bu belgeye sahip bir kişiyi mesul müdür olarak göstererek kuaför salonu açabiliyor. Ayrıca salonda çalışanların tümünün ustalık, kalfalık ya da çıraklık belgesine sahip olması gerektiğini de ekleyelim.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
3 Yıl Süreli Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Yada Mesleki Ve Teknik Eğitim Merkezi Mezunlarından Alanlarında Bakanlığa Bağlı Olgunlaşma Enstitülerinin 2 Yıllık Kurs Programları Belgesi Almış Olanlar, Almış Olduğu Kurs Belgesi İle Doğrudan Ustalık Belgesi Alabilir.
Buna göre; kazançları basit usulde tespit edilen berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, terzi, tamirci gibi yaklaşık 840 bin küçük esnaf için getirilen vergi istisnasından YouTuberlar da yararlanacak.
Üniversitelerin Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü'nden mezun olan kişiler kuaför olarak çalışabilir. Fakat bu mesleği usta-çırak ilişkisi içerisinde öğrenen kişiler de icra edebilir. Ayrıca kuaför olmak için kurslara gidip sertifika alan kişiler de bu mesleği yapabilir.
Kuaför Sertifikası Sertifika Geçerliliği
Kuaför Kursu sertifikası ile Güzellik ve Saç bakım hizmetleri alanında çalışabilirler. Kurumumuzdan alacağınız tüm kurslar ve sertifikalar Üniversite onaylı olacağı için Türkiye'nin her yerinde geçerlidir.
Ustalık belgesi ve Kalfalık belgesi almak isteyen kişiler, belge talep ettikleri meslek dalından olmak şartıyla, toplam 5 yıl (1.825 gün) SGK yada BAĞKUR prim ödemelerinin yapıldığını belgelemeleri gerekmektedir.
Kuaförler çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.197 ile ₺2.460 arasında maaş alıyor. Kuaförler giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.197 ile ₺1.646 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.254 ile ₺1.824 arasında olacaktır.
Kuaför, saç ve sakal kesimi, şekillendirilmesi, yıkanması, bakımı ve boyanmasına yönelik işlemleri yapan; kozmetik ve güzellik konularında gerekli eğitimi almış, yetenek sahibi kişi olarak tanımlanır.
Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri mezunları aynı zamanda kendi kuaför salonlarını veya güzellik merkezlerini açarak bağımsız çalışma fırsatına sahip olabilirler. Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve güzellik trendlerini takip ederek hizmetlerini sunabilirler.
KOSGEB'in güzellik salonu, berber ve kuaför faaliyetlerine yönelik hibe ve kredi faiz desteklerinden faydalanabilmek için işletmenizi geleneksel girişimcilik sertifikasını aldıktan sonra kurmanız gerekmektedir. Vergi mükellefi olduktan sonra da faaliyetinize yönelik proje/iş planı hazırlanması gerekmektedir.
kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. – Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” yazın. (Direkt linki aşağıda bulabilirsiniz.) – Açılan ekran üzerinden çıktı da alabilirsiniz.
2023 Yılına ait Çırak ve Kalfa Öğrenci Maaş Hesaplama
(9-10-11. Sınıfların alacakları ücrettir.) 2023 Yılı için işverenlerin kalfa (12. Sınıf) ve Ustalık Telafi Programı (UTP) öğrencilerine ödeyecekleri en az tutar 4.253,40 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır. - 4. Seviye veya kurs süresi olarak bu belgeye denk halk eğitim sertifikası sahip olanlar da ustalık belgesi sınavları için başvuruda bulunabilirler.
– e Devlet Kapısı'na T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. – Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna "Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama" yazın. – Açılan ekran üzerinden çıktı da alabilirsiniz.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri