Ötre; küçük “vâv” harfine benzer ve harfin üstüne konur. İnce harflere “u-ü”arası bir ses, kalın harflere ise “u” sesi verir. Üstün; harfin üstüne konan sola eğik bir çizgidir. İnce harflere “e” kalın harflere ise “a” sesi verir.
Esre: Kalın harflerde ''ı'' sesini (sı,tı...) ince harflerde ''i'' sesini (si,ti,ci...) verir. Ötre: Kalın harflerde ''u'' sesini (su,tu...) ince harflerde ''u'' ''ü'' arası ses verir.
Fetha hareke dilimizde üstün hareke olarak ifade edilmektedir. Türkçemizde sessiz harfleri birbirine bağlamada sesli harflerden istifade ediyoruz, Arapçada ise sessiz harfleri seslendirmek için harekelerden istifade ediyoruz. Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir.
ESRE: Harfin altına gelen bu işaret ince harfleri "i" sesi ile, kalın harfleriyse "ı" sesi ile okutur.
Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
İlgili 16 soru bulundu
Tenvin : Harfin üstündeki iki üstün, iki esre, iki ötre, olduğunda tenvin olur.Tenvinden olan iki üstün, harfin kendi sesi ile eğer harf ince ise ''en'' kalın harf ise an sesi verir. Mesela be harfine iki üstün olan tenvin gelmişse'' ben'' olur. sesimiz ''r'' ise iki üstün gelince ''ran'' diye okunur.
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
Bazı Osmanlı Türkçesi metinlerinde yer yer “ye” harfinin üzerinde “ötre”, “vav” harfinin altında “esre” bulunmaktadır.
Harfin altına gelen bu işaret mavi kutudaki ince harfleri i sesi ile, yeşil kutudaki kalın harfleriyse ı ile i arası bir sesle okutur. Kalın harflerin esreli okunuşu ı sesi ile başlar i sesiyle biter. Sitemizde bu ses ı olarak yazılacaktır.
Durulacak kelimenin son harfi üstün, esre veya ötre harekeliyse veya iki esre, iki ötre ise veya zamirse yada son harf şeddeliyse durmak istendiğinde normal şekilde son harf cezimlenerek okunur ve durulur.
Türkçede bulunup Arapçada bulunmayan sesler: ç, g, ğ, j, p,v, ı, o, ö, ü.
Tenvîn harflerin sonunda bulunan harekelerin çift okunmasıdır. Sözcüğün sonunda gelen fetha, kesra, damme harekeleri çift okunur.
Kesra (Esre) ـِ : Harflerin altlarına konulan eğik bir çizgidir. Harfleri “-i” sesi ile okutur. Burada resmi olarak ince kalın harf ayrımı yoktur. Ancak kalın harfleri okurken “-i” ve “-ı” arası bir harf çıkarırsanız daha doğru okuma gerçekleştirebilirsiniz.
Hareke (Arapça: حركات, okunuşu: Ḥarakāt), Arap alfabesindeki ünsüz harflere ünlü özelliği kazandırmak için kullanılan ek işaretlere denir. Arap alfabesinde sadece ünsüz harfler ve uzun okunan ünlü harfler (a, u, i) içerdiği için kısa ünlü sesleri için değişik harekeler geliştirilmiştir.
Ebû Bekir'in emriyle Kur'an âyetleri bir araya getirilmiş, Hz. Osman döneminde mushaf nüshaları çoğaltılıp çeşitli merkezlere gönderilmiş, daha sonra bu hatalı okumaları büyük ölçüde önleyen noktalama ve harekeleme işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Ötre; kalın okunan harfleri “u” sesiyle, ince okunan harfleri ise “u” ile “ü” arası bir sesle okutur (Pakdil, Ta'lim, 108; Kaya, Elif-bâ, 19).
el Cevab: Abdestsiz meal ve tefsir okunur. Elifba cüzlerine içinde kurandan başka dua vs varsa abdestsiz dokunulabilir. Hayız halinde bu şekilde olan cüzlerden eğitime devam edilebilir. Kurandan heceleme yapmak suretiyle okumaya cevaz varsa da hadis ve dua metinleri okunması daha uygun olur.
Sözlükte “kesmek, kesin bir şekilde yemin etmek ve bir işi hiçbir ilişiği kalmamak üzere bitirmek” anlamlarına gelir.
Damme hareke dilimizde ötre diye de ifade edilmektedir. Harfin üzerinde bulunmaktadır, şekil itibariyle de vav harfine benzemektedir. Damme(ötre) hareke harflere “u” sesi vermektedir.
"ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur. "غ" (Ğayn) harfi, boğazın ağza yakın olan üst kısmından çıkar. Kalın okunur.
Osmanlıca bilenler Kuran-ı Kerim'i anlayarak okuyabiliyor mu? Anlayamazlar. Bunun için Klasik Arapça bilmek gerekmektedir.
Osmanlı alfabesi (Osmanlı Türkçesi: الفبا elifbâ), 1928'de Latin tabanlı Türk alfabesi kabul edilinceye dek Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılmış bir Fars-Arap alfabesi uyarlamasıdır.
Ötre; küçük “vâv” harfine benzer ve harfin üstüne konur. İnce harflere “u-ü”arası bir ses, kalın harflere ise “u” sesi verir. Üstün; harfin üstüne konan sola eğik bir çizgidir. İnce harflere “e” kalın harflere ise “a” sesi verir.
Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir. Sessiz harfler de kendi içerisinde sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sert sessiz harfler “t, ş, s, p, k, h, f, ç” harfleridir.
Kur'an-ı Kerimde üç harf peltek okunur. Bunlar "ث ذ ظ" harfleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri