Üstünkörü kelimesi, herhangi bir işi özen göstermeden fazla incelemeden alelade yapma şeklinde ifade edilen bir kavramdır. Türk Dil Kurumu üstünkörü kelimesini; bir işin inceliklerine inilmeden, yüzeysel olarak, gelişigüzel bir şekilde baştan savılarak yapılması şeklinde açıklamaktadır.
TDK'ya Göre Üstün Körü mü, Üstünkörü mü Olarak Yazılır? Türkçe sözcüklerin yazımında pek çok yanlışlar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''üstünkörü''' şeklindedir. Bu kelime üstü körü şeklinde, ayrı yazılırsa yanlış bir kullanım olur.
Baştan savma ne demektir ? Bir işi özen göstermeden ve üstün körü yaparak o işi degersizlestirmek demektir.
Halk arasında yaygın kullanılan bir sözcük olan kalburüstü, kişiler arasında da varlıklı, seçkin kişileri tanımlamaktadır. Seçkin, sivrilerek yükselmiş olanlar için kullanılmaktadır.
Yalın kat kelimesi basit ve tekdüze anlamına gelir. Yalın kat anlatım tekniğinde kelime oyunlarına ve söz sanatlarına yer verilmez. Örneğin Orhan Veli tarafından kurulan Garip akımına göre şiir, olabildiğince sade bir şekilde yazılmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na göre yalak kelimesi hem mecaz hem de gerçek anlamda kullanılabilmektedir. Gerçek anlam olarak yalak; hayvanların su içtiği kap ya da çeşme altına hazırlanmış delikli taş olarak dile getirilebilir. Mecazi anlam açısından ise laf taşıyan kimse olarak da söylenebilir.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Acer, cevval, atılgan ve girişken anlamına gelirken, acar kelimesi de cesur, kuvvetli ve kendine güvenen demektir. Toplum içerisinde acar olarak nitelendirilen kişiler, cesaretleri ve güçlü karakterleriyle ön plana çıkar. Bu kelime bazı meslek grupları için de kullanılır.
Salık vermek kelimesi bir konuda tavsiye vermek veya bir konu için haber vermek anlamına gelmektedir.
Hem edebiyatta hem de günlük hayatta sıklıkla kullanılan ''beylik laflar'' terimi, daha önce birçok kişi tarafından söylenmiş olan, sıradan söz manasına gelir.
Türk Dil Kurumu üstünkörü kelimesini; bir işin inceliklerine inilmeden, yüzeysel olarak, gelişigüzel bir şekilde baştan savılarak yapılması şeklinde açıklamaktadır.
Giderayak kelimesi anlam bakımından gitmeye yakın ve gitmek üzere şeklinde ifade edilmektedir Söylemesi hızlı olan bu kelimenin yazımı da iki kelimenin bitişik yazılması ile ortaya çıkmaktadır.
tdk ya göre ayrı yazılan ve üstünkörü, gelişigüzel anlamlarına gelen deyiş.
ÜSTÜNKÖRÜ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “üstünkörü mü, üstün körü mü” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı üntünkörü şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Körü körüne DEYİMİ AÇIKLAMASI
Düşünüp taşınmadan, nasıl sonuçlanacağını hesaplamadan, dikkat etmeden.
2- Çok savurgan kimse. MİRASYEDİ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “mirasyedi mi, miras yedi mi” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı mirasyedi şeklinde olmalıdır.
1. Düşünmeden ve saygısızca davranan: Sallapati bir adam. 2. Özensiz, dikkatsiz ve kaba saba yapılmış: “Bu entarileri, basma veya patiska gibi adi ve ucuz kumaşlardan, kaba tire ile şıpın işi dikilmiş, iri taş düğmeli, sallapati bir şey sanmayınız.” -R. H.
Genel anlamı ile birlikte Türk Dil Kurumu açısından galebe çalmak kelime grubu yenmek olarak kullanılır. Kişi ya da kişileri pek çok farklı alanda duruma bağlı olarak yenmek şeklinde kullanılabilir. Örneğin bir yarış halinde kişi veya kişileri saf dışı bırakmak olarak öne çıkar.
[1] İnsan yaşamını kısaltacak kadar sıkıcı ve güç uğraş. Uzun yıpratıcı, yorucu iş.
Sözleri ve hareketleri terbiye sınırlarını aşan kişilere hayasız denir.
- Utanması ve sıkılması olmayan, yılışık ve yüzsüz kimse. - Hep açgözlü davranan kişi.
Amca kızı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Amcanın kızı, emmi kızı
Kişinin kendi uzmanlık alanında yeterli, yetkili ve uzman olmak anlamlarını taşır. Bir işin en iyi şekilde yapılmasını sağlayan kimse, anlamı da mevcuttur. Herhangi bir alanda işi yerine getiren erbap veya sahipler için de ehil kelimesi kullanılabilmektedir.
İyi kalpli, kutlu ata.
İltimas kelimesi Türkçeye Arapça üzerinden geçmiş ve yerleşmiş sözcüklerden biridir. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu açısından anlamı, 'Haksız yere, yasa ve kurallara uymaksızın kayırma, arka çıkma' şeklinde ifade ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri