Rahim içinde yerleşen poliplerle rahim ağzındaki polipler benzer özelliklere sahiptir ve sıklıkla aynı şikayetlere sebep olmaktadır. Rahim ağzındaki poliplerin belirtileri; adet düzensizlikleri ve kasık ağrısıdır.
Rahimdeki poliplerin neden olduğu en yaygın şikayet, düzensiz adet kanamalarıdır. Adet kanamaları çoğunlukla hormonaldir ancak bazen, rahimdeki poliplerden kaynaklanabilir. Düzensiz kanamaların neden olabileceği en büyük sorun kansızlıktır. Poliplerin neden olduğu şiddetli kanamalar kişide kansızlığa neden olabilir.
En sık ortaya çıkan yakınmaları dışkıda kan görülmesi ve makattan kanamadır. Kolon poliplerinden kaynaklanan uzun süreli kanama, demir eksikliği anemisine neden olabilir. Poliplerin diğer belirtileri karın ağrısı, ishal, kabızlık ve dışkı çapında azalmadır.
Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır.
Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Polip çapı arttıkça bağırsak tıkanıklığı veya dışkılama alışkanlığında değişiklik yapabilirler. Zaman zaman kabızlık ve / veya ishal atakları olabilir. Bu dönemde karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz bu bulgulara ek olarak ortaya çıkabilir.
Miyomlar, adet dönemi sırasında ağrılı adet kanamaları, pelvik ağrı ve basınç gibi belirtilere yol açabilirler. Polipler: Polipler, vücudun birçok farklı bölgesinde oluşabilen küçük, et benzeri büyümelerdir.
Safra kesesi poliplerinin çoğu herhangi bir belirti oluşturmazlar ve tesadüfen saptanırlar. Bazı durumlarda şişkinlik, karın ağrısı, bulantı, hazımsızlık, sırt ağrısı, safra kesesi iltihabı gibi şikayetlere neden olabilirler.
Belirtilerin büyüklüğü boyutuna göre değişiklik gösterebilirler. Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Poliplerden rahim kanseri nadiren de olsa gelişebiliyor. Bu durumda poliplerin alınması büyük önem taşıyor.
Endometrial poliplerin tedavisi genelden ziyade hastanın ve polipin özellikleri göz önüne alınarak yapılmaktadır. Doğurganlık çağında tesadüfen saptanan, hiçbir soruna neden olmayan 1 cm den küçük polipler gözlemlenebilir. Bu grup poliplerin kendiliğinden kaybolma şanslarının olduğu bildirilmektedir.
Polipler üreme çağında sık görülmekle birlikte daha çok 40-50'li yaşlarda ortaya çıkar. Polipler bazen her hangi bir şikayete veya belirtiye yol açmazken bazen de jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason sırasında teşhis edilirler. Tanı konulduğu zaman alınması gerekir.
Endoservikal polipler, muayene sırasında rahim ağzından görülebilmekte ve Forseps yardımı ile alınabilmektedir. Endometrial poliplerde ise ultrasonografi sırasında şüphelenilerek teşhis edilebilmektedir. Bu tür poliplerde, histeroskopi yardımı ile rahim ağzından alınma yoluna gidilebilmektedir.
Polipler adetten önce ve adetten sonra gözlenen kahverengi akıntı ile de kendini gösterebilir. Polipler ağrı yapmaz ama kanama düzensizliği yaparak adet sancısında yaşanan ağrıların oluşmasına sebep olabilir. Kahverengi akıntı başka hastalıklarda da gözlenebilir.
Poliplerin büyük bir bölümü herhangi bir şikayete neden olmasa da tanımlandığında alınması gerekir. Miyomlar, rahim kas dokusunda gelişirler. Yaklaşık 5 kadından ikisinde görülen iyi huylu tümörlerdir, rahmin kas dokusu içerisinde, rahim boşluğuna doğru ve rahim dışına doğru çapları farklı olan tipleri vardır.
Stres, ileri yaş, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, aşırı kilolu olma ve sık alkol kullanımı bağırsakta polip oluşumu riskini arttırır. Bunların haricinde tüm polip türleri için genetik yatkınlık ve ailede kanser geçmişinin bulunması, polip oluşumuna zemin hazırlayan nedenler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
Rahim ağzında yerleşim gösteren polipler muayene esnasında saptanırken, rahim içindeki poliplerin teşhisi için adet döneminde ultrason yapılması yeterli olur. Kimi zaman teşhis 3 boyutlu ultrason, rahim filmi ya da rahim içerisine steril su verilerek netleştirilir.
Poliplerin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Herkeste görülebilen poliplerin oluşmasında risk faktörleri bulunmaktadır. Kontrol altında tutulmayan tip2 diyabet hastalarında polip gelişimi daha sık görülmektedir.
Kalın bağırsak polipleri herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak çoğunlukla, 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülmektedir. 40 yaşından sonra ise risk, her on yılda ikiye katlanmaktadır.
•İshal. Kilo kaybı. Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik. Bağırsak polipleri herhangi bir belirti vermez fakat çok büyürse karın bölgesinde bir takım rahatsızlıklara neden olabilir.
Polip Ameliyatı ne kadar sürer ve sonrası
Normal şartlarda işlem 10-15 dakika sürer. ve sonrasında hasta uyandıktan ve kendine geldikten sonra 1-2 saat içinde hastaneyi terkeder. Ertesi gün normal hayatına devam eder ve işlemden sonra birkaç gün az az kanaması olabilir.
Polipler şekil ve boyut olarak sınıflanmalarına ek olarak davranış özelliklerine göre de sınıflandırılırlar. Sadece bir kabartı olarak bağırsak içinde oluşabilirler ve vücutta herhangi bir zararlı etki göstermeyenlere iyi huylu polipler denir. Bazı polipler ise çoğalabilir, büyür ve kansere dönüşüm gösterirler.
Burun polipleri tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilir. Neoplazm bir yapıysa kanser oluşumu gerçekleştiğinden hastayı yaşam kayıplarına kadar götürebilir. Alerji ya da iltihaba bağlı iyi huylu burun polipleri tedavi edilmediği takdirde burun içinde giderek büyüyerek yer kaplamaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri