Semptomlar genelde birkaç gün içerisinde düzelirken bazı kişilerde iyileşme 10 güne kadar uzayabilir. Belirtiler bazı kişilerde hafifken bazılarında şiddetli semptomlar görülebilir. Mide üşütmesinin sık görülen belirtileri: Sulu ishal.
Şikayetler genellikle 1 veya 2 gün sürer, ancak tedbir alınmadığında bazen 10 güne kadar devam edebilir. Şikayetler benzer olduğu için Clostridium difficile, Salmonella ve E. coli gibi bakterilerin veya Giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırılabilir.
Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Medikal çaylar ve Türk kahvesi ishal tedavisinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda gazoz ve şekerli çay tüketimi hem vücudun sıvı alımına katkı sağlar hem de ishalin kısa sürede geçmesinde etkili olur.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Gastroenterit, bir tür enfeksiyon hastalığı olduğundan enfeksiyona neden olan ajanların vücuda girmesi ve bağışıklık sistemini yenmesi ile birlikte gelişir. Bulaşıcı bir hastalıktır ve bağırsak enfeksiyona neden olan bakteri veya virüsle enfekte olan kişilerden sağlıklı kişilere bulaşabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
İshali ne keser? Muz, pirinç, elma püresi, beyaz ekmekten tost, haşlanmış patates, kraker, pişmiş havuç, papatya ve yeşil çay gibi bitki çayları ve pirinç suyu gibi yumuşak, nişastalı, düşük lifli yiyecekler dışkıyı katılaştırıp, ishalden kurtulmanıza yardımcı olur.
Yoğurt, balık, iyi pişmiş et, patates püresi, pirinç lapası gibi yüksek enerji ve protein içeren yiyecekler, taze meyve suları ve muz gibi potasyumdan zengin besinler tercih edilmelidir.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ishal durdurucu ilaçlar (Lopermid, lomotil, imodium vb.) basit ishallerde kısa süreli olarak denenebilir ancak halsizlik, ateş ve kanama ile birlikte olan şiddetli ishallerde kullanılmamalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya barsak antiseptiği alınmamalıdır.
İshal, özellikle sindirim sisteminin henüz tam olarak gelişmediği bebek ve çocuklarda daha sık görülür. Çocuklarda ishal hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere “Çocuklarda ishal nasıl önlenir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz. Hafif ishal durumlarında ishali kesmek için soda içilmesi en çok kullanılan yöntemlerden biridir.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
Akut ishal, bir kaç gün içerisinde sona erebilmektedir. Ancak kronik olarak devam eden ishal durumu olması halinde mutlaka aciliyet gerektiren bir durum olması nedeni ile hekime gitmek gereklidir. Kronik ishal en az 3 hafta gibi bir süre devam etmektedir.
İshal, gün içinde genellikle normalden daha sık sayıda, gevşek ve sulu dışkının çıkarıldığı bağırsak hareketleridir. İshal kısa ömürlüdür. Genellikle birkaç gün devam eder ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kaybolur. İshal akut yani geçici veya kronik yani uzun süreli ya da kalıcı olabilir.
Genellikle bir veya iki gün sürer, ancak daha uzun da sürebilir. Sonra kendi kendine geçer. Birkaç günden fazla süren ishal daha ciddi bir problemin belirtisi olabilir. Kronik ishal (en az dört hafta süren) kronik bir hastalığın belirtisi olabilir.
İshal sırasında vücudun kaybettiği su ve minerallerin yerine konulması ve dehidrasyonun önlenmesi için bu dönemde bol sıvı alınması gerekir. Hastayken günde yaklaşık 2-3 litre (8-12 bardak) su almaya çalışın.
Sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su, ayran ve bitki çayı gibi sıvıları tüketmek önemlidir. Bununla birlikte, alkol, kafeinli içecekler ve gazlı içecekler gibi bazı içecekler ishali şiddetlendirebilir.
İshali kesmek için kahve içilmesi sanılanın aksine ishali kesici etkiye sahip değildir. Kahvedeki kafein uyarıcı etkiye sahiptir ve beyin fonksiyonlarını uyarmanın yanı sıra bağırsak mukozasını da etkileyebilir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
En sık görülen belirti ishaldir. Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir.
Limon ise nadir olmakla birlikte bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. LİMON KAHVE KARIŞIMI NASIL YAPILIR? Gün içinde 1 çorba kaşığı kahve ve limon kürü tüketmek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve şiddetli ishali durdurur.
İshal, dışkılamanın normalden daha cıvık olma durumudur. Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
İshalin belirtileri arasında, sulu veya sıvı dışkılama, sık dışkılama ihtiyacı, karın ağrısı, mide krampları, bulantı, kusma, ateş, halsizlik ve bazen kanlı dışkı bulunabilir. Hafif ishal, genellikle kendiliğinden geçerken, daha uzun süren ve ciddi semptomlar gösteren ishal için tedavi gerekebilir.
Her çocuk için günlük bez değiştirme sayısı değişebilir. Genel anlamda; normalden 3 defa daha fazla sayıda, sulu dışkılamaya ishal diyebiliriz. Çocuğunuz 3 aylık, normalde günde 5 defa sulu kaka yapıyorsa buna ishal demiyoruz. Bu çocuk günde 8-10 defa daha cıvık, sulu kaka yapıyorsa ishal olmuş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri