- Suda bulunan kireç ile birlikte makine içerisinde bulunan deterjan kalıntıları gerekli zamanlarda ve detaylı temizlenmediği zaman, çamaşırlar iyi yıkanmaz. Bununla beraber çamaşır makinesinde de kötü koku oluşumuna neden olur. Bu durum da çamaşırların kötü kokmasına sebebiyet verecektir.
Yıkanmış çamaşırların oluşturduğu ortam, bakteriler için değil, mantar türleri için uygundur. Islak çamaşırların kötü kokusu küf mantarından kaynaklanır.
Çamaşır makinenizi temizlemek ve kötü kokuları yok etmek için makinenin yumuşatıcı kısmına 1 yemek kaşığı kadar beyaz sirke eklemeniz yeterli olacaktır. Makinenin yumuşatıcı kısmına konan 1 yemek kaşığı beyaz sirke, çamaşırlardaki deterjan kalıntılarının giderilmesine de yardımcı olur.
Kötü kokulu çamaşırların kaynağı, çamaşır makineniz olabilir. Çünkü, çamaşır makinesinin nemli ve karanlık iç aksamı küf ve bakteriler için en uygun ortamı sağlar. Kokan makine eşittir kokan çamaşırlar şeklinde düşünmek çok da yanlış olmaz.
Çamaşır makineleri önce deterjanı alıp yıkama yapıyor. Deterjanı almak için de makinenin deterjan bölmesine su alıyor. Eğer makineniz deterjanı alırken su basıncı yüksek olduğu için yumuşatıcıyı da alıyorsa, çamaşırlarınız yumuşatıcı kokmayacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Genellikle cilt pulları, vücut yağları ve çamaşır deterjanının birleşiminden küflü yağ maddesi oluşur ve çamaşırlarda kötü kokunun oluşmasına sebep olur. Ayrıca sadece sıvı çamaşır deterjanı kullanmak ve düşük sıcaklıkta makineyi çalıştırmak da bu küfün oluşmasına neden olan sebeplerdendir.
Hem sirke hem de sirke ve karbonat karışımı kıyafetler konusunda tam anlamıyla bir yumuşatıcı görevi görecektir. Tereddüt etmeden deneyebilirsiniz. Hiçbir zararı yok! Fakat aradığınız şey sadece yumuşaklık değilse, aynı zamanda çamaşırlarınızın güzel de kokmasını istiyorsanız bunun da çözümü oldukça basit ve doğal.
Ön yüzeyinde bulunan deterjan çekmecesini açın. II no'lu deterjan gözüne 1 çay bardağı toz kireç önleyici ya da servisten temin ettiğiniz temizleme deterjanını koyun. Ardından kazan temizleme programını seçin ve programı başlatın. Program bittikten sonra kazan içerisini temiz ve kuru bir bezle silin.
Öncelikle sirke ve tuzu güzelce karıştırın, ardından çamaşır makinesinin deterjan bölmesine bu karışımı koyun. (Dilerseniz tuzu deterjan bölümüne koyup sirkeyi doğrudan makinenin içine de dökebilirsiniz.) Ardından makinenizi içi boş bir şekilde, 90 derecede 1,5 saat kadar çalıştırın. İşte bu kadar!
Eğer yıkama yapılmak istenmiyorsa kıyafetler mutlaka havalandırılmalıdır. Ter kokusunun hafiflemesi için açık havada havalandırılması gerekir. Bunun dışında ter kokan alanlar için kullanılabilecek ürünler vardır. Karbonat veya sofra tuzu, koltuk altına dökülerek bekletilebilir.
Islak havlu kokusu, özellikle havluyu bir iki kez kullanımda ortaya çıkan nem nedeniyle bakteri ve virüslerin üremesi sebebiyle oluşuyor.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Tesisatı kontrol ettirin, gider borusu içine pislik dolmuş boruyu tıkamış olabilir. Makinede mantar, bakteri vs. üremiş olabilir, yıkama bitince makinenin kapağını kapatmayın, deterjan gözünü bile açın içi kurusun iyice. Her yıkamada bunu yapın. Bundan başka lastiği küflenmiş olabilir ona baktırabilirsiniz.
Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin. Ayrıca gardırobunuza karbonat koyarak nemi emmesini, böylece rutubete sebebiyet vermemesini sağlayabilirsiniz.
Çamaşırlarınızı Yumuşatıcıda Bekletin. Çamaşırlarınızın uzun süre temiz kokması için yıkarken deterjanın yanında mutlaka yumuşatıcı da kullanmanız gerekir. Makinenizi sıkma durumuna geçmeden durdurup bir süre yumuşatıcıyla bekletirseniz, kokunun çamaşırlarınıza daha iyi geçmesini sağlayabilirsiniz.
Çamaşır makinesinin yumuşatıcı kısmına yarım bardak beyaz sirke koyun ve keyfinize bakın. Yıkama sonunda sirkenin içeriğindeki kötü koku yok eden asidik bileşikler sayesinde kıyafetinizin kötü kokudan arındığınıgöreceksiniz. Kıyafetinizde küf kaynaklı bir kötü koku mevcutsa işiniz çok basit demektir!
3.ÇAMAŞIR MAKİNESİ KAPAĞI VE LASTİĞİNİN TEMİZLİĞİ
Çamaşır makinesini içi boşken, sadece bir bulaşık makinesi tableti varken sıcak ayarda 10-15 dakika çalıştırmanız yeterli olacaktır. Daha sonra çıkan pisliği görünce şaşırabilirsiniz.
Sirke: Çamaşır makinesinin içindeki kireç ve kirleri çıkarmak için sirke kullanılabilir. 1 su bardağı sirkeyi makinenin boş olan tamburuna dökün ve normal programda yıkayın.
Yüzey temizliğinde ise çizmeden temizlik sağladığı için bir numaralı bir tercih. Çamaşır makinenizde de güvenle kullanabileceğiniz kabartma tozunu yarım su bardağı kadar makinenin kazanına dökebilirsiniz. Aynı şekilde makineyi sıcak su ayarında çalıştırarak etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Tıkanıklık ve kireç temizliğinde sıklıkla kullanılan karbonat ve sirke karışımı iyi bir seçenek olabilir. Yarım su bardağı karbonat ve yarım litre beyaz sirkeyi karıştırarak çamaşır makinesi kazan temizleme tozu niyetine makinenizin deterjan haznesine ekleyebilir ve makinenizi çalıştırabilirsiniz.
Not: Çamaşır makinenizde Eko Temiz Kazan programı yoksa kazan temizliği için Pamuklu programında en yüksek sıcaklık derecesinde boş bir şekilde yıkama başlatın.
Deterjan kalıntılarıyla vedalaşmanızı sağlıyor
Deterjan kalıntılarının çamaşırlarda kalması cildinizi tahriş etmesi, çeşitli alerjilere yol açması açısından pek hoş değil, farkındayız. Bunu önlemenin yolu ise yumuşatıcı kısmına yarım su bardağı beyaz sirke dökmekten geçiyor.
Bunun için öncelikle boş bir çalıştırma programı seçerek sıcak su kullanmanız gerekir. Ardından 1-2 bardak beyaz sirke veya limon suyu ekleyerek çamaşır makinesi içinde biriken kireç, deterjan kalıntılarının ve kötü kokuların giderilmesini sağlayabilirsiniz.
İşte, çamaşırlara güzel ve uzun ömürlü koku sağlamanın yolları... - Nane yağını, sıvı çamaşır deterjanını koyduğunuz bölüme deterjanla birlikte ilave edebilirsiniz. Nane yağı çamaşırlarınıza, hijyenik ve ferah bir koku sağlarken aynı zamanda keskin kokusuyla uzun ömürlü de olacaktır.
Makineye Yumuşatıcı Ne Zaman Konur? Makinenizi çalıştırmaya başlamadan evvel, ilgili gözlere deterjanla birlikte leke çıkarıcı ve kireç koruyucu gibi yardımcı ürünlerin yanı sıra yumuşatıcıyı da koymanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri