Özellikle terlemek gribin yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak gribin iyileşmesini ve kişinin rahatlamasını sağlar.
Soğuk algınlığında özellikle akşam saatlerinde kas ağrılarında artış gözlenir. Bununla birlikte kişi kendisini yorgun hisseder. Kas ağrılarını hafifletmek ve uykuya geçişi kolaylaştırmak için, yatmadan 1-2 saat önce sıcak duş alabilirsiniz. Sıcak duştaki buhar aynı zamanda burun tıkanıklığının yok olmasını sağlar.
Soğuk algınlığı ve meydana getirdiği semptomlardan kurtulmak için öncelikle dinlenmek, sıcak sular başta olmak üzere bol sıvı tüketmek, vitamin takviyeleri almak, ıhlamur, ekinezya çayı gibi doğal bitki çayları içmek, havayı nemlendirmek ve sağlıklı beslenmek önemlidir.
Üşütme hastalığında kişinin bol sıvı tüketmesi çok önemlidir. Başta su olmak üzere, nane-limon, ballı zencefil, ıhlamur gibi fayda sağlayacak bitki çayları ve C vitamini içeriğine sahip meyve suları tüketmek önemlidir. Hastalık dönemlerinde vücut direnci düşebileceği için kişi yemek yemelidir.
Nem: Özellikle kuru iklimlerde ya da kışın, nemlendirici cihazlar veya buharla nemlendirme solunum yollarını rahatlatabilir. Ilık Duş: Ilık duş almak kas ağrılarını hafifletebilir ve rahatlama sağlayabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Özellikle terlemek gribin yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak gribin iyileşmesini ve kişinin rahatlamasını sağlar.
Önemli olan hiç hasta olmamak değil, enfeksiyon dönemlerini en hasarsız şekilde atlatmaktır. Çocuğunuz hasta dahi olsa banyo rutinini aksatmayın, hatta daha sık suyla temas ettirin.
Günlük hayatta en çok karşılaşılan sağlık sorunlarının başında soğuk algınlığı ve grip benzeri şikayetler gelir. Halk arasında üşütme olarak ifade edilen bu durum, hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Üşütme, hayati tehlike yaratmaz ancak önemli düzeyde iş ve performans kaybına neden olabilir.
Bol sıvı alımı (minimum 2-2, 5 litre). Burun tıkanıklığı sizin hayat kalitenizi düşürüyorsa burun damlası, spreyi kullanımı. Boğazınızı rahatlatmak için öksürük şurubu ya da pastil kullanımı. Rahatlama için, buruna tuzlu su çekebilir, boğazınıza tuzlu su gargarası yapabilirsiniz.
Ilık içecekler tüketmek, özellikle bitki çayları veya bal içeren karışımlar, boğazı rahatlatarak semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir. Ayrıca, dinlenmek, bol su içmek ve vitamin açısından zengin besinleri tüketmek, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığına karşı direnci artırabilir.
Bağışıklığı güçlendirir
Soğuk su şoku kan dolaşımında lökositlerin salınımını artırarak enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı direnç gösterilmesini sağlar. Rutin olarak sadece 3 dakikalık soğuk duş alanlarda solunum yolu enfeksiyonu riski %30 azalır.
Doğal rahatlama için birkaç damla okaliptüs yağı içeren buharlı bir banyo almanız, daha iyi nefes almanızı ve daha rahat uyumanızı sağlar.
Vücudun soğuk algınlığı dönemlerinde en çok yaşamış olduğu sorunlardan bir tanesi, bağışıklık sistemidir. Vücut içerisinde yayılan ateşin önüne geçebilmek için soğuk su ile duş almak gerekir fakat hasta olmadan önce bağışıklık sisteminin güçlenmesi için özellikle soğuk su ile duş almanızda fayda vardır.
Geceleri duş almak, uykuyu başlatmak ve geceleri uygun uykuyu sürdürmek için gerekli olan çekirdek vücut sıcaklığındaki düşüşü artırarak uykuyu geliştirebilir. Duş almanın uykuyla ilgili tüm faydalarından tam olarak yararlanmak için, uykuya başlamadan yaklaşık 30 dakika veya daha kısa bir süre önce duş almak idealdir.
Eğer amaç kasları gevşetmek ve krampları geçirmek ise sıcak su ile duş almak daha faydalı olacaktır. Güne yorgun başlama problemi varsa mutlaka sabahları duş alınmalı, suyun çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Yoğun geçen bir günün yorgunluğunu atmak ve rahatça uykuya dalmak için de akşamları duş alınabilir.
Hem soğuk algınlığı hem de mide üşütmesi viral enfeksiyon sonucu oluşur. Bu nedenle antibiyotik kullanımı her iki hastalık için de fayda sağlamaz.
Soğuk algınlığı belirtileri genellikle 7 ila 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak belirtiler şiddetli veya uzun süre devam ediyorsa veya solunum sıkıntısı gibi ciddi sorunlar ortaya çıkarsa, bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.
İstirahat ve Bol Sıvı Tüketimi
Vücudunuzu dinlendirmek, bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla mücadelesine yardımcı olur. Bol su, bitki çayları, sıcak suyla yapılmış limonlu ballı içecekler gibi sıvılar tüketerek vücudunuzun nem dengesini sağlayabilirsiniz.
Banyo yapmak her ne kadar somut boyutta temizlenme sağlıyor olsa da ruhu rahatlatır. Günlük stres ve yorgunluk seviyeni azaltır, dinlendirir. Kas ve kemik ağrıları çekiyorsan, vücudunda gerginlik varsa hemen kendini ılık-sıcak bir duşa at! Gergin kaslarının gevşediğini hissedeceksin.
Enfeksiyon varlığında ise sıcak su torbası ve ılık bir duş, ağrıları azaltmaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri