Fundusun karın duvarından yüksekliğinin saptanması gebeliğin süresi ile ilgili kaba kaba bir görüş sağlar. Gebeliğin ilk üç ayında fundus simfizis pubisin altında kaldığından karın duvarından palpe edilemez. Bu metodda bir mezro ile simfisis pubisten fundusun tepe noktasına kadar olan uzunluk ölçülür.
Fundusun Değerlendirilmesi
Fundusun seviyesi (fundal yükseklik) belirlenir. Plasentanın doğumundan hemen sonra fundus, orta hatta umblikusun 2 cm. altında yer alır. Doğumdan itibaren 12 saat içinde fundus, umblikus seviyesine yükselir.
Bir el ile batın üzerinden fundusu bularak uterusun involüsyonu kontrol edilir. fundus genellikle umbilikus seviyesinde veya hemen üzerinde ve serttir. desteklenir. durumda anne idrarını boşaltması konusunda teşvik edilmeli ve takiben muayene tekrarlanmalıdır.
Pubis denilen bölgede çatı kemiğinin önde üst kısmıdır, başka bir tarifle önde pubik kılların en üst noktasıdır. Fundus ve pubis denilen bu iki nokta arasındaki mesafenin yumuşak eğilebilir bir mezura ile ölçülmesi sonrasında elde edilen değer ve bazı formüller yardımıyla bebeğin tahmini ağırlığı hesaplanabilmektedir.
20.gebelik haftası:
Rahim artık tam göbek deliği hizasında hissedilir. Bu haftadan sonra 38.haftaya kadar her hafta yaklaşık 1 cm yükselir.
İlgili 22 soru bulundu
Rahim olarak da adlandırılan uterusun İçerisinde hamilelik sırasında bebek gelişir. Üç bölümden oluşmaktadır: serviks (alttaki dar kısım, rahim ağzı), korpus (ortadaki geniş kısım, gövde) ve fundus (üstteki yuvarlak şekilli kısım).
Gebelik ayı fundus yüksekliği, fetal hareketler, fetal kalp atımları ve son menstruasyon tarihi göz önüne alınarak hesaplanır. Fundusun karın duvarından yüksekliğinin saptanması gebeliğin süresi ile ilgili kaba kaba bir görüş sağlar.
İleri düzey ya da ayrıntılı ultrasonografi olarak da bilinen bu yöntemde esas amaç bebekteki anormallikleri varsa detaylı bir şekilde incelemektir. Gebeliklerin yaklaşık %2-3'ünde görülen bu anormalliklere ultrasonografi ile %100 teşhis konmak mümkün olmasa da birçok incelemede %70 oranında saptama mümkündür.
Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37. haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.
Uzmanlar tarafından vajinal yol ile yapılır ve herhangi bir risk taşımaz. Çatı muayenesi genelde 37. haftadan sonra yapılır. Annenin doğum yolunun vajinal yolla yapılan bu muayenesi şayet doğumun sezaryenle gerçekleşeceği kesin ise yapılmasına gerek duyulmaz.
Uterus involüsyonun doğru bir şekilde değerlendirilmesi için mesanenin boş ve anne sırt üstü pozisyonda ve dizleri hafifçe bükük olmalıdır. Fundusun lokalizasyonu palpe edilmelidir (27). ilk 4 saat içinde çok önemlidir (28). Primiparlarda ve emziren annelerde uterus involüsyonu daha hızlıdır.
Göz Dibi (Fundus) Muayenesi Nasıl Yapılır? Göz dibi (fundus) muayenesinde oftalmoskop ya da biomikroskop aleti kullanılabilir, göz bebeğinden göz içerisine düşürülen ışık göz arkası yapıların görüntülenmesini sağlar. Görüntünün büyütülmesi ise çeşitli özelliklerde-büyüteç özellikli mercekler yardımı ile sağlanır.
Rahim (Uterus): Döllenme sonrası yumurtanın yerleştiği ve gebeliğin oluştuğu yerdir. Endometrium boşluğu: Bebeğin geliştiği bölgedir. Tüpler (Rahim kanalları): Vajinaya atılan meninin rahim ağzından içeri girerek yumurtaya ulaşmasını sağlayan yapılardır.
Rahmin bölümleri, 2 tüpün bağlandığı yerin üst kısmında kalan fundus, üst 2/3 lük kısım gövde, alt 1/3 lük kısım ise rahim ağzı olarak adlandırılır.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.
Mezura ile fundus-pubis mesafesinin ölçümü
Fundus adı verilen bölge rahmin en üst bölgesidir. Pubis ise çatı kemiğinin olduğu alandır. Buna göre gebelik hesaplaması yapılır.
Ortalama 12,5 cm dir . sınırı, lateralde iskial çıkıntılar, posteriyorda sakral 3-4 omurlar arası düzlemdir. küçük olduğunda orta pelvis darlığından bahsedilir.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir.
Gebeliğin 31. haftasında bebeğin baş popo uzunluğu ortalama olarak 28 santimetredir, boyu ise yaklaşık olarak 40 santimetre civarındadır. 31. hafta bebek kilosu ise ortalama olarak 1700 gramdır.
30.Hafta: Bebek 40 cm ve 1300 gram ağırlığındadır.
12. haftalık gebelik muayenesi ile birlikte bebeğinizin bir erik büyüklüğünde görülmesi olasıdır. Bebekler bu hafta itibariyle hemen hemen 5-6 cm kadar bir boyuta ulaşmışlardır. Bebeğin ağırlığı ise 12-14 gram arasında değişiklik gösterir.
12 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir? Hamileliğin 12. haftasında rahim pelvisten yukarı doğru hareket etmektedir.
Hamileliğinizde 8. ayın ilk haftasındasınız. Rahminizin tepe noktası (fundus) hamilelik 32. haftada artık göbeğinizin neredeyse 4-5 santim yukarısında duruyor.
Rahminizin üst kısmınz fundus adı verilir. Bu ölçüme ölçüm fundal yükseklik denir. Ölçülen santimetre hamilelik haftasını işaret eder. Örneğin 24 santimetre ölçmek ise o zaman 24 haftalık hamileliği gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri