Ütopya Latince'de "utopia", siyasi bir ideal olarak ifade edilen ve tasarlanan hayali bir ülke demektir. Birçok esere konu olan ütopyayı 1516 yılında İngiliz yazar ve siyasetçi olan Sir Thomas More Yunanca kelimelerden "eu- iyi topos-yer" birleştirerek oluşmuştur.
Ütopyalar, bugün gerçekleşmesi imkânsız toplum tasarımlarıdır. Köken olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki ou, "mükemmel olan" anlamındaki eu ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir.
Felsefe tarihinde, siyaset felsefesi ile ilgili, bilinen ilk ütopya, Platon'un Devlet isimli eseridir.
Dolayısıyla tarihteki ütopyalara kaynaklık edebilecek ve konusu ideal bir devlet olan iki temel ütopik eser denildiğinde ilk akla gelen, bir Batı klasiği olan Platon'un ütopyası ile bir Doğu klasiği olan Fârâbî'nin ütopyalarını ele aldık.
Gerçekleşmesi imkansız olarak görülen ve hayali düşünceler olarak nitelendirilen ütopya kavramının özelliklerini taşıyan anlatımlar ütopik düşüncelerdir. Kötülüklere yer verilmeyen ütopik düşüncülerde her konuda daima iyi düşünceler söz konusudur.
İlgili 42 soru bulundu
Avrupa dillerinde "ideal devlet" olarak anlam kazanan Ütopya kelimesi, Türkçe de “Gerçekleştirilmesi olanaksız tasarı ya da düşünce, bilimselliği olmayan” bir kavram anlamına gelmektedir. Bilinen ilk ütopya ise "ideal devlet" tasarımı yapan Platon'un "Devlet" adlı eseridir.
Ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplumdur. Köken olarak Yunanca “yok/olmayan” anlamındaki ou, “mükemmel olan” anlamındaki eu ve “yer/toprak/ülke” anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir. Ütopyanın iki işlevi vardır. İlki mevcut durumu değiştirmek, ikincisi ise eleştirmektir.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
I.
Ütopya kavramı, Sir Thomas More tarafından 1516'da ortaya konulmuş- tur. More'un Latinceden türettiği kavramın kökünde muhtemel iki yazılış şekli bulunmaktadır. More bu kavramı, yer anlamına gelen 'topos' kelime- si, iyi anlamına gelen 'eu' ve yok anlamına gelen 'ou' takılarını birleştirerek oluşturmuştur.
Platon, insan tasvirinde belirttiği ruhun tek bir bölümünün değil, bütününün mutlu olması gerektiği gibi ideal bir devlet yapılanmasında da yalnızca yöneticilerin değil askerlerin ve halkın tamamının yani bütünün mutlu olması gerektiğini vurgulamaktadır.
Her insanın olmasını istediği harika bir ülkenin, aslında gerçek olmadığı üzerine bir anlamı bulunur. Yani gerçek olamayacak kadar güzel bir ülkeyi temsil eden unsura Ütopya denir. Bu doğrultuda Plato'nun ütopyası, Thomas more'un ütopyası ve istenilen ütopya gibi birçok farklı örnek yer alır.
Aristoteles, ideal devleti ise orta sınıf yaşam biçimine sahip herkesin aynı haklara ve eşitlikle yaşadıkları bir devletten söz etmektedir. Sokrates' e göre ise sadece ideal devlette eşit kazanç, güvenlik, aynı hakların bulunması yeterli değildir devlet vatandaşının mutluluğundan da sorumludur.
Distopya (anti-ütopya Yunanca dystopia), çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir.
Pyongyang yönetiminin ülkede kutsal kabul edilen Paektu Dağı'nın eteklerinde kurulan kenti kendi kendine yeten bir ekonomi yaratma çabasında olduğu aktarıldı.
ütopya TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce.
ütopik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Hayalî
Ütopya, Thomas More tarafından yazılan, Yunanca “olmayan yer” sözcüğünden "yaratılmış" kelime ile aynı ismi taşıyan kitap.
Ütopya, gerçek hayatta olmayacak kadar güzel ve ideal olan toplum biçimidir. Distopya ise ütopyanın tam tersi olarak bir toplum şeklidir. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder. Romanlarda ya da öykülerde distopya her zaman ütopik toplumlar için tehlikeli olmuştur.
Devlet, sınırları belirlenmiş bir toprak parçası üzerinde yaşayan in- sanlardan oluşan bir toplumu düzen içerisinde yönetmek amacıyla, kurallar ve yasalar koyma erkine sahip kurumlar aracılığıyla otorite kullanan siyasal bir örgüttür1.
Fârâbî'nin devletinde en önemli konumda bulunan kişi kuşkusuz ilk başkan ve onun yerine geçecek başkandır. Bu çalışmada Fârâbî'nin ilk başkandan sonra devleti yö- netmek üzere düşündüğü başkan hakkında söylediklerinin, İslam'da yönetim söz konusu olduğunda akla ilk gelen isim olan Hz.
Yine devlet kitabında Sokrates'e göre, devletin bu üç sınıfı; yönetenler, askeri sınıf ve üreticiler olarak belirlenmiş, mayasında bulunan bileşene göre insanlar bu sınıflara ayrılmış ve devlet oluşumu için dört temel arete belirlenmiştir; bilgelik, cesaret, itidal, adalet.
Ütopya, hiçbir yerde var olmayan ve gelecekte var olabileceği düşünülen, devlet ve toplum tasarılarıdır. Ütopyalar, henüz uygulama alanı bulamamış toplumsal ve siyasal düzen şekilleridir. Ütopya Yunanca kökenli bir kelimedir ve Türkçede 'hiçbir yer', 'olmayan yer' ya da ülke olarak karşılanabilir.
Gerçekleştirilmesi imkansız tasarı veya düşünce anlamına gelir. Bu kelime genellikle utopya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ütopya şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri