2)Sirke yardımı ile kireç sökme işlemi; Sirke hem temizlik hem yemek hem de şifa amaçlı kullanılıyor. Bu kez de sirkeyi ütünüzün kireç problemi için kullanmayı tercih edebilirsiniz. Eşit miktarda su ve sirkeyi ütünüzün haznesine boşaltın. Ardından yine ütünüzü çalıştırarak sirkenin gözeneklere ulaşmasını sağlayın.
Sirke ile buharlı ütü temizlemek için öncelikle eşit miktarda su ve sirke ütü haznesine dökülmelidir. Ardından ütü çalıştırılarak haznedeki suyun ısınması sağlanır. Su iyice ısındıktan sonra ütü kapatılarak haznede bulunan su boşaltılmalıdır. Bu yöntem sayesinde haznede biriken kireçlerden kurtulunabilir.
Su ve sirke karışımı ile yapılan bir temizleme yöntemi ile de ütü temizlenebilir. Çeyrek çay bardağı sirke ile suyu karıştırıp ütünün haznesine koyun ve ütüyü çalıştırın biraz bekledikten sonra döküp temiz su ile yıkayın ve kurumaya bırakın.
Kaynattığınız suyu ütünün su haznesine koyup ütüyü çalıştırın. - Eşit oranda beyaz sirke ve suyu karıştırarak ütünün su haznesini doldurun. Ütüyü çalıştırıp bekleyin. Sirkeli su karışımı ütünün içindeki kireci çözecektir.
Bir tencere veya çaydanlığın içerisinde bir miktar limon tuzu ve suyu kaynatın. Daha sonra kaynattığınız suyu ütünün su haznesinden içeriye boşaltın. Buhar düğmesine bir kaç defa basın ve bekleyin. Ütünün içerisinde bulunan kireçle tıkanmış kanallar yavaşça açılmaya başlayacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Yarım şişe ürünü (200 ml) ütünüzün su haznesine doldurunuz. Yine aynı miktardaki suyu ütünüzün su haznesine taşmayacak şekilde ilave ediniz ve sonrasında 1-2 dakika kadar bekleyiniz. Ütüyü çalıştırmadan, buhar düğmesine veya kireç çözme düğmesine basarak temizleyici sıvının ütü tabanından akmasını sağlayınız.
Ütü çalışmıyorken kürdan veya benzeri sivri uçlu bir cisimle, deliklerdeki kireci dağıtın. Bu işlemi dilerseniz, kürdanın ucuna küçük bir pamuk veya bez parçası geçirip, bunu beyaz sirke ya da bulaşık deterjanı içeren suya batırdıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz.
Zira karbonat hem aşındırıcı etkisi nedeniyle ütü tabanında çizikler meydana getirebilir hem de macun kıvamına gelen ve ütünün tabanına bezle yaydırılan bu karışım ütü tabanlarında bulunan buhar deliklerinin tıkanmasına neden olabilir.
Ütünün her alt deliğine kireç çözücü deterjanı azar azar dökün. Deterjan dökülerken kireçler hemen çözülmeye başlayacaktır.
Sirke, temizlik ürünlerinin başında yer alır. Bir miktar ısınan ütüyü fişten çektikten sonra kireç kalı olan alt gözeneklerine bir fısfıs yardımı ile sirke püskürtün. Ütünün ısısı ile sirke deliklerde tıkanıklığa yol açan kireci kolaylıkla çözerek su akıtma problemini giderebilir.
Ütünüzde musluk suyu kullanabilirsiniz. Musluk suyunun sertlik derecesi yüksekse içme suyuyla karıştırabilirsiniz.
Ev hanımlarının vazgeçilmez ürünü sirke, yemek, turşu, sos, salamura, kışlık yiyecekler dışında ev temizliğinde de bir numarasıdır. Sirkenin kullanım alanı çok yönlü ve farklıdır. Yemeklerde de kullandığımız sirke, evimizin temizliği içinde kullanılan en eski ve en etkili formüllerden biridir.
Beyaz sirke, asetik asit ve sudan oluşan fermente bir sıvıdır. Genellikle yemek hazırlama sürecinde, turşu-konserve yapımında, ev temizliğinde ve tarımsal faaliyetlerde kullanılır. Beyaz sirke, uygun olarak ölçeklendiriliğinde bazı tıbbi durumların tedavisine yardımcı olarak da kullanılabilir.
Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir. Sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir.
Çamaşırlarda sirke kullanmak , sert kimyasallar olmadan çamaşırları beyazlatır, parlatır, kokuları azaltır ve yumuşatır. Sirke kolay bulunur ve hem standart hem de yüksek verimli çamaşır makinelerinde güvenle kullanılabilir.
Hiçbir şey koyma zamanla kullandıkça geçer ama her ütü sonrası içini boşalt su bırakma ve içini kurut biraz dışarıda kalsın yani eğer ütü içinde su bırakırsan kireçlenmeye neden olur.
En İyi Cevap. Ütüye normalde kaynatılmış ve sonra soğutulmuş su eklenmesi lazım ki suyun kirecinin ütünün içerisine geçip buhar çıkan kısımların tıkanmaması için ama daha kolay bir yöntem olarak hazır su kullanıldığını çok gördüm, o yüzden ben de hazır su kullanıyorum, hiç suyu kaynatmakla uğraşmıyorum.
Tek ihtiyacınız olan sirke ile karbonatı karıştırdıktan hemen sonra ovma işlemine başlamaktır. Ovma işlemi için tercih ettiğiniz kumaş, kolay parçalanmayan ve pürüzlü yapıda olursa, ütüyü çizmeden ve efor sarf etmeden işlemi tamamlayabilirsiniz.
Ütü tabanında görülen sızıntının en yaygın nedeni, buhar deliklerini tıkayan su kirecidir. Sudaki kireç oranının yüksek olduğu bölgelerde ütü için şebeke suyu kullanmak, deliklerin kısa sürede kireçlenmesine sebep olacaktır.
Ütüye sadece kullanma kılavuzunda belirtildiği şekilde su doldurunuz. (Musluk suyunun saf su ile karıştırılması) Su deposu "Max." seviyesini geçmeyecek şekilde doldurulmalıdır. Ütüleme işleminiz bittikten sonra ütüyü sivri ucu aşağıya doğru olacak şekilde tutup hafifçe sallayarak su haznesini boşaltınız.
Bir kap içerisine bir miktar bulaşık makinesi parlatıcısı dökün. Diş fırçası ya da herhangi bir fırça ile bu parlatıcı yardımıyla ütü altını fırçalayın. İşte bu kadar!
Yanık izi çok kötü değilse deterjanı lekenin üzerine sürün ve silin. Bazı durumlarda, bu şekilde lekeyi tamamen çıkarabilirsiniz. İnatçı ütü yanığı lekelerini çıkarmak için ise, lekeyi bol miktarda Persil deterjana tamamen batırmanız gerekecektir.
Buhar Deliklerinin Temizlenmesi
Bezi beyaz sirkeye batırmanız, bu işlemi daha etkili şekilde yapmanızı sağlayabilir. Ardından su haznesinin yaklaşık üçte ikilik kısmını suyla doldurup ütüyü en yüksek ısı ayarında çalıştırın. Aralıklarla buhar düğmesine basarak delikleri, kalan kireç ve sirke kalıntılarından arındırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri