Birçok güneş gözlüğünün üzerinde UV400 şeklinde bir ibare içeren etiket görürsünüz. Hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyen 'UV 400' etiketine sahip bir güneş gözlüğü, gözlerinizin ve göz kenarlarındaki hassas derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve buna ek olarak size rahat bir görüş sunar.
Ultraviyole ışınları bloke edebilmesi için bir gözlükten beklenen minimum değer UV400 korumalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından olan UVB ve UVA gözlük camı tarafından bloke edilebilmelidir. Güneş gözlüğü UV koruması için cama genellikle üretim sırasında ara katman olarak ya da dıştan kaplama olarak blokaj eklenir.
UV400, dalga boyu 400 nanometreye kadar olan UV ışınlarının %100'ünü engelleyen bir cam kaplama türüdür. Bu, gözler için zararlı olan ve zamanla katarakt, maküler dejenerasyon ve göz çevresinde cilt kanseri gibi hasarlara neden olabilen UVA ve UVB ışınlarını içerir.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Etiketin üzerinde UV400 yazmıyorsa, bu gözlük güneşin zararlı ışınlarına karşı herhangi bir koruma sağlamıyor demektir. Çerçevenin CE işaretine sahip olup olmadığını kontrol ederek güneş gözlüklerinin UV koruması sağlayıp sağlamadığını anlayabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Birçok güneş gözlüğünün üzerinde UV400 şeklinde bir ibare içeren etiket görürsünüz. Hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyen 'UV 400' etiketine sahip bir güneş gözlüğü, gözlerinizin ve göz kenarlarındaki hassas derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve buna ek olarak size rahat bir görüş sunar.
Cam, mümkün olduğunca koyu renk olup, maruz kalınan ışığı da en az %50 oranda azaltmalıdır. Bunun yanı sıra gözlük camının kaliteli olduğu, gözlük takıldıktan sonra dikey çizgiye odaklanıp odaklanmadığı ile de anlaşılabilir. Dikey çizgiye odaklanıyorsa gözlük camının kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Fakat gerekli UV koruması kaç olmalıdır? Bu sorunun cevabı, sunulan en yüksek UV koruma derecesi UV 400 güneş gözlüğü olarak verilir. İdeal olarak güneş gözlükleriniz UV400 sunmalı yani UV ışınlarının %100'ünü engellemelidir.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Polarize Camlar Kimlere Tavsiye Edilmez? Polarize güneş gözlükleri, yorgun ve uykusuz sürücüler için tehlike yaratabilir. Koyu tonlarda tasarlanan bu gözlük modelleri, uyku düzeyini artırabilir. Bu nedenle yorgun sürücülerin kullanımı için uygun değildir.
Sürüş söz konusu olduğunda tüm güneş gözlükleri eşit değildir. Araç kullanırken kullanılması gereken en iyi cam renkleri gri ve kahverengidir. Bu renkler nötr olduklarından trafik ışıkları gibi önemli renk kontrastlarına müdahale etmezler. Aynı şekilde sarı ve kehribar renk tonları da iyi seçimlerdir.
Biz ucuz ve UV ışınlarını engelleyemeyen gözlükleri kullandığımız zaman göz bebeği küçülmediği için daha fazla ultraviyole ışınların göze girmesine neden olur, bu yüzden ucuz güneş gözlüklerinin ekstra bir zararı olur göze. Ayrıca çizik güneş gözlüklerinde de aynı sorunla karşılaşabiliriz.
Uygun mavi ışık filtreli gözlükler tercih edilerek ekran yorgunluğu azaltılabilir. Yine gece araç kullanımında farlardan çok rahatsız olan kişiler için “driver filtreli” gözlükler tercih edilebilir. Günümüzde gözlük cam materyali olarak organik cam kullanılmaktadır. Bazı özel durumlarda mineral cam tercih edilebilir.
Güneş tutulmasını gözlemenin en etkili yolu, direkt olarak Güneş gözlemi için üretilmiş özel filtreli gözlükler kullanmaktır. Bu filtreler, görüntü olarak alüminyum folyoyu andırsa da, normal alüminyum folyo ile gözlem yapamazsınız.
Güneş gözlüğü tercihinde yüzünüze göre seçim yaparken, gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına özen göstermelisiniz. Yani yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalıdır. Güneş gözlüğünün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaş hizanızda olması dikkat edebileceğiniz özelliklerdendir.
Numaralı güneş gözlüğü satın alabilmek için öncelikle bir göz doktoruna muayene olup reçete almalısınız. Doktor tarafından yazılan reçete ile Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı bir gözlükçüye giderek kendi göz numaranıza uygun güneş gözlüğü edinebilirsiniz.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Doç. Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Gözlük takınca kaşlar görünmeli mi sorusunun cevabını ise moda ve optik uzmanları şu şekilde veriyor: Hayır! Güneş gözlüğünden numaralı gözlüğe kadar hangi gözlüğü takarsanız takın, kaşlarınız gözlük üzerinden çıkmalıdır.
4 kategorisindeki gözlükler özellikle güneş ışığının çok yoğun ve göz kamaştırıcı olduğu durumlarda tercih edilmelidir. Genellikle kahverengi olan camları, kontrast tonları keskinleştirir. Bu camlar oldukça koyudur. 4 kategorisindeki camlar %3 ila %8 oranında görünür ışık geçirgenliğine sahiptir.
UV radyasyonunu %100 engelleyen güneş gözlükleri, göz sağlığını belli risklere karşı mümkün olan en iyi korumayı sağlar. Hava bulutlu olsa bile gündüz saatlerinde dışarıda iken güneş gözlüklerini takabilirsin.
London&London eyewear ürünlerinde %100 saf titanyum kullanarak güneş gözlüğü ve optik çerçeve üreticilerinden biridir. ürünlerini en üst kalitede üreten bir gözlük firmasıdır. Herkesin kullanabileceği kaliteli ve model çeşitliliği sunan gözlük markasıdır.
Polikarbonat camlar darbelere son derece dayanıklı olmakla birlikte, aynı zamanda nispeten yumuşaktır. Malzemenin bu özelliği camı, çizilmelere karşı savunmasız hale getirir. Gerekli çizilme korumasını sağlamak için polikarbonat camlar, çizilmeye dayanıklı kaplamalarla güçlendirilir.
Gözlük camı seçiminde kişinin alışkanlıkları, beklentileri, yaşı, kullanılan ortam veya iklim, kişinin günlük aktiviteleri, ışığa hassasiyeti, yapılacak gözlüğün cinsi (uzak, yakın, multifokal), recetesi ve doktorun tavsiyesi üstünde durulması gereken özelliklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri