Dış ve iç döşeme Kısa ömürlüdür. Taş yünü Yanmaz. Tavan, iç ve dış duvar Uzun ömürlüdür.
İlk bakışta ekonomik gibi görünen taş yünü ceketler kısa ömürlüdür. Bu nedenle, sadece birkaç yıl içerisinde ürünlerin yalıtım performansında düşüş yaşanabileceği gibi tüm ürünleri de yenilemek zorunda kalınır.
Alev almaması, soğuğa ve sıcağa dayanıklı olması, paslanmaması gibi özellikler sayesinde cam yünü oldukça uzun süre kullanılabilir. Cam yünü kullanım ömrü genel olarak 25 – 35 yıl arasındadır.
Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez. Higroskopik ve kapiler değildir. Kaplamasız taşyünü ürünler TS EN 13501-1'e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfındadır.
Taşyünü ile mantolama yapılan yapılar, yangına karşı güvenlidir, zira taşyünü yangının başlayıp yayılmasını önlemektedir. Taşyünü, yalıtımının içinden geçen ses titreşim enerjisini sıcaklığa dönüştürmektedir. Taşyününün çapraz geçişli sayısız elyaftan oluşan yapısı, tümüyle titreşimleri etkisiz hale getirmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Taşyününün ömrü genel olarak 10 – 15 yıl arası değişiklik göstermektedir. Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Fakat yük altında ki taşyünü ıslandığında ezilerek kalıcı kalınlık düşüşü sergileyebilmekte, havalandırma imkanı olmadığından su ve rutubeti bünyesinden atamamaktadır. Su iyi bir iletken olduğundan mineral yün elyaflarının arasında yer aldığı sürece malzemenin yalıtım özelliğini azaltmaktadır.
Cam yünü 250 dereceye kadar yangına dayanıklıdır. Taş yünü ise 650 dereceye kadar yangına direnç gösterir. Esnek bir malzeme olan cam yününün basınç ve kopma direnci taş yüne göre daha düşüktür. Taş yününün kesilmesi, taşınması ve montajı daha kolaydır.
Neme dayanıklı bir yalıtım şekli arıyorsanız, taş yünü açık ara kazanandır. Taş yünü suya dayanıklıdır, bu nedenle ıslanmaz ve mantar, küf, küf veya diğer bakteri üremesi için iyi büyüme koşulları sağlar.
Diğer malzemelerden daha yüksek ısı iletim katsayısına sahip taş yünü malzemeler, su emme oranı yüksek olduğu için zamanla su alıp şişerek çatlaklara neden olabilmektedir. Bu yüzden dış cephede kullanılması pek tercih edilmemelidir. Tavan ve tabanlarda ise kullanımı daha uygundur.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanan taşyünü mantolama m2 fiyatı 80 ila 120 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Düzgün uygulanıldığı takdirde, yangın gibi felaketlerden insanların hayatını kurtarabilecek bir malzemedir.
Suya karşı oldukça dayanıklı olan taş yünü,neme karşı da dirençlidir. Su emme kapasitesi düşüktür, bu da rutubet ve küf oluşumunu engeller. Islak bölgelerde ve su yalıtımı gerektiren alanlarda kullanılarak suyun binalara nüfuz etmesini engeller.
Halk arasında asbestin (amyant) diğer adlarından birisi ''kaya yünü''dür. Bazen de ”taş yünü” diye de anılıyor. Asbest lifsi olup, asitlere, basınca, ısı ve ateşe dayanımlıdır.
Ses Yalıtımında Taş Yünü Avantajları
Hava geçirgen ve esnek bir malzeme olduğu için ses, ısıya dönüştürülerek yok edilmektedir. Yüksek frekanslı gürültülerin azaltılmasında oldukça etkilidir.
Taşyünü asma tavan , günümüzde ısı ve rutubet yalıtımı sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Taş yünü , volkanik kayaçlardan elde edilen bir yapı malzemesidir. Taş yününün bir diğer önemli özelliği ısıtma ve soğutmada sağladığı enerji tasarrufudur.
Tıpkı camyünü gibi taşyünü de inorganik bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla her iki malzemede de herhangi bakteri üretimi meydana gelmez.
Taş Yünü ile Yalıtım , Taşyünü satış noktalarından edinilen bu yalıtım malzemesi binaların dış cephelerinde kullanılan bir yapı malzemesidir. Taş yünü volkanik kayaçlardan elde edilmektedir. Yüksek sıcaklıklarda eritilen volkanik kayaçlar elyaf haline döner ve taş yünü elde edilir.
Şu anda cam yünü ve taş yününün kanserojen madde olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur, o kadar ki son yıllarda mineral yün üretiminde çalışanlar üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmıştır ancak bunlar solunum sistemi ile ilgili hastalıkları göstermemektedir ne de tümörlerle ilgili diğer semptomlar.
Taş yünü, sesi daha fazla soğuran cam yününden daha fazla ses yalıtkandır ve bu nedenle iyi bir akustik konfor garantisidir.
Isı iletkenlik değerinin çok düşük olması, ısı yalıtımında tercih edilen malzemeler arasında taş yününün de yer almasını sağlamaktadır. Taş yünü aynı zamanda, ısı direnci -50/+1000 °C aralığında yer aldığından yanmaz malzemeler arasında gösterilmektedir.
Mantolama uygulaması yapılamyacaksa taş yünü kullanımı yerine kanuf mineral plus ürünleri kullanımı daha uygundur. knauf mineral plus taşyünü ne oranla çok daha iyi ısı ve ses yalıtımı özelliklerine sahipken çatılarda ve giydirme cephelerde uygulamsı da daha kolaydır.
Taş yünü inşaat, gemi ve tesisat gibi sanayi alanları ile evlerde de ısı ve ses yalıtımı sağlar. Çatı, dış cephe, iç duvar bölmeleri, pencere ve kapılarda meydana gelen ısı kayıplarını büyük oranda engeller. Oda sıcaklığını ortalama bir seviyede tutarak konfor şartlarının devam etmesine yardımcı olur.
Taş yünü, ısı yalıtımı için kullanılabilen en iyi ve en sağlıklı malzemelerden biridir. Yüksek ısı yalıtımı sağlar. Aynı zamanda ısı iletkenlik katsayısı oldukça düşük olduğundan ısı yalıtımı uygulamalarında yüksek performans gösterir. Çeşitli ebatlarda üretilebilen bu malzeme A1 tipi yanmaz sınıfındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri