Azeri, Azerbaycan halkına verilen bir isimdir. Türk Dil Kurumu'na göre Azeri, Azerbaycan Türkü olarak bilinmektedir. Azeriler, İran ve Kafkas arasındaki bölgede yaşarlar.
Azeriler, Azerbaycanlılar, veya Azerbaycan Türkleri ya da Azeri Türkleri, Kafkasya ve İran platosu arasındaki geniş arazide yaşayan bir Türk halkı.
Azeri kelimesi köken olarak Farsçada geçen Azer kelimesi ile Arapça -i takısının gelmesi ile oluşmaktadır. Anlam olarak Azeri özel anlamlı bir kelimedir. Azerbaycan Türklerinden olan kişilere Azeri adı verilmektedir. Köken olarak bakıldığında Azerilerde Türk ulusuna mensup vatandaşlardır.
Modern Azeri halkının Türk olduğu bilinmekle beraber, atasal kökleri Hint-İranlı veya Hint-İran dillerini konuşmuş kabilelere ve yahut bölgenin diğer etnik gruplarına dayanmaktadır.
Nüfusu 16 milyonu aşan Tahran'da da 6 milyondan fazla Azeri'nin yaşadığı belirtilmektedir. Bu rakam Tahran'ı İstanbul'un ardından dünyada en çok ana dili Türkçe olan nüfusa sahip şehri yapmaktadır. İran'daki resmi ideolojiye göre, Azeriler Türk olmayıp İrani bir kavimdir.
İlgili 37 soru bulundu
Farslar (پارسها), Persler (Eski Farsça: 𐎱𐎠𐎼𐎿) veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler (عجم Âcem), çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır. Etimolojik olarak Pars (Pers) sözcüğünden gelmektedir. Pars kelimesi Arapçanın etkisiyle Fars haline gelmiştir; Arapça'da bulunmayan P harfi F ile ikame edilmiştir.
Etnik köken
Richard Frye'a göre ise Azeriler köken olarak Kuzey İran'da halen bulunmakta olan diğer İranî topluluklar gibi İranî kökenli bir topluluk olup bölgeye 11. ve 12. yüzyıllarda gerçekleştirilen büyük Türk göçleriyle birlikte, Anadolu'da olduğu gibi, Türkleşmişlerdir.
%90'ı Azerbaycan Türklerinden oluşan ülke nüfusunun geri kalanı Lezgid, Talış, Rus ve Kürt topluluklardır. %95'i İslam inancına sahip olan nüfusun yaklaşık %65'i Şii, %35'i Sünni'dir.
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda(İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) olarak yaşamaktadırlar, Iğdır, Ardahan ve karsın yerlileridirler ayrıca Rus-Osmanlı savaşından gelen Terekeme/Karapapaklar da vardır.
Türk Alevîlik veya Kızılbaşlık, Türkiye, İran, Irak ve Azerbaycan'da yaşayan Türkler arasında yaygındır.
Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, tüm inançlara mensup kişiler, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin yasa ve propagandası açısından eşit kabul edilir. Hümanizma ise, çelişkili bir durum olarak hâlâ yasak tutulmaktadir.
Bugün ayrı yazı dilleri olan Türkiye Türkçesinin ve Azerbaycan Türkçesinin temeli Eski Oğuz Türkçesine dayanmaktadır.
Azerbaycan nüfusunun nominal olarak %90.30'ından fazlası Müslümandır. Müslüman nüfusun ise hemen hemen %85'i Şii, %15'i Sünnidir. Azerbaycan yüzdelik olarak İran'dan sonra en fazla Şii oranına sahip ülkedir.
Nüfusun yaklaşık %25'i tarım, %23'ü hayvancılık, % 33'ü ticaret ve sanayi ve %19'u da diğer sektörlerde çalışmaktadır. Şehrin nüfus yapısını çoğunluk olarak Azeriler, ardından ise sırasıyla Türkler ve Kürtler oluşturur. Günlük konuşmada genellikle Azerice, Türkçe ve Kürtçe kullanılmaktadır.
Iğdır ve kabilesi, Azerbaycan ve Aras bölgesinde yerleşmiştir . Karakoyunluların da mensup olduğu bu boyun ilk başbuğu İğdir Bey'dir. Anadolu ve Azerbaycan da “Iğdir” şeklinde söylenir. Asıl söylenişi ”İgdir”dir. Yöre ahalisi de “İydir” olarak telaffuz eder.
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21'ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den gelmektedir.
“Şiilik” veya “Şia” mezhebi mensuplarına “Şii” denir. Dünya geneli toplam Şii nüfusun 120 ile 170 milyon arasında olduğuna inanılır. Her 10 Müslümandan 1'i Şia inanışına sahiptir. İran, Irak, Azerbaycan, Yemen, Bahreyn, Katar, Türkmenistan ve Lübnan'da yaygındır.
Alevîlik ve Şiîlik. Alevîler'in büyük çoğunluğu kendini Şiî olarak tanımlamamaktadır. Aynı zamanda bâzı Alevîler arasında Alevîlik'in İslâmiyet dışı bir inanış olduğunu savunan Alevîler de bulunmaktadır. Alevîler'in çoğunluğu ise Alevîlik'i İslâmiyet içerisindeki bir mezhep ya da tasavvufî yorum olarak kabul etmektedir ...
A: – Selam! Nasılsın? A: – Salam!
Azeri tarihinin bu uzun döneminde, Rusça tüm İmparatorluğun, daha sonra da Sovyetler Birliği'nin ortak diliydi. Bu nedenle, çoğu Azeri, yaşı ne olursa olsun, günlük yaşamlarında kullanmasalar bile akıcı bir şekilde Rusça konuşur.
Ailenin terbiyesinde rol oynayan akrabaların bir tarafı da 'ana terefden" olarak adlandırılan akrabalardır. Bu akrabalar: Baba (ananın atası), nene (ananın anası), dayı (ananın kardeşi), hala (ananın kız kardeşi).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri